Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 03:44, 15 maj 2016

L00zak napisał(a)

Co to za odmiana, wieloletnia?

Michał, to czosnek Gladiator. Musisz się dokształcić z czosnków ozdobnych. Po tulipanach za chwilę czosnki zrobią furorę.
To cebula. Sadzi się jesienią, jak tulipany. Ja moje kupowałam w Janinie. Były po jednej cebuli w paczce. Niestety, kupiłam 5 sztuk fioletowych i 3 białe - to było fajne polowanie...
Tylko dwa mi uschły. Potem z kompa napiszę, jaki błąd popełniłam, bo już do tego doszłam...
Ten na fotce jest z zeszłego roku. Podobno się mnożą i cebule dzieła. Ten się nie podzielił. A pojawienie się go w moim ogrodzie jest zagadką, bo ja nie pamiętam kiedy i czy go kupowałam i sadziłam. Po prostu się pojawił i zakwitł
Cudny jest. Też jesieniq sobie kupisz na 100%.
Iwk4 03:46, 15 maj 2016

Asiuniaa napisał(a)

Dziękuję za fotki. Az się nie chce wierzyc że z tych żdziebełkek takie trawicho urośnie.Miałam w planach dziś swoją sadzić ale deszcz pokrzyżował plany. Jednak niech pada deszcz bardziej potrzebny.

No... Pierwszy raz też sobie nie wyobrażałam. Moje jeszcze małe. Bo sadzipam po 3-4 sadzonki. Ale mogæ być z niej wielkie potwory
Iwk4 03:49, 15 maj 2016

Asiuniaa napisał(a)

O nigdy nie wiedziałam co takiego u mnie siedzi na rabacie. Teraz już wiem, że to kamasje - w takim samym stadium.

Orliki i kocimiętka ładne. Widziałam w swojej szkółce kocimiętkę i perovskie i orliki. Już się witałam z gąską ale mnie w ostatniej chwili olśniło , że nie mam pojęcia gdzie je posadzić.

Hi, hi...
Ja czasami jeszcze kupuję w porywach i wtedy biegam po rabatach, gdzie wysadzić. Teraz też kombinuję, gdzie liatrę posadzić. Ładnie urosła z wysiewu.
Iwk4 03:52, 15 maj 2016

Sebek napisał(a)
Uwielbiam takie porównania na przestrzeni lat Od razu widać jak się nam gust wyostrza

Sebek, jak znalazłam O, nie wierzyłam, że realnie można mieć takie ogrody... Po przeczytaniu kilku wątków stwierdziłam, że mój ogródek trzeba przeorać... I powoli małymi kroczkami kilka metamorfoz się dokonało... Czasami w bólach kolejnych przeróbek...
Rok 2004:

Maj 2104:

Wczorajsza rewolucja - niestety trawa sponiewierana, ale odrośnie :

Kuba 07:50, 15 maj 2016

Cofnęłam się do zdjęć z 2000r, robią wrażenie !! Kawał historii, aż cifnęłam się do moich wspomnień
bacowa 08:25, 15 maj 2016

Melica ciliata teraz ma ok. 35 cm. [img
L00zak 09:25, 15 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Michał, to czosnek Gladiator. Musisz się dokształcić z czosnków ozdobnych. Po tulipanach za chwilę czosnki zrobią furorę.
To cebula. Sadzi się jesienią, jak tulipany. Ja moje kupowałam w Janinie. Były po jednej cebuli w paczce. Niestety, kupiłam 5 sztuk fioletowych i 3 białe - to było fajne polowanie...
Tylko dwa mi uschły. Potem z kompa napiszę, jaki błąd popełniłam, bo już do tego doszłam...
Ten na fotce jest z zeszłego roku. Podobno się mnożą i cebule dzieła. Ten się nie podzielił. A pojawienie się go w moim ogrodzie jest zagadką, bo ja nie pamiętam kiedy i czy go kupowałam i sadziłam. Po prostu się pojawił i zakwitł
Cudny jest. Też jesieniq sobie kupisz na 100%.

O dziękuję , czekam więc na dalsze instrukcje
Madzenka 09:40, 15 maj 2016

Ogród z 2000 r i teraz to inna bajka. Zmieniamy sie my, zmieniają sie ogrody, starzeją się dzieci Pieknie opisałaś wspomnienia ze swojego starego ogrodu
ryska 09:44, 15 maj 2016

Iwonko uwielbiam oglądać stare zdjęcia, przywołują masę wspomnień. Jak na tamte czasy to miałaś wysoki standard, oczko fajnie zagospodarowane z mnóstwem roślin. Widać że już wtedy kochałaś roślinki. Teraźniejsza wersja użytkowa też fajna. Pomidorki w skrzyniach, własne warzywa, dodają trochę pracy ale odejmują spacery do sklepu po przysłowiową natkę pietruszki. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Asiuniaa 10:55, 15 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Hi, hi...
Ja czasami jeszcze kupuję w porywach i wtedy biegam po rabatach, gdzie wysadzić. Teraz też kombinuję, gdzie liatrę posadzić. Ładnie urosła z wysiewu.

Jeszcze piękny buk dawyck gold mnie złapał za serce ale narazie nie mam koncepcji. Liatrę sadziłam z cebul w kwietniu. Już wychodzi. I zawilce coronaria z cebulek powychodziły mi. Ciekawa jestem czy zakwitną.
Ja z wysiewów jeszcze krwawnik mam i nie wiem gdzie go posadzić. Iwona zajrzyj do mnie bo coś mi nie pasi na rabatce drugiej frontowej. Może mnie oświecisz jakimś komentarzem