Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Margerytka40 08:29, 13 maj 2017

Ja wykopane rzucam na trawnik,ptaszki mają stołówkę
JoannaDe 09:17, 13 maj 2017

Toszka napisał(a)
Szkółce pokaż zdjęcia. Milczą, bo ich zapewne zatkało i są w szoku. To problem dla szkółki, bo kilka lat pracy, a towar właśnie jest potencjalnie "skażony". Sytuacja nie do pozazdroszczenia

Tak, roztworem z moczenia mozesz spokojnie podlać. Też myslę, że profilaktycznie trzeba by za miesiąc powtórzyć.

Dżdżownice niestety utopiły się w moczeniu normalnie szybciutko uciekają

Wysłałam foty w mailu. No zobaczymy czy się odezwą.

Szkoda dżdżownic, tzn.sztuk jedna, musiała siedzieć głębiej w korzeniach. Resztę wyciągnęłam.
JoannaDe 09:19, 13 maj 2017

Marga napisał(a)
Współczuję robactwa U mnie niestety też są i to dorosłe już postacie wykopuję z ziemi. Od razu idą "pod szpachelkę", zero sentymentów.
Mma nadzieję, że Ci się nie rozejdą.

Też mam taką nadzieję. Mus zakupić więcej mospilanu i tam gdzie zadowłowałam cisy zlać, po przekopaniu.
JoannaDe 09:21, 13 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ja wykopane rzucam na trawnik,ptaszki mają stołówkę

I to jest dobry pomysł.

Jeszcze kret robi dobrą robotę. Mam zawsze po zimie kilka kopców na trawniku więc działać działa.
Margerytka40 09:27, 13 maj 2017

JoannaDe napisał(a)

I to jest dobry pomysł.

Jeszcze kret robi dobrą robotę. Mam zawsze po zimie kilka kopców na trawniku więc działać działa.

Ja z kretami póki co nie walczę i niech sobie ryją w trawniku ale mój trawnik i tak do wymiany to nie robi różnicy
JoannaDe 09:32, 13 maj 2017

Też nie walczę. Tych kopców nie jest aż tak strasznie dużo. Po zimie tylko ziemię rozgrabuję i po sprawie.

Mój trawnik też pozostawia wiele do życzenia.
Toszka 09:33, 13 maj 2017

Walka z kretem to krótkowzroczność ogrodnika. też z nim nie walczę. Już wiem, że tam gdzie ryje, to bynajmniej nie ryje dla sportu

Kopce kreta łatwo zlikwidować - jak najszybciej po pojawieniu się kopca trzeba namacać wlot pod ziemię i przy pomocy wody z węża pomału całą ziemię wpłukuje się do otworu. Prócz małej dziurki nie zostaje ślad, a trawnik dalej pięknie wygląda.
JoannaDe 10:10, 13 maj 2017

Czytałam Tosiu o tym sposobie. U mnie sprawdza się rozgrabywanie bo nigdy na swieżo nie udaje mi się tej metody zastosować

Swoja drogą kret ryje tylko na tyłach ogrodu i przeważnie zimą. Może tam ma wiecej papu?

Zapowiada sie ciepły dzień. Już jest 17 stopni.Poranny obchód zrobiony, mniszki pozrywane. Ide zaraz działać dalej.

Dzisiaj w planie przygotowanie miejsca pod żywopłot cisowy i posadzenie dwóch sztuk. Wcześniej kąpiel w mospilanie oczywiście :/

JoannaDe 12:35, 13 maj 2017

Dziewuszki, żyje to to ?

Monka 12:39, 13 maj 2017

Asia zapytaj Reni - Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród albo Madzenki - Madżenie ogrodnika sezon 2017 one są specjalistkami od traw