Jola! Ja też je bardzo lubię, ale denerwują mnie łuski z jego nasion. Jak sobie z tym radzisz?
Ja najczęściej sieję rzodkiewkę (bo smaczna i niezawodna), czasem też brokuły i czerwoną kapustę. Zdecydowanie nie lubię kiełków fasoli Mung
Agnieszko, czas zatem to nadrobić
Szybko i tanio masz smaczny (!) i zdrowy (!) dodatek do kanapek, surówek, sałatek...
Asia już się skusiła - widzę, że dzisiaj zakupiła kiełkownicę i tylko czekać na plony
Asia, mam bardzo podobną kiełkownicę. Średnica - 20 cm. Podam Ci przykład z kiełkami rzodkiewki. Kiełki z torebki 20g hoduję na trzech tackach. Możesz je po wypłukaniu i namoczeniu od razu rozłożyć na te 3 tacki, ale ja ostatnio najpierw wrzucam na 1 tackę (mniej pracy z tym płukaniem) a dopiero w 2-3 dniu przekładam na pozostałe tacki i juz do końca hoduję na 3 tackach. Gdy będą miały ciasno to prędzej mogą zacząć zagniwać (zwłaszcza przy rzadszym przepłukiwaniu).
Asia to może tak wygląda skomplikowanie ale sama zobaczysz jakie to banalne
No niestety obieram łuski ręcznie Kiełki słonecznika są duże wiec nie jest to duży problem ale trochę czasu muszę na to poświęcić.
Kiełki fasoli powinno się chyba obgotować, ja jej nie robię. Pozostałe lubimy więc co wpadnie w ręce