Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Gosiek33 18:03, 07 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)
Irenka, Ola, Pszczółka - nie będę ściółkować, bo zbankrutuję na korę. Jakby za płotem nie było dzikich chwastów to miałoby sens.. a tak wszytko i tak mi się posieje w korę. I z kory pielenie jest do d..y Miałam rzucić samą matę, ale i tak w tym porosną wszystkie siewki zielska.

Kupić korę to potrzeba minimum 200 worków ( innej opcji kupna u nas nie ma).. nawet okazyjnie po 10 zł to 2000zł!!!!!!!!!! Odpada...... pół z tego też odpada .. i 1/4 tez..

Tym argumentem dyskusję zamykam.

Z upalnego lata przenoszę się do jesieni.... tak mam jesiennie.. smętnie...

Po co korę, masz tony trawy z koszenia - rzuć między płot a świerki grubą warstwę z koszenia. Mam tak 2 rok i cokolwiek wyrasta wychodzi jak z sypkiego piasku
Mala_Mi 18:39, 07 lip 2016

elka_ napisał(a)

Dyskusja zamknięta, ale nieśmiało powiem, że takie newralgiczne miejsca ściółkuję skoszoną trawą co hamuje rozwój chwastów, utrzymuje wilgoć, wskutek rozkładu wzbogaca w azot

I doskonale mnoży ślimaki... mają tam istny raj... goła ziemia je odstrasza, zniechęca do przechodzenia na moją działkę z sąsiednich ugorów. To powód dla którego trawy nie będzie.. wystarczy, że rzucę trochę wypielonego zielska, to zaraz mam tam lokatorów. Trawa to hulaj dusza piekła nie ma.... była susza to miałam spokój, a teraz trochę popadało i się ochłodziło , to już łajzy wylazły..

Widoczek i uciekam na mój fitnesss.. kolory iście letnie.. z suszy umęczone na żółto

Trochę pokropiło, ale chcialam wczoraj cebule lilii posadzić bo wylazly na wierzch .. i łopaty nie wbiłam w zimie Za twardo...przysypałam ziemia by nie schły i posadzę jak popada .

Basilikum 18:52, 07 lip 2016

wspolczuje tej suszy. U nas od tyygodnia nie pada ale mokro dalej jest
Makao_J 19:12, 07 lip 2016

Suszy nie zazdroszczę. Do niedawna u nas mieliśmy to samo.
Na szczęście teraz leje od kilku i do niedzieli bez zmian ma być. Na wodzie zaoszczędzę choć trochę. Nowo wsadzone różę mają czas na aklimatyzację.
Kindzia 19:25, 07 lip 2016

Czekaj...mówisz teraz werbenę przyciąć? Jasny gwint...nie wiedziałam, że mam przycinać!
anka_ 00:11, 08 lip 2016

Aniu jaką szerokość ma twój jarząb szwedzki?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mala_Mi 00:31, 08 lip 2016

Makao_J napisał(a)
Suszy nie zazdroszczę. Do niedawna u nas mieliśmy to samo.
Na szczęście teraz leje od kilku i do niedzieli bez zmian ma być. Na wodzie zaoszczędzę choć trochę. Nowo wsadzone różę mają czas na aklimatyzację.

Wiosna była odwrotna, u nas lało codziennie , a teraz leje u was..

Niby sprawiedliwie.. ale w nosie mam taką sprawiedliwość..

Podlewałam .. ale jaki to ma sens .. całego nie podleję, a jedno miejsce już ani ziębi ani grzeje. Trochę deszczu, malutko, a trawnik od razu się poprawił..
Mala_Mi 00:33, 08 lip 2016

anka_ napisał(a)
Aniu jaką szerokość ma twój jarząb szwedzki?

3m ?????

Jeszcze rośnie..

Jarząba na foto nie mam to jakiś inny obrazek..

Mala_Mi 00:35, 08 lip 2016

Kindzia napisał(a)
Czekaj...mówisz teraz werbenę przyciąć? Jasny gwint...nie wiedziałam, że mam przycinać!

Jak przycinasz to się zagęszcza.. teraz jak przytniesz to zakwitnie duzo później.. ale zakwitnie ..

i obraze
ivo 09:16, 08 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Tak to chyba ona.. na początku mi się nie podobała i ją wyrzuciłam.. po 5 latach poszła na stertę darni i zielska.. rosła wielka, a ja nie wiedziałam co z nią robić, bo nazwa się zgubiła. Przeleżała zimę wykopana i wiosną odżyła... zlitowałam się i posadziłam w ciemnym kącie.. I ona mi podziękowała że jednak jej nie wyciepałam.. Nazwę ustalila mi Gabriela.. wiec wiedziałam, że wiosną należy ciąć jak inne..... i od tamtej pory jestem w niej zakochana. Niby wiotka, ale sztywna , cięta nisko, rośnie do mojego wzrostu lub lepiej.. tu widać jej fragment.... bo siedzi za krzaczorami.. Muszę sprawdzić czy jakeis patyki się przyjęły z niej. Nie podlewałam a nie pada od 2 miesięcy lub lepiej.. wiec szanse prawie zerowe.. w maju jeszcze żyły .

Jutro zrobię lepsze foto.. jak nie zapomnę.. Ma taki fajny stalowy ocień.

Aniu dziękuję Ci za opis jest cudna chyba zrobię sobie z niej dłuższy szpaler A fotki bardzo mile widziane bo mało osób ja ma na forum