Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

ren133 23:13, 20 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Magda, to koszyczek będzie dobry na mieszankę.

U GÓR Anny wiosną czytałam o żłobku i przedszkolu tulipanowym. Ania twierdzi, że tulipanki w żłobku 0 te najmniejsze przybierają na masie, mają jeden listek i nie kwitną. potem ma większe, którym zdarza się kwitnięcie.

Ja w tym roku przekonałam się, że niektóre odmiany tulipanów ładnie się mnożą i dzielą. I kwitną co roku. Dlatego też juz wiem, zeza rok będę miała więcej tych samych tulipanków
tulipan salmon van eijk i tulipan prinses irene to takie pewniaki.

Iwonko
A ja sie przeraziłam jak zobaczyłam jak podzielily się moje tulipany!!! Z jednej cebulki nawet 4,5 sztuk mam!!!!!! Czy z takich cebulek w ogóle coś wyrośnie a najważniejsze zakwitnie?
Iwk4 23:16, 20 cze 2016

I jeszcze moja stipa. Ładnie przybiera na masie w ziemi. Chciałam jedną przesadzić, to kiepsko, ma bardzo mocno rozbudowany system korzeniowy:

Iwk4 23:19, 20 cze 2016

ren133 napisał(a)

Iwonko
A ja sie przeraziłam jak zobaczyłam jak podzielily się moje tulipany!!! Z jednej cebulki nawet 4,5 sztuk mam!!!!!! Czy z takich cebulek w ogóle coś wyrośnie a najważniejsze zakwitnie?

Moje białe też sie tak podzieliły. Nie wiem, czy coś będzie. To zależy od odmiany. Białych rok temu nie miałam, więc nie wiem. Natomiast jesienią oddzielałam te malutkie cebulki i sadziłam osobno. I z jednej odmiany pomarańczowych (prinses irene) z tych malutkich cebul były tulipany, a z różowych bez nazwy nie było, tylko same liście...
ren133 23:24, 20 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Dziewczyny, dzięki
Mój krwawnik przy różach coraz bardziej mnie zachwyca. Róże przy nim są młodziutkie, mniejsze,ale mam nadzieję, ze za rok się to zmieni :

Jaka to odmiana krwawnika?
Iwk4 23:31, 20 cze 2016

Renia, kupowałam nasionka rok temu i siałam. I rok temu był niemal biały, kiepsko się wybarwiał, bałąm się, ze to będzie na wzór tego polnego. W tym roku najpierw zaczynał kwitnąć blado-kremowo, a jak się rozwijał, coraz ładniejszy róż. Podoba mi się. Miał być czerwony, ale nie jest
babka 00:14, 21 cze 2016

Też podziwiam ten krwawnik, już na kilku wątkach go spotkałam. Piszezsz, że masz go z siewu ?? W szoku jestem, jak się nazywa i gdzie go kupię ?
Na rabatach już jest fajnie ale jak sama mówisz, wystarczy to i owo skomponować odpowiednio i będzie szał. Ja wciąż nie za bardzo sobie radzę z zestawianiem roślin
Acha, w ubiegłym roku też miałam stipy z wielką bryłą korzeniową, wciąż mi nie pasowało jej umiejscowienie więc przesadzałam kilka razy, z 12 chyba tylko dwie tego nie przeżyły Jak musisz to przesadzaj! Ja przy tej operacji zawsze przed zasypaniem korzeni wypełniam po brzegi cały dołek i pomału w miarę wsiąkania uzupełniam ziemią. To niezawodny sposób, korzenie nie maja prawa nie otrzymać odpowiedniej ilości wilgoci. Sukces murowany

Z oczkiem poczekam, nie pali się
iwonia8 07:34, 21 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Witaj, Iwonko. Rozbawiłaś mnie, banana miałam długo na buzi po tym, co przeczytałam. Krótko i na temat
Dziękuję.

iwonia8 07:35, 21 cze 2016

Kochana, naprawdę masz cudownie, codziennie siedzę ( w pracy) i jak nikt nie widzi to przeglądam Twój wątek. Gratuluję pięknego ogrodu.
Ja dopiero będę coś "tworzyć " u siebie ale nie mam dużo miejsca i w głowie pustka. Ale inspiruję się tu na forum
Pozdrawiam
olga80 11:31, 21 cze 2016

Iwonko lubię podglądać Twój piękny ogród Masz piękne róże
margaretka3 11:40, 21 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Potem się pakuję i jadę z e-M na południe Polski

Na wakacje? Czy do Pszczyny?