Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 09:31, 10 maj 2017

kasja83 napisał(a)

U mnie to samo. Tam gdzie daję radę wyrywam-jestem w szoku jaki długaśny korzeń może mieć mniszek. Masakra!!Czekam z opryskami na pogodę.

Dokładnie tak Kasia, ja też czasami sie zastanawiam skąd to bierze siły żeby tak rosnąć :/

Też czekam z opryskami na sprzyjające okoliczności przyrody
malgol 09:52, 10 maj 2017

Przyszłam do Ciebie z rewizytą i jestem od progu w szoku Takie piękne cisy! Ja bym nie miała smiałości ich ciachać...ale widać trzeba pozbywać się sentymentówBędę uczyć się od Ciebie

W ogóle to kawął roboty widze zrobione, pięknie
JoannaDe 17:35, 11 maj 2017

No i nacieszyłam się cisami
HELP

Czy to są larwy opuchlaków?

Chciałam dzisiaj posadzić drugiego strażnika. Za radą Toszki wziełam grabki i zaczełam lekko rozluźnić bryłę. I zaczęło mi takie g..o wypadać.

Co robić teraz?
Jeden stożek posadzony, dwa inne zadołowane :/ Wykopywać? Lać chemię?

Z tego jednego jeszcze nie posadzonego zaczęłam wydłubywać ziemię żeby wyciągnąć te larwy ale sama nie wiem czy dobrze

Ale jestem wściekła. A szkółka renomowana...

Ratunku
Margerytka40 17:44, 11 maj 2017

Ło matko jaki widok. Asiu ja bym robiła tak jak Ty. Przejrzała dobrze bryłę korzeniową i wszysko wyciągnęła. Myślę że chemia tu niepotrzebna ale to takie moje poczucie . Może fachowców zapytaj. Toszki może.
JoannaDe 17:51, 11 maj 2017

Tak jeszcze na szybko zapytałam wujka googla i to chyba larwy chrząszcza majowego. Też szkodnik...
Asiu, nie wiem czy grzebanie w cisowych korzeniach im nie zaszkodzi.

Nic, czekam na Toszke.
Margerytka40 17:58, 11 maj 2017

Też za bardzo nie wiem właśnie. Wołaj Toszkę na ratunek. Może decis by dał radę. Ale to też trzeba by było dobrze podlać.
Toszka 18:00, 11 maj 2017

Joasiu, zadzwoń do szkółki i poinformuj. Sami mogą nie wiedzieć, że mają taki problem teorii spiskowych nie ma co tworzyć jednak nie kopał ich chyba ślepy. Zaczekaj co oni na to. Mad miała podobną przygodę (tylko, ze tam były cisy w doniczkach) i szkółka zachowała się na prawdę ładnie. Też nie wiedzieli.

Te niezakopane trzeba namoczyć w kuble z roztworem Decisu lub Mospilanu. Nie wiem co tam u was jest dostępne. Oba środki niby są na oprysk (ssąco-gryzące), ale przetestowana jest skuteczność podlewania.
Te larwy są niemal dorosłe. Jeszcze im brakuje, ale niewiele. Może kilka miesięcy lub rok... film

Te cisy co masz posadzone... ech...(myslę intensywnie co robić) albo wyjąć i namoczyć dokładnie...albo w ich bryle korzeniowej delikatnie wydłubać dziurki na 10cm głębokie i lać w to roztwór. Także naokoło. Procedurę trzeba będzie kilka razy powtórzyć...nie wiem - co 2 tygodnie, miesiąc?
JoannaDe 18:10, 11 maj 2017

Aleś szybka, zdążyłam priv wysłać
:*

Mów mi szybko co to za dziadostwo? Opuchlak czy chrząszcz majowy? Czy to to samo?

Mospilan mam w domu. Zaraz namoczę.Jak długo trzymać w takim roztworze?
A korzeni nie ruszać?

Teoretycznie mogę wyciągnać wszystkie i wszystkie moczyć. Tylko one taaakie ciężkie.

Szkółka podobno na poziome i chore rośliny wymieniają. Jutro się do nich przejadę
JoannaDe 18:15, 11 maj 2017

Mam mospilan w domu.

Jaki roztwór do tego namoczenia zrobic?
I chyba nie będę ryzykować i wyciągnę wszystkie.

Bozsz, czego ja nie grzebałam w korzeniach przed posadzeniem :/

Dzięki Toszko za ekspresową poradę.
Toszka 18:18, 11 maj 2017

Opuchlak i chrząszcz to to samo. Chrząszcz dorosły.

Na Mospilanie powinno być napisane jakie proporcje do podlewania. Jesli nie, to tak jak na oprysk.
EDIT
Moczyć...kurcze, ale pytania... chodzi o to by bryła nasiąkła środkiem... 1-2 godziny nawet. wiem, ze długo. Przy sadzeniu staraj się tylko zalewać upychaną ziemię. Bryła będzie nasiąknięta środkiem i niebezpiecznie mokra, miejmy nadzieję. Za dwa dni poprawisz sadzenie. wazne by po takiej moczonej akcji woda zeszła.

EDIT2
masz tam dawke na truskawkę - opuchlaki