Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

AsiaK_Z 08:16, 07 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Ostatnio wszytko idzie jak krew z nosa... nawet ogród .. dziękuję za tego przytulaska.. nawet wirtualny się przydaje..

Idę spać nim nowy nabytek firmy (co się pozbyliśmy po 2 dniach) nie wyśle sms-a o 5.30, kolejnego o 6.... skończył dzwonić przed 24... pozom inteligencji powinien być tatuowany na czole.. i mam w nosie wszystkie parytety, równouprawnienia i inne bzdety.. IQ jest niezależne od nazewnictw, przepisów i paragrafów..

Obrazek za ... katalpa przekwita.. gdzieś to przeleciało..

Jak miło, że pokazałaś Aniu to drzewo. Ja właśnie o katalpę chciałam zapytać, czy ona duża rośnie .... już teraz wiem i muszę stwierdzić, że mam za mały ogród Piękna ona
Tusiala 08:30, 07 lip 2016

Aaa... to dlatego szybciej nacieszysz się kwitnięciem dalii Katalpa, mimo że przekwita i tak piękna Ja swoje miernoty wykopałam a najmniejszą wsadziłam do siostry w ciche, osłonięte od wiatru miejsce. Może tam nie będzie się łamać i dożyje sędziwego wieku

nicol21 08:32, 07 lip 2016

Podoba mi się u Ciebie ta bogatość - jest na czym oko zawiesić. O małych muminkach to już nawet nie będę mówić bo słodziaki z nich że hoho!
Deszczu oddam Ci parę tygodni nawet... i nie to że tylko taki marny, 5cio centymetrowy - oddam taki pełno wymiarowy i porządny bo ja mam już go dość
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gosiek33 08:55, 07 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)
Optymistycznie (przy zainfekowanym kompie... gdzie w 2 godziny otrzymałam prawie 1500 wiadomości "spam" na płatnym kącie bez reklam i spamu i innych rzeczach typu auto do kasacji bez AC).. szukałam ładnych ujęć w ogrodzie.. i nie znalazłam.. jest tragicznie..
Po usilnych staraniach znalazłam moje ogromne przetaczniki Christa.. szukajcie a znajdziecie... i pomyśleć że te potfory mi dominowały rabaty..

Przepiękny przetacznik, niestety i u mnie słaby od ubiegłego roku bo go przesadzałam i widać mu nie posłużyło, u Ciebie rośnie w tym samym miejscu?
Pszczelarnia 10:03, 07 lip 2016

Ania, wyściółkuj czymś to zapłocie, bo się zarobisz na amen. Ja w tym roku użyłam trocin takich rocznych i jest w miarę ok. Buki (młody żywopłot) wyściółkowałam pokosem.

Tak h. WDome - chętnie.
leon60 10:24, 07 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wyściółkuj czymś to zapłocie, bo się zarobisz na amen. Ja w tym roku użyłam trocin takich rocznych i jest w miarę ok. Buki (młody żywopłot) wyściółkowałam pokosem.

koniecznie przecież to harówa straszna...
u siebie za żywopłotami mam ściółkę z bukowego lasu wygląda ok i spełnia doskonale swe zadanie
malkul 10:49, 07 lip 2016

Aniu ostrojęzyczna rozmyślałam dziś o Tobei o poranku i wiez co: jesteś fajna kobitka!
macham ciepło
Milka 10:49, 07 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Orlik powalony jak i jego pierwotna właścicielka.. na szczęście nam już bardziej powalonych..

Werbenę przytnij niżej, niech się zagęści... jak ma być 1 kwiatek prze miesiąc , to lepiej miesiąc bez a potem burza... kwiatów oczywiście.

Floksy się rozrosną, ale muszę przy nich pogrzebać , coś w tym miejscu się popieprzyło i nic nie rośnie. To są takie ekstra żarówiasto czerwone..

Twoje- moje serby żyją, upały je nie zmogły.. przez przypadek.. bo jest awaria nawadniania RH.. i cała woda poszła w serby.. dzień w dzień.. zamiast pod RH. Za rok kwiatów RH nie będzie, ale serby pójdą w górę jak marzenie..

