Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:13, 02 mar 2018

paulina_ns napisał(a)
Gosia widzę,że Ty też już spragniona wiosny jesteś jeszcze trochę, ja się pocieszam,że już bliżej niż dalej
O! Paulinko miło Cię widzieć, dawno Cię na O. nie było
Niczym skowronek wiosnę zwiastujesz?
m_gocha 23:17, 02 mar 2018

koliber napisał(a)
Przywołujemy tę wiosnę, a ona jakoś nie spieszy się do nas
Witaj Koliberku! Chyba u mnie pierwszy raz jesteś? Bardzo mi miło Cię gościć w moim skromnym ogrodzie Byłam kiedyś u Ciebie ale wpisu nie zostawiłam. Piękny i ogromny masz ogród Będę zaglądać
m_gocha 23:23, 02 mar 2018

Kochani mam prośbę o pomoc!
Mam do zagospodarowania skarpę. Do tematu podchodzę już trzeci rok (!) na razie z niewielkim efektem
W pierwszym roku usunęłam ze skarpy część starych już krzewów owocowych, przekopałam rosnącą tam trawę i walczyłam z chwastami m.in. podagrycznikiem. Ziemia była bardzo wyjałowiona. W drugim roku cała skarpa została ponownie skrupulatnie przekopana (wyciągałam z ziemi każdy kawałeczek kłącza podagrycznika) i dodany został kompost. Wtedy służyła mi m.in. jako przechowalnik do zakupionych lub rozmnażanych roślin. Jesienią ub. roku ścięty został olbrzymi orzech, który rósł częściowo na tej skarpie. Tuż przed zimą skarpa została przekopana z obornikiem. Teren przygotowany (no może jeszcze mączka bazaltowa na wiosnę przed przekopaniem pójdzie), nic tylko działać..
Teren wygląda tak:

zdjęcie zrobione z poddasza

Jako, że mam maleńki ogród (cała działka to 6a) traktuję tą skarpę jako kawałek odzyskanej ziemi pod nowe nasadzenia. Zatem nie chodzi mi o zadarnienie skarpy aby mieć święty spokój przed chwastami. Chcę tam stworzyć ładne rabaty, które cieszyły by oko cały sezon. U stóp skarpy jest trawnik z ławką i stolikiem a dalej taras. Nie do końca mam jednak pomysł na ich aranżacje
Pierwsze fundamentalne pytania:
1) Skarpa ma jakby dwa tarasy. Co dać u podstawy (wysokość od 20-80 cm) skarpy? Mam trzy pomysły:
- troszkę złagodzić stromiznę i obsadzić… (czym?) teraz jest ta wersja
- zrobić murek kamienny (nie wiem czy wtedy nie powstanie efekt kamiennej ściany)
- zasadzić obwódkę bukszpanową i prowadzić ją po łuku na wysokość tego tarasu (30-80 cm)
2) Nad skarpą jest droga, ale rzadko uczęszczana. Myślałam o żywopłocie (tuje, cisy, graby?), ale boję się że zabierze sporo miejsca i, że zacieni całą skarpę. Pomyślałam o bardziej sezonowym i zwiewnym żywopłocie a mianowicie z ML. Co o tym myślicie?
3) Czy sadzić jakieś drzewo u góry skarpy? Gdy rósł tam orzech ogród sprawiał wrażenie większego. Teraz jakby ogród się skurczył
Cały mój ogród leży na spadzistym terenie. Są miejsca, gdzie teren jest wyrównany ale całość ogrodu jest jakby kilkoma tarasami. Myślę, że linie rabat powinny być naturalne a nasadzenia lekko nieregularne tak jak w naturze ale z widoczną ingerencją ręki ogrodnika Jakie roślinki tam widzę? Hortensje, trawy, rozchodniki, żurawki, jeżówki, bukszpany, byliny…
Liczę kochani na Waszą pomoc Wszak wiosna jeszcze w uśpieniu a my już z letargu zimowego przebudzeni
ElzbietaFranka 00:01, 03 mar 2018

Małgosiu ale śniegu macie no i mróz duży u was. U nas też mrozi ok 16 na minusie śniegu bardzo mało.
Spaceruje z córką po tych spacerach jestem tak zamordowana że ledwo się poruszam, ale robię to dla jej zdrowia.
Pozdrawiam.
MirellaB 00:31, 03 mar 2018

Dylematy skarpowe przeczytałam. Ty masz dobre pomysły i szukasz potwierdzenia. Ja niestety nie pomogę. Kiepska jestem w planowaniu
Jest wątek tematyczny o obsadzaniu skarp - poczytaj, a może coś Cię zainspiruje. Kilka ogrodów też jest że skarpami np. ogród Asi Nawigatorki
sylwia_slomc... 23:28, 03 mar 2018

Nr 2 , nie sadź żadnych żywopłotów z drzew, tui czy cisa bo musisz ciąć, a wiem jak to było u Abiko. Podpytaj Ja to ci opowieTrawy chyba lepsze jeśli lubisz i chcesz się wysłonić.
Jakieś pojedyncze drzewko lub trzy takie same mogły by być tylko jak z sadzeniem roślin miedzy korzeniami i co potem z podlewaniem? Drzewa dużo wody pija, bylinom może być sucho a skarpy trudno się podlewa bo woda ucieka zamiast wsiąkać. No i drzewa od tej strony słonko zabiorą, rozchodniki i jeżówki kochają słonko. a hortki i hosty wolą półcień....przemyśl
m_gocha 21:46, 04 mar 2018

