Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 20:40, 21 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Bardzo ładny gadżecik, pasowałby też u mnie .
Ale na razie się wstrzymuję z takimi zakupami, chyba że przez przypadek wpadnie mi takie cudeńko w ręce .

Ptaszorki pewnie zadowolone .

Spore te kępy po miskantach .
Jakie masz u siebie odmiany?

No właśnie przypadek. Nie chciało mi się piec i po chleb pojechałam

Miscantów mam chyba kilkanaście odmian. W tym roku powinny już cieszyć oczy. Hmm, muszę spisać nazwy bo wszystkich nie pamiętam ale te wszystkie popularne na O. I sporo nowych odmian z Daglezji. Postaram się je to zrobić w ciągu kilku dni, dobrze?
Agatorek 23:34, 21 mar 2021

jolanka napisał(a)

No właśnie przypadek. Nie chciało mi się piec i po chleb pojechałam

Miscantów mam chyba kilkanaście odmian. W tym roku powinny już cieszyć oczy. Hmm, muszę spisać nazwy bo wszystkich nie pamiętam ale te wszystkie popularne na O. I sporo nowych odmian z Daglezji. Postaram się je to zrobić w ciągu kilku dni, dobrze?

Super, nie śpiesz się . Jakbyś mogła, to napisz jeszcze, które się najlepiej „sprawują”, w sensie są łatwe w obsłudze .

Trawy będę kupować później, jak już trochę ruszą .

Ha ha, już czytałam u Izy, że jeździła po serek i wracała z klonem . To chyba jest zaraźliwe .
MiluniaB 16:45, 22 mar 2021

Jak już rozplanujesz ozdoby w ogrodzie to pomyśl o mnie, że chętnie bym je zobaczyła - liczę na fotki
jolanka 16:57, 22 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Super, nie śpiesz się . Jakbyś mogła, to napisz jeszcze, które się najlepiej „sprawują”, w sensie są łatwe w obsłudze .

Trawy będę kupować później, jak już trochę ruszą .

Ha ha, już czytałam u Izy, że jeździła po serek i wracała z klonem . To chyba jest zaraźliwe .

Tak naprawdę to wszystkie miscanty są łatwe w uprawie. Kwestia tylko tego jakiej są wielkości i jak szybko przyrastają. Dla mnie najpiękniejszy jest Memory, ale też Rosi, Morning Light i mnóstwo innych. Trzeba też patrzeć na jaki kolor przebarwiają się jesienią i czy kłosy robią „fontannę” czy są proste.
Zakupy to zawsze jest „przy okazji”
jolanka 16:58, 22 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Jak już rozplanujesz ozdoby w ogrodzie to pomyśl o mnie, że chętnie bym je zobaczyła - liczę na fotki

Ma się rozumieć, nie możesz zostać na sztuk dwie
Agatorek 18:42, 22 mar 2021

jolanka napisał(a)

Tak naprawdę to wszystkie miscanty są łatwe w uprawie. Kwestia tylko tego jakiej są wielkości i jak szybko przyrastają. Dla mnie najpiękniejszy jest Memory, ale też Rosi, Morning Light i mnóstwo innych. Trzeba też patrzeć na jaki kolor przebarwiają się jesienią i czy kłosy robią „fontannę” czy są proste.
Zakupy to zawsze jest „przy okazji”

Będę pewnie kupować i z kłosami, i bez (w sensie z „pióropuszem” albo bez) .
Popatrzę sobie później na te odmiany . O ML myślałam, często się go tu na forum spotyka .
jolanka 08:20, 23 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Będę pewnie kupować i z kłosami, i bez (w sensie z „pióropuszem” albo bez) .
Popatrzę sobie później na te odmiany . O ML myślałam, często się go tu na forum spotyka .

Popatrz sobie na stronie Daglezji, mają dobre sadzonki i większość odmian można kupić bez problemu. ML jest fajny, pasuje do wielu nasadzeń ale nie kwitnie ( czasami mu się zdarzy)
jolanka 09:30, 23 mar 2021

Wyglądam przez okno a tu JASNO
Temperatura nie powala ale przynajmniej nic nie pada i jest tak jakoś weselej. Może uda się choć trochę sprzątnąć w ogrodzie. Chciałabym przynajmniej dokończyć cięcie traw i może kosmetycznie niektóre drzewka.
Oddałam wczoraj do naprawy nożyce akumulatorowe do naprawy (kupione jesienią więc na gwarancji) i usłyszałam, że pewnie dostanę nowe ale gdzieś za tydzień. Iglaki więc poczekają bo nie jestem już w stanie robić tego sekatorami.

No i ciekawostka, 21.30, ciemno, pukanie do drzwi. Zamaskowane dwie postacie wręczyły nam 4 maseczki ochronne „od gminy”. Czy to te z tego słynnego samolotu witanego z fanfarami rok temu?
TAR 15:11, 23 mar 2021

Jola u Ciebie od gminy, u nas bylo, ze od premiera. niech sobie premier je zabiera laskawca, ja od niego nic nie chce poza swietym spokojem, nie okradaniem mnie i najblizszych i generalnie zeby sie od nas odpikał

my dostalismy maski w workach, takie same mam do zbierania psich qp ciekawe kto i jak brudnymi rekami je rozdzielal, bo sterylne na pewno nie sa.
Agatorek 22:21, 23 mar 2021

jolanka napisał(a)

Popatrz sobie na stronie Daglezji, mają dobre sadzonki i większość odmian można kupić bez problemu. ML jest fajny, pasuje do wielu nasadzeń ale nie kwitnie ( czasami mu się zdarzy)

To, że nie kwitnie, nie jest jego wadą .
A gracillimus?