Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Luki 14:56, 14 maj 2017

Asiu jeżeli to Cię pocieszy w jakimś stopniu z z pędrakami chrabąszcza majowego żyję od lat i nie prowadzę walki, jak zrywam trawnik, a jakieś znajdę to giną śmiercią plaskatą Mogą najbardziej uszkodzić trawnik, ale w roślinach nigdy ich nie znalazłem. DO tego ptaszki zawsze jesienią zdziobują trawnik i pomagają
Walcz bo to zapewne kilka robaczków, a lepiej je ubić niż zadomowić u siebie.
Madzenka 17:31, 14 maj 2017

JoannaDe napisał(a)
Dziewuszki, żyje to to ?

Źyje zdecydowanie, mam ją od lat i zawsze tak o tej porze wyglądają. Może to byc frosted curls lub amazon mist, dopiero pod koniec lata wiadomo ktora to, bo frosted jest bardziej plaskata a amazon bardziej pióropusz.
Madzenka 17:35, 14 maj 2017

JoannaDe napisał(a)
Aleś szybka, zdążyłam priv wysłać
:*

Mów mi szybko co to za dziadostwo? Opuchlak czy chrząszcz majowy? Czy to to samo?

Mospilan mam w domu. Zaraz namoczę.Jak długo trzymać w takim roztworze?
A korzeni nie ruszać?

Teoretycznie mogę wyciągnać wszystkie i wszystkie moczyć. Tylko one taaakie ciężkie.

Szkółka podobno na poziome i chore rośliny wymieniają. Jutro się do nich przejadę

Nie zgodzę sie z Toszka , opuchlaki to inny chrząszcz ! maja nazwę opuchlak również w postaci dorosłej i nie latają . Ty masz pedraki czyli larwy chrząszcza majowego. Opuchalki maja mniejsze larwy , bielsze i mocno skręcone w kółko.
Porady jak sie tego pozbyć juz dostałaś Dobrze , że je na tym etapie odkryłaś.

Ps. Nicienie nie dzialaja na pędraki, podobno sa mało skuteczne.
Toszka 19:17, 14 maj 2017

Marzenko, masz rację. Absolutnie!!!
Tak się skupiłam na natychmiastowym radzeniu (on-line), ze dostałam kręćka czyje to dzieci siedzą w korzeniach. To z resztą szybko zostało sprostowane przez czujną Andę
Tak czy siak, czy to opuchlak, czy pędraki czy inne robale... szkody robią takie same i nie fajnie je zobaczyć. Mam nadzieję, że moczenie skutecznie je wytłukło.
JoannaDe 13:36, 15 maj 2017

Luki napisał(a)
Asiu jeżeli to Cię pocieszy w jakimś stopniu z z pędrakami chrabąszcza majowego żyję od lat i nie prowadzę walki, jak zrywam trawnik, a jakieś znajdę to giną śmiercią plaskatą Mogą najbardziej uszkodzić trawnik, ale w roślinach nigdy ich nie znalazłem. DO tego ptaszki zawsze jesienią zdziobują trawnik i pomagają
Walcz bo to zapewne kilka robaczków, a lepiej je ubić niż zadomowić u siebie.

Pocieszy Luki pocieszy

Ja z pędrakami w trawie nie mam problemu(albo go nie widzę ) tym bardziej nie chciałabym żeby rozlazły mi się po ogrodzie.

Ptaszki też swoją robotę robią
JoannaDe 13:38, 15 maj 2017

Madzenka napisał(a)

Nie zgodzę sie z Toszka , opuchlaki to inny chrząszcz ! maja nazwę opuchlak również w postaci dorosłej i nie latają . Ty masz pedraki czyli larwy chrząszcza majowego. Opuchalki maja mniejsze larwy , bielsze i mocno skręcone w kółko.
Porady jak sie tego pozbyć juz dostałaś Dobrze , że je na tym etapie odkryłaś.

Ps. Nicienie nie dzialaja na pędraki, podobno sa mało skuteczne.

Madżen, dziękuję że zajrzałas i za podpowiedż w sprawie trawek. Robakami już sie zajęłam, Toszka czuwa
Kawa 13:45, 15 maj 2017

Asia macham
JoannaDe 14:03, 15 maj 2017

Toszko, liście tulipanów oberwalam. Co mamjeszcze zrobić?Pewnie przydałby sie oprysk :/ OW wystarczy?

Dobrze że się wyjaśniło co sobie za robale "zakupiłam" bo ju zgłupiałam

Niedziela mineła pod znakiem"ratujemy cisy". Wszystkie zostały wykopane, namoczone i posadzone spowrotem. Ciężko było ale done. Mam nadzieję że skutecznie.
Kawa 14:04, 15 maj 2017

no Asia nie leniłas się

super że już wymoczone i posadzone
trzymam kciuki zatem za ich dalszy rozrost
Toszka 14:07, 15 maj 2017

Wiesz, tulipanami aż tak bym się nie przejmowała. Liście oberwane, przewiew zrobiony. Deszcze chyba przestały padać.