MirellaB napisał(a)
Dylematy skarpowe przeczytałam. Ty masz dobre pomysły i szukasz potwierdzenia. Ja niestety nie pomogę. Kiepska jestem w planowaniu
Jest wątek tematyczny o obsadzaniu skarp - poczytaj, a może coś Cię zainspiruje. Kilka ogrodów też jest że skarpami np. ogród Asi Nawigatorki
No tak - dylematy skarpowe Wątek ze skarpami przewertowałam Jakieś pomysły mam ale jak to się słusznie mówi co dwie głowy to nie jedna a co dopiero gdyby więcej mądrych głów coś zaproponowało...
Do Asi Nawigatorki zaglądam i wciąż podziwiam jej niesamowite pomysły. Ale jej ogród to jednak bajka - ogród zdecydowanie nowoczesny.
mira 22:08, 04 mar 2018

Pierwsze fundamentalne pytania:
1) Skarpa ma jakby dwa tarasy. Co dać u podstawy (wysokość od 20-80 cm) skarpy? Mam trzy pomysły:
- troszkę złagodzić stromiznę i obsadzić… (czym?) teraz jest ta wersja
- zrobić murek kamienny (nie wiem czy wtedy nie powstanie efekt kamiennej ściany)
murki są fajne,jak będzie szerki to można obsadzić - nie może być wysoki

- zasadzić obwódkę bukszpanową i prowadzić ją po łuku na wysokość tego tarasu (30-80 cm) - nie masz dość cięcia ? a co powiesz na pięciorniki ? a może tawuły

2) Nad skarpą jest droga, ale rzadko uczęszczana. Myślałam o żywopłocie (tuje, cisy, graby?), ale boję się że zabierze sporo miejsca i, że zacieni całą skarpę. Pomyślałam o bardziej sezonowym i zwiewnym żywopłocie a mianowicie z ML. Co o tym myślicie? Tak jak Sylwia pisze - od góry bym nie dawała wysokich drzew żeby cienia nie rzucały

to może posadź tam hortensje bukietowe niektóre rosną na ponad 2 metry to zrobią sezonową przesłonę , trawy trzeba świadomie sadzić - one wymagają dzielenia co kilka lat - ładne ,no chyba że masz siłę

3) Czy sadzić jakieś drzewo u góry skarpy? Gdy rósł tam orzech ogród sprawiał wrażenie większego. Teraz jakby ogród się skurczył
Cały mój ogród leży na spadzistym terenie. Są miejsca, gdzie teren jest wyrównany ale całość ogrodu jest jakby kilkoma tarasami. Myślę, że linie rabat powinny być naturalne a nasadzenia lekko nieregularne tak jak w naturze ale z widoczną ingerencją ręki ogrodnika Jakie roślinki tam widzę? Hortensje, trawy, rozchodniki, żurawki, jeżówki, bukszpany, byliny…
Liczę kochani na Waszą pomoc Wszak wiosna jeszcze w uśpieniu a my już z letargu zimowego przebudzeni

Pięknie przygotowałaś teren - super działasz - widzę że ciągnie Cię do bylinowych rabat - musisz wybrać te byliny
tam trzeba na tej ławce trochę jeszcze posiedzieć i może coś wymyślisz

pozdrawiam
m_gocha 22:10, 04 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nr 2 , nie sadź żadnych żywopłotów z drzew, tui czy cisa bo musisz ciąć, a wiem jak to było u Abiko. Podpytaj Ja to ci opowieTrawy chyba lepsze jeśli lubisz i chcesz się wysłonić.
Jakieś pojedyncze drzewko lub trzy takie same mogły by być tylko jak z sadzeniem roślin miedzy korzeniami i co potem z podlewaniem? Drzewa dużo wody pija, bylinom może być sucho a skarpy trudno się podlewa bo woda ucieka zamiast wsiąkać. No i drzewa od tej strony słonko zabiorą, rozchodniki i jeżówki kochają słonko. a hortki i hosty wolą półcień....przemyśl
Sylwia! Co do żywopłotów to właśnie takie mam obawy. Nie boję się cięcia ale tam jest skarpa i byłoby to mocno utrudnione. Te wysokie trawy miałyby też przysłonić nieciekawy widok na chaszcze tuż za drogą.
Myślałam o jakimś pojedynczym drzewu (a może nawet trzy jak proponujesz) ale nie mam pomysłu jakie. Myślałam o brzozie - tym bardziej, że uwielbiam brzozy i zawsze marzyła mi się choć jedna w ogrodzie. Poza tym kawałeczek za ogrodzeniem lekko po skosie 3 lata temu sąsiad zasadził mały lasek brzozowy. Wtedy to były małe patyczki a teraz widać już że to brzozy Gdybym zasadziła u siebie w ogrodzie to byłoby takie trochę nawiązanie do tego co poza ogrodzeniem i chyba powstał by taki efekt optycznego wyjścia ogrodu poza jego granice. Ale brzoza to duże drzewo a poza tym ma płytko korzenie i straszna pijawka i chyba już tam nic by nie urosło
Sylwia masz jakiś pomysł na drzewo niewielkie, wolno rosnące, o korzeniu palowym?

Wstawię zdjęcie części tej skarpy (zrobione naprędce tuż przed ścięciem orzecha stąd jakość fatalna)

a tu już skarpa bez orzecha

mira 22:15, 04 mar 2018

Chcesz drzewo? nie chcesz krzaków?

Brzozy są w różnych odmianach są też mniejsze.
Może grujecznik, teraz w modzie świdośliwy, może jakiś wiśnie ? może rajskie jabłonki? - Jaki charakter chcesz uzyskać