Dowiedziałam sie o awarii bo pieliłam za choinkami.. 7 godzin na kolanach .. komp spitolony to chociaż ogród pod płotami sąsiadów wypielony .... a serby przytosty zieloniutkie już sa ..

7 godzin 60 metrów zapłocia.. kolana przelatują mi na drugą stronę..

Musisz inaczej tu zrobić aby się nie zarobić.
Ja na nowej rabacie rozłożę gazety, poleję, potem nasypię korę, to będzie jedyne miejsce u mnie z korą, ale wiem, ze jak tego nie zrobię, dopóki nie mam całej koncepcji rabaty, chwasty mnie pokonają. Z czasem, jak mi urośnie, znowu zmienię, bo za kora nie przepadam, choć nadaje schludności. Jeden sezon niech będzie.
Innym sposobem moim jest wyrywanie z korzeniami chwastów i skłądanie na kupie, nowe nie rosną, te schną i jest ściółka.
A tak w ogóle, to też jak i ty, jestem ze wszystkim do tyłu, mam wrażenie, że lato ucieka mi między palcami...
Katalpa ogromna, one jak paulownie sa kruche, u nas drzewo, konary wycinamy, aby nas nie zdominowało; co do liliowców, rok temu miałam biedne, w tym rewelacyjne, ale nie wiem dlaczego.
I jak zwykle w sezonie, znowu widzę, co źle posadzone, znowu kopanie

Serby od Dajany świetne
Mala_Mi 12:13, 07 lip 2016

Irenka, Ola, Pszczółka - nie będę ściółkować, bo zbankrutuję na korę. Jakby za płotem nie było dzikich chwastów to miałoby sens.. a tak wszytko i tak mi się posieje w korę. I z kory pielenie jest do d..y Miałam rzucić samą matę, ale i tak w tym porosną wszystkie siewki zielska.

Kupić korę to potrzeba minimum 200 worków ( innej opcji kupna u nas nie ma).. nawet okazyjnie po 10 zł to 2000zł!!!!!!!!!! Odpada...... pół z tego też odpada .. i 1/4 tez..

Tym argumentem dyskusję zamykam.

Z upalnego lata przenoszę się do jesieni.... tak mam jesiennie.. smętnie...

dajana 12:23, 07 lip 2016

Aniu cieszy mnie dobra kondycja twoich Serbów ,dzięki za zdjęcie Mówisz ze beton w modzie ? jestem zatem nietypowa bo nigdy nie ulegam temu co modne. Beton to beton i nie ma w nim nic ładnego, ale znajdę sposób aby nie rzucał się w oczy, na początek pomaluje go wapnem ,a potem pomyślę Być może wystarczą zwisające rośliny które go zasłonią .W sobotę ma być chłodniej to pocieszające bo będę miała warunki na dalsze mury .Tych upałów nie wytrzymuję .Rośliny muszę bardzo mocno przemyśleć zanim je posadzę, miejsca jest sporo ,ale skłaniam się w rabatę z traw różnych wielkości oraz koloru. W pierwszym rzędzie chciałabym płaczącego buka o ciemnych liściach ,po środku, bo obok już są już posadzone dwa wysokie miskanty , albo wykorzystam śliwę wiśniową którą już mam co prawda nie jest to Nigra lecz dziecięca ,ale jest szczepiona na pniu i bardzo mi się podoba .Reasumując ,murki w pierwszej kolejności, a potem zobaczymyPodglądam twoje zmiany ,zazdroszczę masażu stupek przez te śliczne okazy hi,hi ,ja bym się chyba cały czas śmiała gdyby mnie tak kąsały Lubię cię czytać i gapić na twoje rabaty Mam jedno marzenie zrobić piękny ogród zanim zejdę z tego świata i wszystkich was zaprosić na balety w nim .Oby mi się udało zdążyć Aniu zamiast kory dawaj skoszona trawe ja tak robię, ale bez gazet Zrobię tak z gazetami tylko muszę je zdobyć bo kolorowe to chemia. Ze skoszoną trawą mniej mam chwastów i ziemia robi się bardziej żyzna