Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 14:02, 09 maj 2017

margaretka3 napisał(a)
Ja narobiłam sobie takie zapasy syropu z mniszka, że w tym roku jeszcze nie muszę robić Dodawałam do niego soku z pomarańczy. Pyszny

Jak będe miaa czas to sobie nazbieram z okolicznych łak. Na razie knuję jak sie go ze swojego ogródka pozbyć
Toszka 14:13, 09 maj 2017

Asiu, zastosuj oprysk na dwuliścienne lub na chwasty. Albo... na klęczka wycinaj łopatką. Innej opcji nie ma. Dziś też wydłubywałam ze swojego trawnika patrząc za płotem na żółty dywan. Nawet żaliłam się pewnej forumce, co będzie jak to zacznie się siać... Ogród wąziutki... z jednej strony sąsiad "plantator" nawłoci, a z drugiej mniszka... jak by nie patrzeć to żółte i to. Różnica tylko taka, ze jedno skończy się siać, a drugie zaczyna... Niemniej...
zaskoczenie, bo jeden sąsiad przyjechał kosić!!!! Huuuura... ten od mniszka... tylko, że skoszonej trawy nie zbiera i mniszek po koszeniu też potrafi się siać... Nadzieja jest
Kawa 14:16, 09 maj 2017

u mnie tez pełno mniszka
nie ma kiedy prysnąć bo ciągle leje
część zyrywane cześć skoszone część odrasta

Toszka ty nie mieszkasz koło mnie??
ja też za płotem mam nawłoć a z drugiej strony mniszek....
JoannaDe 14:33, 09 maj 2017

Toszka napisał(a)
Asiu, zastosuj oprysk na dwuliścienne lub na chwasty. Albo... na klęczka wycinaj łopatką. Innej opcji nie ma. Dziś też wydłubywałam ze swojego trawnika patrząc za płotem na żółty dywan. Nawet żaliłam się pewnej forumce, co będzie jak to zacznie się siać... Ogród wąziutki... z jednej strony sąsiad "plantator" nawłoci, a z drugiej mniszka... jak by nie patrzeć to żółte i to. Różnica tylko taka, ze jedno skończy się siać, a drugie zaczyna... Niemniej...
zaskoczenie, bo jeden sąsiad przyjechał kosić!!!! Huuuura... ten od mniszka... tylko, że skoszonej trawy nie zbiera i mniszek po koszeniu też potrafi się siać... Nadzieja jest

Toszko środek na chwasty mam tylko prysnać nie ma kiedy. Albo pada albo dzieci w ogródku
Na razie zrywam kwiatki coby sie nie sialo bo koszenie tak jak piszesz nic nie daje a tylko nasiona roznosi.

Te mam takich "sąsiadów" obok. Niby pola, niby pryskaja na wiosnę ale zostawiają półtorametrowy niepryskany pas wzdłuż granicy naszych działek i tam to chwasty maja hulaj duszo

Głupiego robota...
JoannaDe 14:34, 09 maj 2017

Kawa napisał(a)
u mnie tez pełno mniszka

Ściskam w niedoli
Toszka 14:38, 09 maj 2017

Tiaaa, siem pochwaliłam..., sonsiad (weekendowy) właśnie skończył koszenie... skosił wjazd na działkę, pod stolik i kilka ścieżek. Resztę zostawił i pojechał w diabły.... tylko żółta łąka dalej została...
nacieszyłam się
elka_ 23:25, 09 maj 2017

JoannaDe napisał(a)

Strona mi si nie wyświetla ale wierze na słowo.
Pewnie jest jeszcze tysiąc zastosowań mniszka ale ja podziękować. Nie koniecznie widzę plantację tegoż u siebie

Przepis na ten syrop łatwo znaleźć w necie
Rozumiem cię doskonale, u siebie też walczę z mniszkiem, na szczęście od sąsiadów przerasta mi tylko podagrycznik , jak myślisz z czym łatwiej walczyć?
kasja83 07:58, 10 maj 2017

Kawa napisał(a)
u mnie tez pełno mniszka

U mnie to samo. Tam gdzie daję radę wyrywam-jestem w szoku jaki długaśny korzeń może mieć mniszek. Masakra!!Czekam z opryskami na pogodę.
JoannaDe 09:29, 10 maj 2017

Toszka napisał(a)
Tiaaa, siem pochwaliłam..., sonsiad (weekendowy) właśnie skończył koszenie... skosił wjazd na działkę, pod stolik i kilka ścieżek. Resztę zostawił i pojechał w diabły.... tylko żółta łąka dalej została...
nacieszyłam się

To sie pan nakosił. Do kitu. A swoją drogą zastanawiam się czy tacy ludzie zdają sobie sprawę że swoim zaniedbanym ogrodem innym roboty dokładają :/
JoannaDe 09:30, 10 maj 2017

elka_ napisał(a)

Przepis na ten syrop łatwo znaleźć w necie
Rozumiem cię doskonale, u siebie też walczę z mniszkiem, na szczęście od sąsiadów przerasta mi tylko podagrycznik , jak myślisz z czym łatwiej walczyć?

Podagrycznik powiadasz ?

Znam znam, posiadam

Biedne my