Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Toszka 08:42, 17 maj 2017

JoannaDe napisał(a)

Sylwia, ja rozumiem że to kosztuje i czasu i pieniędzy żeby wyhodować duże rośliny ale ceny mnie zwaliły z nóg.

Żeby było wiadomo o czym piszę to dodam że u mnie(Niemcy) znalazłam jedną jedyną ofertę lizakową. Koszt: 190€... Fakt, wysokie no ale

To w Polsce jest to cena za średniej wielkości stożek...
dość powiedzieć, ze ładna kula bukszpanowa, średnicy 1m i ciut więcej - cena 2500,-. To teraz wyobraź sobie ceny cisa....
JoannaDe 08:47, 17 maj 2017

Toszka, to niby nie takie drogie wcale te "moje" lizaki?

Zabiłaś mnie tymi cenami
Margerytka40 09:06, 17 maj 2017

Ja cie,jakie ceny. Trochę chyba jednak przesada. Ogólnie to teraz przy tym szale na piękne ogrody zauważyłam, że ceny niektórych roślin kosmicznie poszły w górę. I to nie koniecznie tych z górnej półki. Ja z 6lat temu kupowałam zwykłego derenia kousa. Za sadzonkę ok.1m zapłaciłam wtedy 10zł a teraz tej samej wielkości sadzonka w tej samej szkółce kosztuje już 50zł. Niezła inflacja.
Iwk4 09:15, 17 maj 2017

Ja mam buka kolumnowego Purple. Ten ma taki sam kolor lisci. Więc typuję na buka.
Jestem w szoku, jak masz rozwinięte Anabelki.
JoannaDe 09:32, 17 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ja cie,jakie ceny. Trochę chyba jednak przesada. Ogólnie to teraz przy tym szale na piękne ogrody zauważyłam, że ceny niektórych roślin kosmicznie poszły w górę. I to nie koniecznie tych z górnej półki. Ja z 6lat temu kupowałam zwykłego derenia kousa. Za sadzonkę ok.1m zapłaciłam wtedy 10zł a teraz tej samej wielkości sadzonka w tej samej szkółce kosztuje już 50zł. Niezła inflacja.

Dokładnie tak jest Asiu. Na nasze niestety
JoannaDe 09:35, 17 maj 2017

Iwk4 napisał(a)
Ja mam buka kolumnowego Purple. Ten ma taki sam kolor lisci. Więc typuję na buka.
Jestem w szoku, jak masz rozwinięte Anabelki.

Iwonko dziękuję za typ.

U mnie jednak trochę cieplej a i te ostatnie przymrozki mnie ominęły.
Rośliny miały trochę lżej.
Margerytka40 09:06, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)
Nie wiem, czemu na forum hicksii taki żywopłotowy... może na zasadzie "kopiuj-wklej". A może dlatego, że baccata trudniej dostać i o ironio droższy w PL. Nie wiem. Wiem za to co widzę u siebie i nawet 2 dni temu na ten temat rozmawiałam z Anką_. Na jesieni Hicksii miał wysyp owoców. Cieszyłam się, ze ptaki będą harcować. Tak było, ale owoców więcej. Teraz zaschły, przywarły do igiełek i grzyb ma z nich pożywkę. Całe krótkopędy zaatakowane i zasychają. Chodzę i wycinam i się wkurzam. Baccata tego nie ma. Nawet owocujące fastigiaty tego nie mają. Cisy rosną obok siebie i to nie jest kwestia choroby jako takiej. Taka, qrcze uroda Hicksii.
Wiem, że u was żywopłotowy cis jest tańszy. Tańszy, bo często używany=kupowany.

EDIT.
Baccata można drastycznie ściąć, zwęzić i po kilku miesiacach zazieleni się i dalej będzie mieć formę. Hicksii po drastycznym cięciu będzie kupą badyli bez ładu i składu. Zazieleni się, a jakże, ale dalej będzie rozlazły i rozkładający się pod ciężkim śniegiem czy po ulewie.
To takie moje przemyślenia.... bierz baccata

Toszko no właśnie u mnie też pełno pozasychanych gałązek na cisach. Wycinać je do zielonego?
Szukam w necie tych baccata ale pustka straszna. Jak już są to takie nie żywopłotowe. Jakieś fastigaty mi wyskakują albo te gniazdkowe bardziej. W przyszłym roku chciałabym posadzić żywopłot więc jeszcze mam czas na szukanie.
Toszka 22:33, 19 maj 2017

Asiu, te suche krótkopędy wystarczy rękoma "obierać. Łatwo odpadają jak juz są na amen suche/rude.
elka_ 07:23, 26 maj 2017

Mniszek, podagrycznik - oj biedne my

Na dodatek ze szkółek przynosimy różne robale i choróbska.
Z własnych obserwacji stwierdzam, że rośliny szkółkowe, sklepowe i inne, są często zainfekowane, lub tak traktowane, żeby dobrze się prezentowały na czas sprzedaży, że później po posadzeniu odchorowują to.
Szkółka nie fair, żeby nawet nie odpisać :\

Te pędraki chrząszcza majowego u mnie też spotykam, tępię jak Marga i Luki , albo krecik załatwia

Rh pięknie zakwitły, lizaczek słodziutki, napracowałaś się dziewczyno z rabatą, teraz tylko na efekt czekać.
Toszka 22:01, 26 maj 2017

Joasiu, co tam działasz?