No nie, musi być coś jeszcze, widziałam taką listę. Na pewno iglaki ale liściaste chcę bo na tej rabacie jest już świerk Aureospicata i klon Oridono Nishiki. To taka mała rabata naprzeciwko tarasu z dużą sosną. Hmm
Nie pamiętam czy to akurat przy tej chorobie było ale kojarzę sposób na karton.
Kopie się dużą dziurę i wywala ziemię. W dziurę wkłada się duży karton i wypełnia świeżą ziemią. Roślina najpierw rośnie w zdrowej ziemi a od chorej izoluje ją karton. Potem karton się rozkłada a roślinka rośnie dalej.
Nie sprawdzi się w przypadku chorób długo utrzymujących się w ziemi.
w moim poprzednim ogrodzie tez polecial klon na weerticiloze, nim cos posadzilam wykopalam spory dolek i wymienilam ziemie, odkazalam podlewaniem domowym roztworem z czosnku. w zamian klona posadzilam kolkwicje, kulki swierkowe i byliny. Nie mialam z nimi klopotu w nastepnych sezonach. Wertycilium niestety ciezko zwalczyc.
Jeszcze gdzies wyczytalam na stronie sadowniczej, ze warto bryle korzeniową nowej rosliny przed posadzeniem wyciaptac w topsinie lub innym grzybobojczym. chociaż nie wiem czy to sie sprawdzi rzeczywiscie
Dori, bardzo dziękuję Ci za podpowiedz
ale ten sposób z kartonem dotyczy róż sądzonych jedna po drugiej. Niestety ten grzyb wywołujący w. utrzymuje się podobno w glebie nawet 20 lat więc niestety, ten sposób odpada. Tylko odkażanie i sadzenie roślin mający inny system przekazywania wody w gałązkach.
Jesienią wykopałam klona, ziemię wybierałam ale nie da się w całości bo korzenie polazły dosyć daleko i trzeba było podcinać miejscami. Podlałam Topsinem, klona obok i podlałam i spryskałam. Cała rabata na razie wywrócona do góry nogami więc muszę coś wymyśleć. Potrzebuje jednak w tym miejscu czegoś troszkę większego. Ten usunięty klon miał już ok. 2 m wysokości i szerokości.
Chyba muszę wieczorem coś narysować to może ktoś wpadnie na jakiś pomysł
Coś takiego znalazłam
Przed sadzeniem drzew na miejscach, w których występowała werticilioza należy wymienić górną warstwę gleby na głębokość około 20 cm. Wskazane jest dodanie do nowej warstwy ziemi kultury grzybów z rodzaju Trichoderma, zwłaszcza Trichoderma harzianum. Są to grzyby nieszkodliwe dla drzew, wykazują natomiast antagonistyczne działanie w stosunku do Verticillium, hamując lub uniemożliwiając jego rozwój.
żródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Werticilioza_drzew_li%C5%9Bciastych