Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

mikina34 12:30, 11 wrz 2017

Tak podczytuję zza węgła, witam się i zapytuję jak już w temacie grujecznika jest dyskusja, to kiedy najlepiej przesadzić delikwenta? Domyślam się, ze w stanie bezlistnym, ale jesienią czy wiosną? i czy w ogóle
Toszka 12:34, 11 wrz 2017

Mikina, dużo zależy kiedy sadzony
iwka 12:37, 11 wrz 2017

też mam do przesadzenia, rosnie dwa lata

Toszka powiedz jeszcze czy te hortki Magical Moonlight to to samo jak Magical Moonlight 'Kolmagimo' ? nie wiem, takie znalazłam
Monka 12:42, 11 wrz 2017

Toszko i ja mam małe pytanie czy mogę jeszcze dzielić i sadzić trawy ?
Toszka 12:56, 11 wrz 2017

Iwka, tak, to to samo

Przesadzać w super zaprawiony szeroki dołek, lekko kwaśno. Przesadzać albo jak tylko zrzuci liście, albo w marcu. Lepiej teraz, bo przez zimę będzie się korzenić. Ważne by dzień wcześniej obficie podlać. Kopać z zapasem, by jak najmniej korzeni ciachnąć - trzeba trochę sprawę potraktować jak kopalnia odkrywkowa, czyli zacząć mocno dalej od potencjalnej bryły korzeniowej

obrazki , ale trzeba każdą fotę kliknąć i sprawdzić czy to na pewno katsura (grujecznik). Z tego co widać to korzenie są dość płytko jak pająk
Znalazłam ciekawe info (tłumacz ze mnie do bani, ale może będzie zrozumiałe)
Katsuratree jest niezwykły, ponieważ ma płytki system korzeniowy z niektórymi korzeniami rosnącymi na powierzchni gleby. Niektóre korzenie mogą wyrosnąć do sześciu cali lub więcej nad glebą. Główne zwykle rozchodzą się u podstawy, łagodnie dzieląc się na liczne, płytkie korzenie często ukazujące się na powierzchni gleby.
Toszka 12:59, 11 wrz 2017

Monka napisał(a)
Toszko i ja mam małe pytanie czy mogę jeszcze dzielić i sadzić trawy ?

Monka, szczerze? Sadzić z doniczek tak. Kopać, dzielić to na własne ryzyko. Po prostu nie wiadomo jak długo będzie ciepło i czy zdążą się ukorzenić. Loteria.
Monka 13:03, 11 wrz 2017

Toszka napisał(a)

Monka, szczerze? Sadzić z doniczek tak. Kopać, dzielić to na własne ryzyko. Po prostu nie wiadomo jak długo będzie ciepło i czy zdążą się ukorzenić. Loteria.

Dziękuję czyli z dzieleniem czekam do wiosny
Kawa 13:17, 11 wrz 2017

Asia no piękne planowanie
grujwecznik Ci będzie wdzięczny za opiekę
aa i że jałowca nie mo to brawo ty!
JoannaDe 13:40, 11 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Iwka, tak, to to samo

Przesadzać w super zaprawiony szeroki dołek, lekko kwaśno. Przesadzać albo jak tylko zrzuci liście, albo w marcu. Lepiej teraz, bo przez zimę będzie się korzenić. Ważne by dzień wcześniej obficie podlać. Kopać z zapasem, by jak najmniej korzeni ciachnąć - trzeba trochę sprawę potraktować jak kopalnia odkrywkowa, czyli zacząć mocno dalej od potencjalnej [/i]

Toszko, lekko kwaśno to jakie ph? Jak mam kompost mocno zasadowy to co dodać do dołków żeby obniżyć ph? Mączka, kompost, dolomi? W zasadzie to cały front musiałabym przekopać żeby przygotować od razu pod choiny.

Sądzić teraz te grujeczniki czy zadołowanw mają czekać do wiosny?
JoannaDe 13:41, 11 wrz 2017

mikina34 napisał(a)
Tak podczytuję zza węgła, witam się i zapytuję jak już w temacie grujecznika jest dyskusja, to kiedy najlepiej przesadzić delikwenta? Domyślam się, ze w stanie bezlistnym, ale jesienią czy wiosną? i czy w ogóle

Witaj Mikina u podczytuj śmiało. Ja sama z tych bardziej podczytujących niż piszących