Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 19:02, 19 paź 2016

AsiaK_Z napisał(a)
I dołącze do pieśni pochwalnych piwoniowej karpy piękna, niech rośnie tfu tfu
Ja swoich jeszcze nie przesadziłam, no i w tym roku już nie dam rady. Czas przeleciał między palcami, ale co tam
Ściskam moooooocno

Też miałam piwonie do przesadzenia.. nie wyrobiłam..trudno

Mala_Mi 19:05, 19 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)
Niestety albo praca albo ogród tak miałam ponad dziesięć lat. O dobrej zmianie gadać nie będę

Teraz zostaje cieszyć się pięknem ogrodu, a jest się czym cieszyć. Gdy słońce zaświeci będzie łatwiej. Jak mój M powtarzał nie martw się na zapas, zmartwienia duże bierz za małe, a małe za nic

Nic nie gadam... szkoda czasu...obrazki chyba przedwczorajsze??
Parocja.. pięknie się wybarwia.... liczyłam w tym roku na grujecznika, bo udało się mu przez cały sezon liście utrzymać.. ale już liści nie ma... kolorów tez nie było..

Mala_Mi 19:11, 19 paź 2016

Milka napisał(a)
Aniu, też poczytałąm, nie będę komentować, bo to dyskusja na żywo najlepsza i tak nigdy im końca nie ma.
Wycinasz już hosty? U mnie też żółte, lubię takie, ale nie cierpię, jak je mróz zetnie i są śliskie i obrzydliwe wtedy
Szybko paczka dotarła a karpy piwonii zrobiły na mnie ogromne wrażenie, trzymaj się

Nic nie wycinam... ważniejsza praca.. ogród musi sobie radzić.. z daleka wygląda nieźle, z bliska gorzej.. ale gości nie przyjmuję.

Kolejny krzew który warto mieć dla jesiennych kolorów... enkiant dzwonkowaty.. rośnie przy północnej ścianie, wiec zdjęcia wychodzą słabe.. ale świeci aż miło..

Edit, już to pokazywałam.. ale skleroza .. trawki posadziłam .. na razie byle do ziemi..

anna_t 19:12, 19 paź 2016

Mala_Mi napisał(a)

Dlatego nie mam doniczek.. bo w domu nawet kwiaty zasuszyłam.. jak będę niepracująca lub cudem znajdę pracę na 8 godzin z wolnymi weekendami to mogę się bawić w doniczki, a teraz nie ma takiej opcji.. bo wszytko zmarnuje. To co mam to i tak za dużo do roboty.. ale stwierdzam, że mam już tak posadzone, że chociaż 2 miesiące nie zrobiłam kompletnie nic w ogrodzie (trawnik co 2 tygodnie kosiłam), to ogród woła o pomoc, ale nie jest tragicznie.. no właśnie filtry w oczku nieczyszczone (muszę codziennie ,a czyszczę teraz raz na tydzień) i woda chyba leje górą.. Kwiatki w domu podlać, bo podlewane chyba poprzedniej soboty... grrr zwiewam z forum, bo w tym czasie by co tu odpisuję, to bym to zrobiła..
Ale nie zjadałabym śniadania..

Sobotnie focie po zbieraniu liści i koszeniu.. całkiem porządnie ogród z daleka wygląda

wow Aniu ładnie
często w sezonie odnawiasz kanty? trawnik ładny..u mnie tylko trawnik mi się podoba ale koszta tego nawożenia mnie drażnią :/
AgnieszkaW 19:13, 19 paź 2016

Piękne barwy jesienne w Twoim ogrodzie, Aniu. Buziaki przesyłam
anna_t 19:16, 19 paź 2016

Mala_Mi napisał(a)

Najwyżej posadzę w doniczki i zadołuję w warzywniku.. wiosną będą kwitnąc na tarasie

I już tez mnie nie ma ..

A to rudbekie Goldsturm.. patrz jakie fajne jak przekwitną..
'

no czadowe te rudbekie! i je mam od Ciebie
radziłaś ich nie ruszać już ale cisy będe tam sadzić i muszę przesadzić. myslisz ze padną? co zrobić żeby jak najwieksze szanse miały?
Mala_Mi 19:18, 19 paź 2016

Basilikum napisał(a)
Aniu mocno Cie tulam
Glupie to wszystko czasami, ze sie tak czlowiek miotac musi.

Twoje male Wojslawice mi sie bardzo podobaja Musze kiedys ogladnac fotki stamtad, bylam tam jakies 5 lat temu jeszcze przed ogrodowiskowym czasem ale wtedy inaczej sie patrzylam, inne rzeczy widzialam. No i Wojslawice inne byly pewnie

W Wojsławicach też byłam tylko raz... nawet nie zdążyłam przelecieć się po całosci.. Bardzo mi się podobają..

Kaliny też na jesień są zajefajne.. dopiero zaczynają...

I trzmielina oskrzydlona.. za nią świeci na żółto oczar.

Jesienne kolory na krzewach, mój top (kolejność przypadkowa): enkiant dzwonkowaty, trzmielina oskrzydlona, kalina Lenarth, parocja perska (niby drzewo, ale rośnie tak wolno, że jest jako krzew), oczar, orszelina (dwa ostatnie są żółciutkie).
Mala_Mi 19:20, 19 paź 2016

anna_t napisał(a)

no czadowe te rudbekie! i je mam od Ciebie
radziłaś ich nie ruszać już ale cisy będe tam sadzić i muszę przesadzić. myslisz ze padną? co zrobić żeby jak najwieksze szanse miały?

Z bryła ziemi i frrru na nowe miejsce.. jak masz korę i używasz to możesz zasypać. Jak mus to mus... nasionka zbierz i posiej w miejsce docelowe.. teraz to zrób.

Z drzew numer jeden w kolorach to klon Red Sunset

Mala_Mi 19:24, 19 paź 2016

anna_t napisał(a)

wow Aniu ładnie
często w sezonie odnawiasz kanty? trawnik ładny..u mnie tylko trawnik mi się podoba ale koszta tego nawożenia mnie drażnią :/

Ja tam sypię polifoskę/azofoskę ze sklepu dla rolników.. i czasami czymś innym..ale wszytko sklep dla rolników, wielkie worki zwane solniakami.. Kosztem jest podlewanie trawnika, nawóz to bułka z masłem..

Typowych kantów mam mało, bo za dużó przy nich roboty.. mam ułożone kostki lub wkopane obrzeża.. Raz -dwa razy do roku przycinam wąsy.. a kanty to trzeba kilka razy do roku.. Widziałam maszynki do robienia kantów.. jak robota sie utrzyma dłużej to sobie kupie..

Mala_Mi 19:31, 19 paź 2016

AgnieszkaW napisał(a)
Piękne barwy jesienne w Twoim ogrodzie, Aniu. Buziaki przesyłam

Jak miło Cie widzieć

A teraz zmykam bo mam jeszcze sporo pilnych rzeczy na jutro..