Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

abiko 21:12, 17 lut 2018

Hmm jakoś nigdy kiełków nie siałam
m_gocha 22:21, 17 lut 2018

jolanka napisał(a)
Tez sama robię od wielu lat kiełki. Mam dwie kiełkownice i robię często na zmianę.: Duuuużo jemy EM najbardziej lubi kiełki słonecznika.
Jola! Ja też je bardzo lubię, ale denerwują mnie łuski z jego nasion. Jak sobie z tym radzisz?
Ja najczęściej sieję rzodkiewkę (bo smaczna i niezawodna), czasem też brokuły i czerwoną kapustę. Zdecydowanie nie lubię kiełków fasoli Mung
m_gocha 22:24, 17 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Chyba skuszę się na zakup kiełkownicy w takim razie. Tylko z tym płukaniem mam pytanko. Widzisz ja pracuję często 12g,jakbym przepłukała wcześnie rano i później wieczorkiem to starczy? Nie ma mi kto tego zrobić jak jestem w pracy.
Asia! Widziałam, że kupiłaś kiełkownicę. Działasz jak burza
O przepłukiwaniu nasion/kiełków napisałam u Ciebie

Życzę obfitych zbiorów
A i pochwal się jak będą już gotowe!
m_gocha 22:33, 17 lut 2018

abiko napisał(a)
Hmm jakoś nigdy kiełków nie siałam
Agnieszko, czas zatem to nadrobić
Szybko i tanio masz smaczny (!) i zdrowy (!) dodatek do kanapek, surówek, sałatek...
Asia już się skusiła - widzę, że dzisiaj zakupiła kiełkownicę i tylko czekać na plony
Margerytka40 22:48, 17 lut 2018

Małgoś A ile tych nasion dawać? Tak,żeby dno było przykryte na płasko będzie dobrze?
m_gocha 23:48, 17 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Małgoś A ile tych nasion dawać? Tak,żeby dno było przykryte na płasko będzie dobrze?
Asia, mam bardzo podobną kiełkownicę. Średnica - 20 cm. Podam Ci przykład z kiełkami rzodkiewki. Kiełki z torebki 20g hoduję na trzech tackach. Możesz je po wypłukaniu i namoczeniu od razu rozłożyć na te 3 tacki, ale ja ostatnio najpierw wrzucam na 1 tackę (mniej pracy z tym płukaniem) a dopiero w 2-3 dniu przekładam na pozostałe tacki i juz do końca hoduję na 3 tackach. Gdy będą miały ciasno to prędzej mogą zacząć zagniwać (zwłaszcza przy rzadszym przepłukiwaniu).
Asia to może tak wygląda skomplikowanie ale sama zobaczysz jakie to banalne

W razie wątpliwości pytaj śmiało

Trzymam kciuki za pierwsze kiełki
jolanka 13:10, 18 lut 2018

m_gocha napisał(a)
Jola! Ja też je bardzo lubię, ale denerwują mnie łuski z jego nasion. Jak sobie z tym radzisz?
Ja najczęściej sieję rzodkiewkę (bo smaczna i niezawodna), czasem też brokuły i czerwoną kapustę. Zdecydowanie nie lubię kiełków fasoli Mung

No niestety obieram łuski ręcznie Kiełki słonecznika są duże wiec nie jest to duży problem ale trochę czasu muszę na to poświęcić.
Kiełki fasoli powinno się chyba obgotować, ja jej nie robię. Pozostałe lubimy więc co wpadnie w ręce
m_gocha 22:24, 18 lut 2018

jolanka napisał(a)

No niestety obieram łuski ręcznie Kiełki słonecznika są duże wiec nie jest to duży problem ale trochę czasu muszę na to poświęcić.
Kiełki fasoli powinno się chyba obgotować, ja jej nie robię. Pozostałe lubimy więc co wpadnie w ręce
No i to właśnie ręczne obieranie łusek trochę mnie zniechęciło
mirkaka 08:37, 19 lut 2018

m_gocha napisał(a)
No i to właśnie ręczne obieranie łusek trochę mnie zniechęciło

A próbowałaś z wyłuskanego słonecznika?

Margerytka40 08:51, 19 lut 2018

m_gocha napisał(a)
Asia, mam bardzo podobną kiełkownicę. Średnica - 20 cm. Podam Ci przykład z kiełkami rzodkiewki. Kiełki z torebki 20g hoduję na trzech tackach. Możesz je po wypłukaniu i namoczeniu od razu rozłożyć na te 3 tacki, ale ja ostatnio najpierw wrzucam na 1 tackę (mniej pracy z tym płukaniem) a dopiero w 2-3 dniu przekładam na pozostałe tacki i juz do końca hoduję na 3 tackach. Gdy będą miały ciasno to prędzej mogą zacząć zagniwać (zwłaszcza przy rzadszym przepłukiwaniu).
Asia to może tak wygląda skomplikowanie ale sama zobaczysz jakie to banalne

W razie wątpliwości pytaj śmiało

Trzymam kciuki za pierwsze kiełki

Zrobię Twoim sposobem,właśnie nabyłam kiełki. Wszędzie ich pełno w sklepach,nawet u mnie na wsi w dwóch są i nie trzeba do miasta jeździć