Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

anbu 18:36, 30 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
O ,fajnie,że jesienią też można. A przy przesadzaniu dużych cisów trzeba je jakoś specjalnie wspomóc po,podłoże podlewanie wiadomo. Ale może coś na odbudowanie korzeni? Moje cisy są stare i mają wielką bryłę korzeniową. Postaram się wykopać z jak największą ale trudno będzie mi jej nie uszkodzić.

Ja co prawda nie Toszka ale napiszę swoje cisy wspomagałam ukorzeniaczem w płynie no i wody im nie żałowałam
JoannaDe 19:31, 30 cze 2017

Aniu, to samo pisalam Asi . Tylko że u niej.

Ja podlewam swoje środkiem o takim składzie
Margerytka40 19:43, 30 cze 2017

Dzięki dziewczyny. Teraz już wszystko wiem. Bardzo mi zależy żeby nic się moim ciskom nie stało.
JoannaDe 20:45, 30 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Dzięki dziewczyny. Teraz już wszystko wiem. Bardzo mi zależy żeby nic się moim ciskom nie stało.

Jak ja Cię dobrze rozumiem
Margerytka40 20:59, 30 cze 2017

JoannaDe napisał(a)

Jak ja Cię dobrze rozumiem

Toszka 23:13, 30 cze 2017

Joasiu, jesli sa plamki to grzyb - normalnie bym zaleciła mocznik 1,5%, ale to azot i w tym momencie nie ma co pobudzać rosliny (siłą rzeczy azot lekko nawiezie, a teraz tego nie chcemy).

Tak więc zostaje przemiennie Topsin i Previcur co 7-10dni.

Może dobrze by było wspomóc cisy Asahi czyli biostymulatorem.

Margerytko
jeśli twoje cisy leciwe to może warto przed przesadzeniem zaszkółkować je - czyli po okręgu połowy bryły korzeniowej kopiesz głęboki rowek, po zewnętrznej kładziesz mocną folię, a do środka sypiesz żyzną ziemię, np. kompost. Na tym odcinku odcięte korzenie pobudzisz do wytworzenia nowych. W efekcie przy przesadzeniu połowa bryły korzeniowej będzie miała nowe korzenie. Druga połowa w trakcie przesadzania będzie uszkodzona, ale pierwsza nie. Profesjonalnie szkółkuje się w pierwszym roku jedną połowę, a w drugim drugą. Pod koniec drugiego sezonu mozna wykopać roslinę. Jednak i jedna zaszkółkowana połowa jest lepsza, niż cały uszkodzony system korzeniowy. Przemyśl ten system
Margerytka40 07:23, 01 lip 2017

Toszko to nawet jest jakiś pomysł. Myślę że tak szybko to ja tych cisów przesadzać nie będę. Chciałabym żeby trochę się zabudowały po tym cięciu a to jeszcze potrwa jak mi się wydaje. Więc spokojnie mogłabym je szkółkować. A czy termin tego obkopywania jest jakiś właściwy? Wiosną bądź jesienią,czy obojętnie?
Toszka 07:52, 01 lip 2017

Najlepiej po 15 września, a potem od marca jak ziemia rozmarznie (do końca kwietnia).
Margerytka40 08:13, 01 lip 2017

Toszka napisał(a)
Najlepiej po 15 września, a potem od marca jak ziemia rozmarznie (do końca kwietnia).

A,czyli tak jak z przesadzaniem. Dzięki Toszko. Pokuszę się o to szkółkowanie. Mam czas a to super rozwiązanie. Może nawet i z dwóch stron by się udało.
JoannaDe 16:02, 01 lip 2017

Dziękuję Iwonko, środki zamówione. U mnie taka pogoda że nie dziwota z tym grzybem. Ciągle pada. Nawet trawy nie ma kiedy skosić.

A poza tym inwazję nagich ślimaków mam. Zbieranie nie pomaga. Zamówienie na viagrę ślimakową złożone.