Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 01:44, 18 cze 2016

i trochę zbliżenia na te niepozorne by się wydawało kwiaty

czerwony wiciokrzew dopiero w pąkach

m_gocha 01:47, 18 cze 2016

Janowiec też oszalał
m_gocha 02:10, 18 cze 2016

Podzieliłam część żurawek. Chyba to nie jest zbyt dobry moment na taką operację Ale plewiąc zauważyłam, że pomimo, że liście ładne to odsłonił się korzeń (w niektórych przypadkach powstała taka palemka) I niestety niewiele myśląc, zaczęłam je "odmładzać". Przy okazji zauważyłam prawie pod każdą żurawką białe larwy (kształtem podobne do krewetek)- czyżby to były opuchlaki? Trochę się podłamałam Gdzieś czytałam o wrotyczu. Czy ktoś ma przepis na wytępienie tego paskudztwa? A poza tym tak się zastanawiam czy te żurawki przeżyją ten lifting
Wklejam ku pamięci link do filmiku o dzieleniu żurawek
jolka 07:43, 18 cze 2016

Wiciokrzew i janowiec owszem ładne, ale dla mnie najpiękniejsze piwonie
Nazbierało CI się się ich trochę, jak widzę

Nie wiem jak wyglądają krewetki, ale u mnie pod żurawkami też znalazłam prezent w postaci larw opuchlaków. Leję regularnie wrotyczem, czy pomoże - zobaczymy. I mam nadzieję, że Twoje żurawki przeżyją, ja też dzieliłam impulsywnie, trochę oklapły ale już się biorą do życia

Miłego dnia Gosia

Edit: Dlaczego TY nie śpisz o 2.10?? Hmm??

Toszka 09:24, 18 cze 2016

Żurawki dadzą sobie radę tylko muszą być podlewane, a jesli słońce duże to zacieniowane na ok 1-2tygodnie. Niektóre systematycznie trzeba odmładzać, bo starzeją się w ten sam sposób co truskawki.

Opuchlaków współczuję - trzeba wybrać co się da ryjąc w ziemi po żurawkach.
m_gocha 23:59, 18 cze 2016

jolka napisał(a)
Wiciokrzew i janowiec owszem ładne, ale dla mnie najpiękniejsze piwonie
Nazbierało CI się się ich trochę, jak widzę

Nie wiem jak wyglądają krewetki, ale u mnie pod żurawkami też znalazłam prezent w postaci larw opuchlaków. Leję regularnie wrotyczem, czy pomoże - zobaczymy. I mam nadzieję, że Twoje żurawki przeżyją, ja też dzieliłam impulsywnie, trochę oklapły ale już się biorą do życia

Miłego dnia Gosia

Edit: Dlaczego TY nie śpisz o 2.10?? Hmm??

A jak wyglądają u Ciebie larwy w żurawkach? Jola czy możesz mi napisać jak przyrządzasz miksturę z wrotyczu i jak ją stosujesz? No i skąd bierzesz wrotycz, bo chyba jeszcze nie kwitnie? A co do godz. 2:10.... hmmm - ja jestem typem sowy, więc taka godzina nie jest mi straszna No fakt trochę przesadziłam ale chcciałam nadrobić zaległości na O. Pooglądałam cudne ogrody, zerknęłam to tu to tam i tak zleciało A świadomość że nadeszła sobota - bezcenna
m_gocha 00:06, 19 cze 2016

Toszka napisał(a)
Żurawki dadzą sobie radę tylko muszą być podlewane, a jesli słońce duże to zacieniowane na ok 1-2tygodnie. Niektóre systematycznie trzeba odmładzać, bo starzeją się w ten sam sposób co truskawki.

Opuchlaków współczuję - trzeba wybrać co się da ryjąc w ziemi po żurawkach.
Toszka a czy uciąć te duże liście żurawkom, żeby nie osłabiać roślinki pzy tworzeniu systemu korzeniowego?
Czy wykopać wszystkie żurawki w poszukiwaniu larw
m_gocha 00:25, 19 cze 2016

A jak jestem przy temacie szkodników... W ciągu dwóch dni coś zeżarło mi prawie pół krzewu berberysa. Gdy się bacznie przyjrzałam zobaczyłam "stado" gąsienic. Ręcznie roprawiłam się z tym ohydnym robalem. Wygooglowałam że to obnażacz kwaśnicówka
A oto efekty dwóch dni stołowania się tej kwaśnicówki
Toszka 10:27, 19 cze 2016

m_gocha napisał(a)
Toszka a czy uciąć te duże liście żurawkom, żeby nie osłabiać roślinki pzy tworzeniu systemu korzeniowego?
Czy wykopać wszystkie żurawki w poszukiwaniu larw

Można podlać każdą żurawkę albo wrotyczem, albo mospilanem, albo decisem.

Teraz nie najlepszy czas na wykopki. Druga połowa sierpnia.
m_gocha 15:32, 19 cze 2016

Słodkie lenistwo .... Oj popracowałoby się w ogrodzie ....