Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Kasya 19:54, 02 paź 2017

jolanka napisał(a)

Kasiu ale u mnie czyściutki piasek, plażowo-budowlany Samo nawożenie niewiele daje na dłuższą metę. Już widzę w niektórych miejscach, że koniecznie muszę dać pod spód dobrej ziemi. Sypanie po wierzchu się nie sprawdza. Przykład, zaczęły od frontu marnie rosnąć tuje. W ub roku od razu je wyjmowaliśmy, sypaliśmy nowe podłoże. Teraz zaczynają gadać z niebem
Pewnie, że nie jestem w stanie wymienić ziemi w całości ale to co mogę zrobić aby ułatwić sobie życie w przyszlości to robię

To jezeli masz taki piach to moze nie tylko ziemie ale na spod dolka troche gliny ?
Znajomi kiedys zabierali ode mnie pod roze
lojalna_ 19:56, 02 paź 2017

Jolcia no masz troche trudnych chwil w perspektywie. Jednak powoli napewno uda Ci się podmienić trochę tej ziemi. Roślinki się odwdzięcza .

jolanka 20:09, 02 paź 2017

Obiecałam trochę pisma obrazkowego. Z tworzenia nowej rabaty będzie naprawdę tylko trochę bo jeszcze nie jest skończona. W środę odbieram kolejne cisy. Przywoże je sama samochodem więc na raz niewiele wchodzi Poza tym nie chcę aby zbyt długo leżały w balotach na działce.

Tak wygląda to miejsce. Za siatką był gęsty las. Teraz zostały pojedyncze rachityczne drzewa, mnóstwo połamanych gałęzi, konarów. Na zdjęciu tego nie widać ale leżą tam jeszcze mniejsze połamane drzewka. Większe, nadające się na sprzedaż już wywieziono. Drzewa rosły mi przy samym ogrodzeniu, teraz w tej części są odsunięte o jakieś 10 metrów a trochę dalej mam duuuużą polanę.

Nie patrzymy na bałagan bo to plac budowy

3 brzozy juz posadzone. Cisy jeszcze nie wszystkie.
Cisy są sadzone co 80 cm. Wiem, że to rzadko ale chcę aby rosły swobodnie. Od frontu mam te same co 50 cm i już w drugim roku prawie się stykają. Jak myślicie?

Po prawej stronie od brzóz w trawniku jest ambrowiec, po lewej sosna himalajka. Tam też jako tło są posadzone już choiny kanadyjskie. Wypełniacze muszą poczekać na koniec sadzenia.

Tam jest taka cieniutka linia w trawniku zrobiona mąką Pomyslałam, że tak może poprowadzę linię rabaty. W tej części miała być altana ale jej nie będzie. Zmienilismy koncepcję
jolanka 20:13, 02 paź 2017

Co by nie było, że wszędzie taki syf to w innych częściach ogrodu "coś" jest

pestka56 20:34, 02 paź 2017

Las szybko odbuduje straty, a te drzewka, które nazywasz rachitycznymi, nabiorą tężyzny. Ale i tak masz dobre tło do własnych nasadzeń.
Szkoda, że nie udało ci się doorenbosów trójpniowych kupić. Są jeszcze ładniejsze.
Myślę, że przed drzewkami mogłabyś jeszcze linię rabaty głębiej w trawnik wprowadzić. Masz miejsce.
Kasya 20:36, 02 paź 2017

no fajnie, sadzenie drzew daje duzo radosci
las z tylu nie wyglada juz tak zle jak nie widac polamanych drzew, szybko zarosnie
dobrze ze zrezygnowaliscie z altany, przy takim duzym tarasie chyba nie bylaby wykorzystana...
Magleska 21:24, 02 paź 2017

Bardzo lubię ten kawałek ze srebrnymi świerkami na pniu śliczny jest
Masz świetne tło dla ogrodu ,nie widzę tych połamanych drzew ....
Ten ambrowiec tak pięknie się przebarwia .....to kolejne drzewo ,które z chęcią bym posadziła w swoim ogrodzie
mrokasia 21:28, 02 paź 2017

Jola, podziwiam Twój upór w poprawianiu warunków glebowych dla nasadzeń, wielki szacun .
Fajne foty z placu budowy tzn. z sadzenia .
jolanka 21:35, 02 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Las szybko odbuduje straty, a te drzewka, które nazywasz rachitycznymi, nabiorą tężyzny. Ale i tak masz dobre tło do własnych nasadzeń.
Szkoda, że nie udało ci się doorenbosów trójpniowych kupić. Są jeszcze ładniejsze.
Myślę, że przed drzewkami mogłabyś jeszcze linię rabaty głębiej w trawnik wprowadzić. Masz miejsce.

Kasiu, niestety muszę myśleć pszyszlościowo. Ten kawałek lasu za mna jest niestety prywatny i włąściciel stara sie od dawna o przekształcenie go w budowlany Dalej jest już las państwowy. Do tej pory dostawał decyzję odmowną ale "dzięki" nawałnicy będzie miał dodatkowe "argumenty"
Pewnie w końcu wywalczy to co chce a wtedy tłem będą place budów.
Dlatego muszę już teraz pomyśleć o zaslonięciu się choć trochę. Grzybiarze i inne towarzystwo łazi mi za ogrodzeniem bez przerwy. Bez majtek wyjść nie mogę

Doorenbosy wielopniowe widziałam wiosną ale cena była zaporowa Niestety były śliczne
Masz rację co do poszerzenia rabaty. Teraz jednak muszę obsadzić te ramy a jeszcze zostało sporo . Cały bok dzialki ma od strony lasu 43 metry.

Muszę posadzić pewną część ciała na dłużej i rozrysować wszystko. Oj, będę się wtedy uśmiechać o pomoc, oj będę Kurcze, trochę mam teraz innych spraw na dokładkę i z czasem kruchutko
jolanka 21:41, 02 paź 2017

Kasya napisał(a)
no fajnie, sadzenie drzew daje duzo radosci
las z tylu nie wyglada juz tak zle jak nie widac polamanych drzew, szybko zarosnie
dobrze ze zrezygnowaliscie z altany, przy takim duzym tarasie chyba nie bylaby wykorzystana...

Żeby sie tylko przyjęły, tfu, tfu

Las wygląda lepiej jak powywozili te połamane. To bylo dopiero dwa tygodzie temu. Jeszcze slychać jak wycinają ale trochę dalej. Mieli jeszcze ciąć u mnie przy obrodzeniu te cieniutkie brzozy, bo chore i grożą złamanie i kilka naderwanych z ziemi przez wichurę ale coś cicho pewnie czekają aż się same złamią oby nie w moją stronę.
No własnie tak pomyśleliśmy. taras jest bardzo duży a i tak trzeba coś z nim zrobić bo jak pamiętasz straszna na nim patelnia. Chcemy część oslonić a altanka "wypadła" z planów.