Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 13:36, 24 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Kwartecik twierdzi, że tylko trawy

No nie, musi być coś jeszcze, widziałam taką listę. Na pewno iglaki ale liściaste chcę bo na tej rabacie jest już świerk Aureospicata i klon Oridono Nishiki. To taka mała rabata naprzeciwko tarasu z dużą sosną. Hmm
jolanka 13:37, 24 mar 2021

galgAsia napisał(a)
Jola, ale fajna ozdóbka Fajnie, że tylko jedna , będziesz mogła zbierać w tym stylu, ale każda inna
Ciemierniki i ptaszory bossskie. Buziaki

Już sporo nazbierałam, no kleją się do łapek
Buziaki
Dorii 13:57, 24 mar 2021

Nie pamiętam czy to akurat przy tej chorobie było ale kojarzę sposób na karton.
Kopie się dużą dziurę i wywala ziemię. W dziurę wkłada się duży karton i wypełnia świeżą ziemią. Roślina najpierw rośnie w zdrowej ziemi a od chorej izoluje ją karton. Potem karton się rozkłada a roślinka rośnie dalej.
Nie sprawdzi się w przypadku chorób długo utrzymujących się w ziemi.
TAR 14:06, 24 mar 2021

w moim poprzednim ogrodzie tez polecial klon na weerticiloze, nim cos posadzilam wykopalam spory dolek i wymienilam ziemie, odkazalam podlewaniem domowym roztworem z czosnku. w zamian klona posadzilam kolkwicje, kulki swierkowe i byliny. Nie mialam z nimi klopotu w nastepnych sezonach. Wertycilium niestety ciezko zwalczyc.
Jeszcze gdzies wyczytalam na stronie sadowniczej, ze warto bryle korzeniową nowej rosliny przed posadzeniem wyciaptac w topsinie lub innym grzybobojczym. chociaż nie wiem czy to sie sprawdzi rzeczywiscie
jolanka 14:12, 24 mar 2021

Dorii napisał(a)
Nie pamiętam czy to akurat przy tej chorobie było ale kojarzę sposób na karton.
Kopie się dużą dziurę i wywala ziemię. W dziurę wkłada się duży karton i wypełnia świeżą ziemią. Roślina najpierw rośnie w zdrowej ziemi a od chorej izoluje ją karton. Potem karton się rozkłada a roślinka rośnie dalej.
Nie sprawdzi się w przypadku chorób długo utrzymujących się w ziemi.

Dori, bardzo dziękuję Ci za podpowiedz
ale ten sposób z kartonem dotyczy róż sądzonych jedna po drugiej. Niestety ten grzyb wywołujący w. utrzymuje się podobno w glebie nawet 20 lat więc niestety, ten sposób odpada. Tylko odkażanie i sadzenie roślin mający inny system przekazywania wody w gałązkach.
jolanka 14:16, 24 mar 2021

TAR napisał(a)
w moim poprzednim ogrodzie tez polecial klon na weerticiloze, nim cos posadzilam wykopalam spory dolek i wymienilam ziemie, odkazalam podlewaniem domowym roztworem z czosnku. w zamian klona posadzilam kolkwicje, kulki swierkowe i byliny. Nie mialam z nimi klopotu w nastepnych sezonach. Wertycilium niestety ciezko zwalczyc.
Jeszcze gdzies wyczytalam na stronie sadowniczej, ze warto bryle korzeniową nowej rosliny przed posadzeniem wyciaptac w topsinie lub innym grzybobojczym. chociaż nie wiem czy to sie sprawdzi rzeczywiscie

Jesienią wykopałam klona, ziemię wybierałam ale nie da się w całości bo korzenie polazły dosyć daleko i trzeba było podcinać miejscami. Podlałam Topsinem, klona obok i podlałam i spryskałam. Cała rabata na razie wywrócona do góry nogami więc muszę coś wymyśleć. Potrzebuje jednak w tym miejscu czegoś troszkę większego. Ten usunięty klon miał już ok. 2 m wysokości i szerokości.
Chyba muszę wieczorem coś narysować to może ktoś wpadnie na jakiś pomysł
JoannA 14:22, 24 mar 2021

Coś takiego znalazłam
Przed sadzeniem drzew na miejscach, w których występowała werticilioza należy wymienić górną warstwę gleby na głębokość około 20 cm. Wskazane jest dodanie do nowej warstwy ziemi kultury grzybów z rodzaju Trichoderma, zwłaszcza Trichoderma harzianum. Są to grzyby nieszkodliwe dla drzew, wykazują natomiast antagonistyczne działanie w stosunku do Verticillium, hamując lub uniemożliwiając jego rozwój.
żródło
https://pl.wikipedia.org/wiki/Werticilioza_drzew_li%C5%9Bciastych
JoannA 14:27, 24 mar 2021

Topsin za słaby Jolu.
Podlej Previcurem całą rabatę.
Tak uratowałam katalpę jak jej więdły całe konary.
Kasya 14:31, 24 mar 2021

Tak, previcur najlepszy
A te grzyby to skad brac ?
JoannA 14:34, 24 mar 2021

Najczęstszym siedliskiem tych grzybów jest próchniejące drewno.
Są też dostępne biopreparaty.