Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

zbigniew_gazda 10:17, 13 lip 2016

Pewnie że możliwe. Zwłaszcza Canningham White już mają pąki. Pilnuj teraz aby im nie brakowało wody. Juka to roślina która lubi bardzo słoneczko i suszę.
JoannaDe 10:21, 13 lip 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Pewnie że możliwe. Zwłaszcza Canningham White już mają pąki. Pilnuj teraz aby im nie brakowało wody. Juka to roślina która lubi bardzo słoneczko i suszę.

I CW mam właśnie u siebie. W przeważającej części
Makusia 13:32, 13 lip 2016

Asiu sporo o przygotowaniu podłoża do rodków było na moim wątku, bo ja się zmagałam z tym zadaniem na "okularowej". Obornik bydlęcy się nie nadaje (chyba)- koński jest ok, ale przekompostowany. Nie torf tylko ewentualnie ziemia do borówek, i igliwie (ściółka iglasta i liście dębu). Siarka zaczyna podobno działać dopiero po okołu roku i należy ją głęboko przekopać.
Toszka 13:44, 13 lip 2016

Kolor twoich hortek wskazuje na zasadowe ph. Jeśli jest kwaśne to kwiaty są niebieskie. Jak zasada to rózowe - hortka ogrodowa to doskonały pehametr
Teraz cię zaskoczę - rodki nie są ciężkie. Z tych samych powodów co u ciebie w maju, u znajomych wymienialiśmy podłoże takich ponad 1,5 x 1,5m do ponad 2m.
Podnosi się rodki łatwo i jest nikłe drastyczne uszkodzenie korzeni. Mało tego -w Kanadzie, gdzie jest zagłębie rododendronowe i rozległe badania prowadzą doświadczenie pokazało, że dobrze starszym rododendronom robi "przewietrzenie" korzeni, czyli okazało się, że po wymianie podłoża lub przesadzeniu rododendrony mają się tylko lepiej.

Jaka masz glebę? lessową? Czy inną? Ciężka? Gliniasta? ponizej 40-60cm co jest? Skała?

To podstawowe pytania aby dobrze przygotować stanowisko.
JoannaDe 14:16, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
Asiu sporo o przygotowaniu podłoża do rodków było na moim wątku, bo ja się zmagałam z tym zadaniem na "okularowej". Obornik bydlęcy się nie nadaje (chyba)- koński jest ok, ale przekompostowany. Nie torf tylko ewentualnie ziemia do borówek, i igliwie (ściółka iglasta i liście dębu). Siarka zaczyna podobno działać dopiero po okołu roku i należy ją głęboko przekopać.

Musze się Marto przez Twój watek przekopać.

Te informacje co wynotowałam to z wątku o sadzeniu i pielęgnacji rh. No chyba ze coś pomieszałam.
JoannaDe 14:21, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
Kolor twoich hortek wskazuje na zasadowe ph. Jeśli jest kwaśne to kwiaty są niebieskie. Jak zasada to rózowe - hortka ogrodowa to doskonały pehametr
Teraz cię zaskoczę - rodki nie są ciężkie. Z tych samych powodów co u ciebie w maju, u znajomych wymienialiśmy podłoże takich ponad 1,5 x 1,5m do ponad 2m.
Podnosi się rodki łatwo i jest nikłe drastyczne uszkodzenie korzeni. Mało tego -w Kanadzie, gdzie jest zagłębie rododendronowe i rozległe badania prowadzą doświadczenie pokazało, że dobrze starszym rododendronom robi "przewietrzenie" korzeni, czyli okazało się, że po wymianie podłoża lub przesadzeniu rododendrony mają się tylko lepiej.

Jaka masz glebę? lessową? Czy inną? Ciężka? Gliniasta? ponizej 40-60cm co jest? Skała?

To podstawowe pytania aby dobrze przygotować stanowisko.

Tosiu, tak mi właśnie wychodzilo po zmierzeniu ph. Kreci się okolo 7. Czyli potwierdzasz co mierzyłam. Próbkę pobierałam z głębokości około 10 cm.

Co do gleby to niestety nie wiem. Nie umiem rozpoznać. Na pewno nie ma gliny, raczej piasek. Łopatę wbija się zaskakująco łatwo. Ziemia nie jest zbita i łatwo ja wzruszyć. Czy jak wykopie dołek i zrobię zdjęcie , powie Ci to coś więcej. Test przepuszczalności miałam robić dzisiaj ale akurat leje od rana.

Edit:

wyskoczyłam do ogrodu i co stwierdziłam:

przy rozcieraniu lekko brudzi rękę, wyczuwam obecność piasku. Udało mi się uformować dość gruby wałek ( koopa ) ale bardzo łatwo rozpadał się na mniejsze grudki. Zaznaczam ze od rana padało.

Toszka 14:38, 13 lip 2016

to mam pytanie jeszcze jedno - z pogranicza twojej strefy jak często pada? Codziennie, co drugi dzień?
Toszka 14:40, 13 lip 2016

aaaa, juz widze po kolorze znajomą ziemię lessy
JoannaDe 14:42, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
to mam pytanie jeszcze jedno - z pogranicza twojej strefy jak często pada? Codziennie, co drugi dzień?

Cale tegoroczne lato pada. Ostatnio to nawet codziennie. Ogólnie to dość deszczowy rejon. Z eMem śmiejemy się ze u nas kraina deszczowców.
JoannaDe 14:42, 13 lip 2016

Toszka napisał(a)
aaaa, juz widze po kolorze znajomą ziemię lessy

Tak na szybko doczytałam ze jak lessy to dobrze co?