Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Asiuniaa 19:51, 14 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Zaczyna kwitnąć kocimiętka i orliki:

Kamasje będą kwitły. moje pierwsze. Nigdy nażywo nie widziałam ich.

O nigdy nie wiedziałam co takiego u mnie siedzi na rabacie. Teraz już wiem, że to kamasje - w takim samym stadium.

Orliki i kocimiętka ładne. Widziałam w swojej szkółce kocimiętkę i perovskie i orliki. Już się witałam z gąską ale mnie w ostatniej chwili olśniło , że nie mam pojęcia gdzie je posadzić.
Sebek 21:07, 14 maj 2016

Uwielbiam takie porównania na przestrzeni lat Od razu widac jak się nam gust wyostrza
Iwk4 02:57, 15 maj 2016

Dziś Zbyszek po południu kładł obrzeża z przodu. Zdecydowałam się na linię prostą bez wcięć. Lepiej się będzie kosić trawnik.
Wróciliśmy do domu późno. Zmęczeni, wszystko nas boli, ale zadowoleni A teraz się obudziłam... Nadal obolała. Nie lubię w takim tempie pracować. Wolę dla przyjemności wyjść na dwie- trzy godzinki, popracować, wypić kawę na tarasie, delektować się widokiem roślin w promykach słońca
Dziś był maraton, aby skończyć z obrzeżami.

Zrobiło się troszkę miejsca na rabacie. Na 3 kulki zatopione w trawach. Tylko w jakich trawach?
Przeglądam piny. I aż się boję, co u mnie przeżyje zimę...

Iwk4 03:05, 15 maj 2016

Kasya napisał(a)
Ale miałaś piekną stipe moja tez Juz w gruncie
Ciekawa jestem tych twoich rabatek jak urosną

Kasiu, twoja też taka urośnie.

Ja swoją stopniowo wysadzam. Przy okazji porządkuję rabaty, bo zielsko się namnożyło. I wysypuję korą. Choć jej nie za bardzo chciałam, to mam nadzieję, że woda tak nie będzie parować. Wciąż wierzchnia warstwa ziemi się nagrzewała i parowała. Tylko na nowej różance chyba się jeszcze wstrzymam i na bylinowej rabacie Mam też jeszcze do wysadzenia trochę werbeny
Iwk4 03:08, 15 maj 2016

Katkak napisał(a)
Iwonko u Ciebie zawsze mogę sobie powzdychać, pięknie masz i ciagle dopieszczasz. Jesten częstym gościem, choć często cichutkim . U mnie dziś leje, ale deszcz potrzebny. Niby dużo padało ostatnio, ale po kilku dniach ciepłych przedwczoraj podlewałam, bo niektóre roślinki, aż wołały o wodę .

Kasiu, zaglądaj jak tylko masz ochotę. Robię podobnie, tylko już teraz piszę, jak mam coś do powiedzenia, bo czasu nie starcza...
Deszczyk potrzebny, u mnie jeszcze nie było i codziennie podlewam.
Iwk4 03:11, 15 maj 2016

eee_taam napisał(a)
u Andy czytałam tez o gnojówkach ja stosowałam do tej pory jak leci po wszystkim...ale ze mam osobno zrobiona z pokrzywy a osobno z mniszka ...to jednak się pokrzywową powstrzymam od pryskania roślin kwitnących...a podleje tylko te które sa uprawiane dla liści

O gnojówce z mniszka muszę poczytać. Ostatnio wykopałam całe wiaderko i wyrzuciłam do odpadów komunalnych. Jak zobaczyłam twojego posta Justynko, chciałam lecieć wybierać, ale opróżniali śmietniki. Dzięki za czujność... Otworzyłam sobie dyskusję i jestem w trakcie czytania
Iwk4 03:16, 15 maj 2016

Luki napisał(a)
Iwonko super czyściutko zrobiło się w części warzywnej Ja też sobie myślałem, że fajnie było by mieć małą szklarnie, ale powstało powiększenie bylinowej i miejsca brak i w sumie to mam mniej roboty

Łuki, obrzeża w moim przypadku , gdzie piaski i kanciki nie trzymają fasonu - są pewnym rozwiązaniem. Bardzo porządkują przestrzeń. I nawet mi się podoba.
Szklarenki mieć nie będę. Nie ma miejsca. I pomidory- to nowe doświadczenie. Przekonam się, czy polubię takie zajęcie. Czytam, że żarłoczne, trzeba nawozić...obficie podlewać, zobaczymy...
Głównie w warzywniku posiałam nowalijki i tzw. rosołowe.

Edir: piszę z telefonu i dziwne wtrazy piszę
Muszę poprawiać...
Iwk4 03:22, 15 maj 2016

szemusia napisał(a)
Iwonko, możesz mi napisać, tak orientacyjnie, ile tych pokrzyw wchdzi na kilogram? Tak mniej więcej pół 10-litrowego wiaderka? Nie bardzo mogę sobie wyobrazic ilości... I czy tak bardzo dokładnie trzymasz się proporcji?

Beatko, tych pokrzyw tak pół wiaderka. To nie apteka...
Im dłużej stoi gnojówka, tym mniej trzeba trzymać się proporcji. Zbyt krótko robiona mogłaby poparzyć roślinki, dlatego trzeba rozcieńczać. Ja do wszystkiego do tej pory robiłam roztwór 1:10. 1 litr gnojówki i 10 litrów wody...
Iwk4 03:27, 15 maj 2016

zawitka napisał(a)
Łał porównanie to jest to .Serce skacze jak się takie porównania ogląda .Ciurkadełko lekko szumi ---smacznej kawki życzę

Dziękuję
Faktycznie fajnie się wspomina... Zupełnie inny teraz jest mœj ogród... Choć moje dziecię najmłodsze stwierdziło, że po fotkach widać, że byoo ładnie
Jego jeszcze wtedy nie było. Był taki misz- masz ogrodowy
Ale pamiętam miłe chwile spędzone w ogrodzie przy plastikowym stole pod śliwką, kiedy piluśmy nad sadzawką kawę codziennie z moją mamą, a dzieciaki przybiegały na ciasto lub lody. Teraz wolą przy komputerze spędzić czas... A mama została tylko w spomnieniach i pamiątkach...
Iwk4 03:34, 15 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka co mam wsypać do donic na tarasie w których rosną róże? Ziemia od góry bardzo się nagrzewa. Czy wysypać kamyczek czy korę? Kamyczka bym nie chciała, powbija się w ziemię. A może coś innego poradzisz?

Te zdjęcia porównawcze fantastyczna pamiątka

Tak sobie cały dziej myślałam, co ci napisać...
Ja bym wsadziła coś okrywowego: bakopę np. albo lobelię. Roślinki zasłonią ziemię i nie będzie się tak nagrzewać.
Kamyczki nie, bo też się nagrzewają. To już lepiej daj przekompostowaną korę.
Ja róże ściółkuję koszonæ trawæ. Bardzo ładnie trzyma wilgoć. Przybiera kolor słomkowy i nawet mi się taka ściółka podoba. Tylko trawa nie może być mokra. Po koszeniu troszkę musi ją przewiać, by obeschła. Tak pół godzinki wystarczy ją rozłożyć.