Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

pawel_snopek 19:34, 19 paź 2016

Sporo jest rośli które się pięknie przebarwiają np kalina "roseum", klony czerwone większość odmian, parrocja perska i jej odmiany, klony palmowe i japońskie plus klon koreański, ambrowce wszelakiej maści, grujeczniki, klon okrągłolistny, klon cynamonowy i wiele więcej innych roślin może się komuś kiedyś przyda
anna_t 19:34, 19 paź 2016

Mala_Mi napisał(a)

Z wycinką jest tak samo jak z hostami..
Do piwonii była dołączona niespodzianka.. ... posadziłam piwonie.. szkoda było takich ładnych karp na podwójne przeprowadzki..
Dwie poszły w miejsce róży ..Pana Jona Langa wykopałam .. miałam dość jego plamistości.. a trzecią posadziłam ..na trawniku... wiosną powiększę rabatę ..

Chciałam sprzątnąć karton po piwoniach, patrzę coś w pudełku pod folią jeszcze jest.. a tam niespodzianka.. książka o piwoniach Lubię książki, wiec cieszy podwójnie, bo dobra książka i fajna pamiątka

I pisze tam, że liście piwonii trzeba koniecznie wycinać na zimę, zwykle w drugiej połowie października.. A chore liście trzeba wycinać bardzo szybko..
Ja wycinam jak już się zrobią brzydkie.. na razie są pięknie wybarwione... to już drugi raz w sezonie gdy zachwycają..
A to książka

ale super prezent, mus szybko zamowić
peonymax tak?
Bogdzia 19:34, 19 paź 2016

Mala_Mi napisał(a)

Nic nie gadam... szkoda czasu...obrazki chyba przedwczorajsze??
Parocja.. pięknie się wybarwia.... liczyłam w tym roku na grujecznika, bo udało się mu przez cały sezon liście utrzymać.. ale już liści nie ma... kolorów tez nie było..

A parocja to nie na czerwono się wybarwia? Piękny prezent dostałas.
pawel_snopek 19:40, 19 paź 2016

Też się zastanawiam od czego to zależy bo moja parrocja przebarwiła się na bordowo
Mala_Mi 20:03, 19 paź 2016

pawel_snopek napisał(a)
Też się zastanawiam od czego to zależy bo moja parrocja przebarwiła się na bordowo

kolory

Cytuję opis skądś tam..

Pędy mają łuszczącą się, brązową korę, najważniejszy walor dekoracyjny stanowią jednak liście – szczególnie w okresie jesiennym. Wiosną i latem są one zielone, natomiast jesienią przebarwiają się w różne odcienie czerwieni, pomarańczu, żółci i fioletu!
Mala_Mi 20:14, 19 paź 2016

pawel_snopek napisał(a)
Sporo jest rośli które się pięknie przebarwiają np kalina "roseum", klony czerwone większość odmian, parrocja perska i jej odmiany, klony palmowe i japońskie plus klon koreański, ambrowce wszelakiej maści, grujeczniki, klon okrągłolistny, klon cynamonowy i wiele więcej innych roślin może się komuś kiedyś przyda

Ja nie wyliczam wszystkich drzew i krzewów ładnych, tylko robię top z tego co mam w ogrodzie

Klony palmowe też są ładne... ale one potrafią zgubić liście zanim się przebarwią, wystarczy większy mróz.. śnieg.. i pozamiatne..

Grujecznik od 4 lat ani razu nie pokazał mi koloru liści..

Oj miałam nie zaglądać..

Obrazek i mykam..

Mala_Mi 20:20, 19 paź 2016

anna_t napisał(a)

ale super prezent, mus szybko zamowić
peonymax tak?

Tak... ale przyjmują zamówienia wiosną, na sprzedaż jesienią.. ... teraz już nic nie ma..

Ale warto było czekać Ładne i zdrowe sadzonki.. i przeogromne .. na FB pani Monika odpowiada na każde pytanie odnośnie piwonii.. kupiłam tylko 3 (bo szkółka nieznana), ale co głowy pozawracałam na FB i telefonicznie to moje... anielska cierpliwość I to mnie chyba najbardziej przekonało do zakupu.. już dla przyzwoitości za zawracanie głowy.. to już mam chyba 70 piwonii, jeszcze jedną mam odebrać od Pana Bylinowego.. bo zima przyjdzie a ja nie odbiorę jej.. bylinowa i żółta. to rzadkość..

sylwia_slomc... 20:37, 19 paź 2016

Piękna taka kolorowa jesień
pawel_snopek 22:31, 19 paź 2016

Mój grujecznik jeszcze nigdy nie miał kolorowych liści
Basilikum 07:24, 20 paź 2016

ale super ksiazka
ja zawsze wycinalam liscie wiosna, teraz bede jesienia.