Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:22, 26 cze 2019

Dwie godziny podlewałam co się dało i ile się dało. Rośliny od południa powiedniete, pousychane liście bylin, masakra, nie wiem czy część nie wypadnie po dzisiejszym dniu.
Takich temperatur nigdy wcześniej nie widziałam. 36 w cieniu, 46 pk południu w słońcu. Wrrr, ręce opadają.
Teraz chodzą linie kroplujace. Gdybym się nie bała, ze np wody w studni zabraknie i pompę szlag wtedy trafi, to zostawiłabym włączone do rana. Rano trawnik, bo nie dam rady tyle godzin po ciemku łazić.
jolanka 21:24, 26 cze 2019

inka74 napisał(a)
U mnie burzę pokazywało ale tylko w telefonie. Leję teraz zraszaczem i troszkę miłej się robi. Jutro niby lżej.

U mnie nic nie pokazuje niestety
Obyś miała racje bo w prognozy już nie wierze. Miała być mam 33 i co?
TAR 21:26, 26 cze 2019

nie wypadnie, uschniete zapewne tylko górne czesci, popada to odbija. taka susze mielismy rok temu, deszczu nie bylo od maja do sierpnia poza splunieciem z chmurki. i dalo wszystko rade. od wrzesnia padalo i ogrod odbil. najbardziej dolujace ze kilka kilometrow dalej ulewa a do nas nic nie dochodzilo
jolanka 21:26, 26 cze 2019

TAR napisał(a)

zycze zebys miała a sobie by sie bez burzy obylo, wlasnie odcielam potezna galaz mojej brzozy polamanej przez ostatni wicher.

A burzy takiej z wichurami to sama nie chcę i nikomu nie życzę
jolanka 21:27, 26 cze 2019

TAR napisał(a)
nie wypadnie, uschniete zapewne tylko górne czesci, popada to odbija. taka susze mielismy rok temu, deszczu nie bylo od maja do sierpnia poza splunieciem z chmurki. i dalo wszystko rade. od wrzesnia padalo i ogrod odbil. najbardziej dolujace ze kilka kilometrow dalej ulewa a do nas nic nie dochodzilo

Tarciu, obyś w dobra godzinę to powiedziała, miód na serce dobra kobieto
Gruszka_na_w... 22:31, 26 cze 2019

Świetnie się spisał pan stolarz. Pergola idealnie się wpasowała. Ani się nie obejrzysz, kiedy wokół tarasu będzie busz.
Wildeve vel dzika Ewka, a taka subtelna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:43, 26 cze 2019

Ja też ustawiłam zraszacz i podlewam grabową. Najpierw podlałam kilka razy same graby z węża a teraz całość ze zraszacza po kawałku. Nie mogę ustawić drugiego zraszacza bo słabe ciśnienie. No nic, do północy trochę się podleje. Może obudzę się nad ranem to znów włączę.
Byliny przetrwają i odbiją. Mam nadzieje, że moje graby też.
TAR 22:49, 26 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Ja też ustawiłam zraszacz i podlewam grabową. Najpierw podlałam kilka razy same graby z węża a teraz całość ze zraszacza po kawałku. Nie mogę ustawić drugiego zraszacza bo słabe ciśnienie. No nic, do północy trochę się podleje. Może obudzę się nad ranem to znów włączę.
Byliny przetrwają i odbiją. Mam nadzieje, że moje graby też.

Kasiu moze Cie to pocieszy, w poprzednim ogrodzie mialam kolumnowe graby Lucas. Ale ziemia zdecydowanie nie taka jak obecnie, sztych lopata i piach. Wtedy niedoswiadczona posadzilam te graby w tym piachu. Pierwszy rok kiepsko, potem zaczełam ciac i zaczely sie zageszczac. widzialam je w ub. roku, piekne, solidne kolumny porosly nowym włascicielom wbrew pozorom to pancerne rosliny, no chyba ze twojego cos zzera od korzenia.
sylwia_slomc... 22:50, 26 cze 2019

Ja lałam od 18 - 21.30 na dużym konewkami rabate z dmuchawcem, a w podwórku tylko połowę sie udało wężem bo potem trzeba było lecieć lać warzywnik
Co dzień podlewam inny fragment ogrodu
mrokasia 22:54, 26 cze 2019

TAR napisał(a)

Kasiu moze Cie to pocieszy, w poprzednim ogrodzie mialam kolumnowe graby Lucas. Ale ziemia zdecydowanie nie taka jak obecnie, sztych lopata i piach. Wtedy niedoswiadczona posadzilam te graby w tym piachu. Pierwszy rok kiepsko, potem zaczełam ciac i zaczely sie zageszczac. widzialam je w ub. roku, piekne, solidne kolumny porosly nowym włascicielom wbrew pozorom to pancerne rosliny, no chyba ze twojego cos zzera od korzenia.

Kochana, bardzo Ci dziękuję, dajesz mi nadzieję . Od korzenia to raczej nic go nie żre. Listki na gałązkach blisko pnia, schowane pod innymi są zielone, w ogóle bardziej zielony jest od północnej strony.