Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród z uśmiechem

Bogdzia 20:10, 08 maj 2019

To sie ostatnio wycieczkujesz Jolu. Piękne obrazki.
jolanka 20:28, 08 maj 2019

Margarete napisał(a)

Ja mam takie ambiwalentne odczucia jeśli chodzi o łódzki ogród botaniczny. Lubię go właśnie teraz jak są tulipany i niezapominajki. Czy była "rzeka" niezapominajki są w tym roku ? Dwa lata temu od wejścia do pierwszych grup tulipanów tu na początku była cudna niezapominajkowa rzeka. Tak na metr szeroka wijącą się w esy-floresy z niezapominajek niebieskich potem białych i różowych. Cudnie to wyglądało. W ubiegłym roku jej nie było, może zaniechali już tego - a szkoda...
Lubię jeszcze aleję bzów- ona jest dalej za tulipanowym polem, pod koniec ogrodu- tak że 20-25 odmian i kolorów bzów robi wrażenie i cudnie pachnie. Potem już w pełni sezonu nie bardzo jest co w tym naszym botaniku oglądać. Poza tym wnerwia mnie ten bałagan i chwasty na rabatach ale to dlatego że jak jeżdżę po cudnych zadbanych ogrodach naszych forumowych koleżanek i kolegów albo po ogrodach pokazowych i się naoglądam wypielęgnowanych miejsc to mnie taki nieład drażni. Tak samo miejscami nie podoba mi się u was w Warszawie w Powsinie. Sam ogród w Powsinie Wielki i ciekawy ale tylko miejscami zachwyca. Aleja magnoliowa cudna, rododendrony wielkie i kwitnące też fajne ale wiele miejsc drażni takim niechlujnym wyglądem i bałaganem. Ja wiem że to wielki obszar i kupę pracy wymaga ale.....rozpieściły mnie wasze ogrody tu na Ogrodowisku i mnie to razi.

Co do sygnału że się tu wybieracie w nasze strony to tym rozumiem i rozgrzeszam tym razem też
Następnym razem czekam na wiadomość
Buziaki !

Nie pamietam rzeki niezapominajek, chyba nie było.
Nie miałyśmy wystarczająco dużo czasu aby dokładniej wszystko sobie pooglądać. Poza tym to początek maja, niewiele jeszcze kwitnie. Będzie okazja w takim razie aby jeszcze raz pojechać

Małgosiu, ogród w Powsinie jest dużo większy ale dla mnie i Iwonki właśnie bardzo zaniedbany. Brakuje chyba rak do pracy. Nie podoba mi się tez takie „alejowe” prowadzenie roślin, ścieżka i na prawo, na lewo
W Łodzi wydawało nam się, że właśnie jest bardziej zadbany i mniej, jak napisałaś, bałaganiarski. Cóż, chyba jednak zaczynamy mieć „wymagania” Musimy w takim razie razem pooglądać te Ogrody
jolanka 20:29, 08 maj 2019

Margarete napisał(a)
Ale miałyście fajnie że widziałyśmy ogród Danusi wiosną. Wtedy razem byłyśmy tam pierwszy raz - to była pelnia lata. Teraz co innego kwitnie i ta zieleń majowa świeżą na pewno cudnie wyglądała.....

Zupełnie inaczej to wygląda. Inne rośliny kwitną, poza tym jest ich o wiele więcej
jolanka 20:30, 08 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Nie wygłupiaj się, naprawdę chciałabyś zaczynać od nowa? od zera??? I zaorałabyś tę śliczną rabatę z limkami, miskantami i grujecznikiem? I brzozową z gabionkami pod lasem? I nową rogalową??? No weź!!!

Aaaa - i zdrowia życzę, mam nadzieję, że nie rozchorowałaś się jak ja .

Te rabatki pług by omijał

Mnie złapał tylko dziwny katar i takie ogólne byle coś
jolanka 20:32, 08 maj 2019

lojalna_ napisał(a)

Jolu wizyta u Danusi napewno rozgrzala wyobraźnię )))

ale u Ciebie cudne kolorki . Tez Lubie bardzo te tulipany )))

O tak
Jak kupuje tulipany to wybieram właśnie takie kolory, takie skrzywienie
jolanka 20:34, 08 maj 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Nooo kochana toś cudów się naoglądała. Dzięki że się z nami podzieliłaś Buziaki

Nie mogło być inaczej Ostatnio to nawet mam ciagle okazje do oglądania pięknych miejsc i .... bardzo mi się to podoba
jolanka 20:34, 08 maj 2019

Bogdzia napisał(a)
To sie ostatnio wycieczkujesz Jolu. Piękne obrazki.

Muszę brać przecież przykład
Nowa12 20:42, 08 maj 2019

jolanka napisał(a)

Czekam na róże, szałwie no i trawy. Zauważyłam, ze mam tendencję do kupowania roślin kwitnących czy pięknie wyglądających późnym latem i jesienią. Teraz mam trochę smutno i goło na rabatach.

Masz rację, szczypać się nie ma co. Cieszę się z tego co do tej pory zrobiłam a czas pokaże jakie będą tego efekty, dla mnie oczywiście a jeśli innym będzie się też podobać to będzie mi bardzo miło

Ja też tak mam że dużo kupuję roślin kwitnących latem. Ale bierze się to z tego że najwięcej czasu spędzam w ogrodzie latem i wtedy chcę ogladać kwiatki .
mrokasia 20:44, 08 maj 2019

Nowa12 napisał(a)

Ja też tak mam że dużo kupuję roślin kwitnących latem. Ale bierze się to z tego że najwięcej czasu spędzam w ogrodzie latem i wtedy chcę ogladać kwiatki .

Ha, ha, dokładnie . Dlatego, mimo że podobają mi się bardzo ciemierniki to podziwiam je u innych, u siebie trochę mi szkoda na nie miejsca...
Nowa12 20:53, 08 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Ha, ha, dokładnie . Dlatego, mimo że podobają mi się bardzo ciemierniki to podziwiam je u innych, u siebie trochę mi szkoda na nie miejsca...

Dokładnie tak . Ciemierników nie mam i nie będę mieć. Piękne są ale nie kupuję roślin kwitnących zimą albo wczesną wiosną bo nie spędzam wtedy czasu w ogrodzie. Nawet teraz w maju jest zimno i mało siedzimy w ogrodzie.