Kochani mam prośbę o pomoc!
Mam do zagospodarowania skarpę. Do tematu podchodzę już trzeci rok (!) na razie z niewielkim efektem

W pierwszym roku usunęłam ze skarpy część starych już krzewów owocowych, przekopałam rosnącą tam trawę i walczyłam z chwastami m.in. podagrycznikiem. Ziemia była bardzo wyjałowiona. W drugim roku cała skarpa została ponownie skrupulatnie przekopana (wyciągałam z ziemi każdy kawałeczek kłącza podagrycznika) i dodany został kompost. Wtedy służyła mi m.in. jako przechowalnik do zakupionych lub rozmnażanych roślin. Jesienią ub. roku ścięty został olbrzymi orzech, który rósł częściowo na tej skarpie. Tuż przed zimą skarpa została przekopana z obornikiem. Teren przygotowany (no może jeszcze mączka bazaltowa na wiosnę przed przekopaniem pójdzie), nic tylko działać..
Teren wygląda tak:

zdjęcie zrobione z poddasza
Jako, że mam maleńki ogród (cała działka to 6a) traktuję tą skarpę jako kawałek odzyskanej ziemi pod nowe nasadzenia. Zatem nie chodzi mi o zadarnienie skarpy aby mieć święty spokój przed chwastami. Chcę tam stworzyć ładne rabaty, które cieszyły by oko cały sezon. U stóp skarpy jest trawnik z ławką i stolikiem a dalej taras. Nie do końca mam jednak pomysł na ich aranżacje

Pierwsze fundamentalne pytania:
1) Skarpa ma jakby dwa tarasy. Co dać u podstawy (wysokość od 20-80 cm) skarpy? Mam trzy pomysły:
- troszkę złagodzić stromiznę i obsadzić… (czym?) teraz jest ta wersja
- zrobić murek kamienny (nie wiem czy wtedy nie powstanie efekt kamiennej ściany)
- zasadzić obwódkę bukszpanową i prowadzić ją po łuku na wysokość tego tarasu (30-80 cm)
2) Nad skarpą jest droga, ale rzadko uczęszczana. Myślałam o żywopłocie (tuje, cisy, graby?), ale boję się że zabierze sporo miejsca i, że zacieni całą skarpę. Pomyślałam o bardziej sezonowym i zwiewnym żywopłocie a mianowicie z ML. Co o tym myślicie?
3) Czy sadzić jakieś drzewo u góry skarpy? Gdy rósł tam orzech ogród sprawiał wrażenie większego. Teraz jakby ogród się skurczył

Cały mój ogród leży na spadzistym terenie. Są miejsca, gdzie teren jest wyrównany ale całość ogrodu jest jakby kilkoma tarasami. Myślę, że linie rabat powinny być naturalne a nasadzenia lekko nieregularne tak jak w naturze ale z widoczną ingerencją ręki ogrodnika

Jakie roślinki tam widzę? Hortensje, trawy, rozchodniki, żurawki, jeżówki, bukszpany, byliny…
Liczę kochani na Waszą pomoc

Wszak wiosna jeszcze w uśpieniu a my już z letargu zimowego przebudzeni