Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 20:39, 29 sie 2016

Toszka napisał(a)
Pewnie, że nie bolą. Kwestia techniki bez trzęsienia pupą

Jak ktoś ma więcej miejsca, to można wykorzystać rafię budowlaną (siatka z ramą) - stawia ją się pod kątem np. 45 stopni i przerzuca kompost przez nią. To co "za" przeleci to przesiane, to co "przed" do ponownego przesiania.
Od lat używam 2 skrzynki plastikowe - jedna z większymi, druga z mniejszymi dziurkami. W zależności od potrzeb. Nakładam małe porcje kompostu i przesiewam wprost do taczki. To co zostanie w skrzynce wpada do skrzyń do dalszego przerobienia. Zazwyczaj jako warstwa brązowa.

Dzięki nie wiem, kiedy będę miała czas na ten kompost, ale dam znać, jak wypróbuję poznane metody
Basilikum 20:45, 29 sie 2016

Tak wklejam do Wordy, wycinam sobie tylko to co potrzebuje, dodaje tytul, by latwiej bylo znalezc w segregatorze, zwiekszam trzcionke i takie tam

Czy Ty masz ten sam zawod co ja?

Zurawka z roza wyglada super a ten kamien z tylu dodaje jeszcze uroku podoba mi sie ta kompozycja
Iwk4 20:56, 29 sie 2016

Dorota123 napisał(a)
Gdzieś na forum przeczytałam że masz 40 róż, toż to szok. Ja dziś wycinałam jedną pnącą różową i Elfie mocno zredukowałam. Patyków 3 duże wiadra. Las mam blisko, a w lesie jest duży dół do którego wrzucamy odpadki organiczne (Nie tylko my)Co Ty robisz z obciętymi różami? wrzucić do pieca centralnego ogrzewania jest trudno, żeby spalić w ognisku musiało by to dobrze wyschnąć. Jest kłopot z tymi gałęziami. No i tak jak piszesz wcale nie zdobią ogrodu cały sezon, takie trochę kapryśnice te nasze królowe ogrodów.

Dorotko, latem Ewa pisała, ze ma już dość róż, że w jednym sezonie zwiększyła ilość do 50
Pamiętam, ze się zdziwiłam, ze tyle i jak nawoziłam swoje róże, przeliczyłam je dokładnie Tyle wyszło :
Przy samym tarasie mam 12 sztuk Montana i ten szpaler robi wrażenie Zawsze jakaś kwitnie, wiec w tym jednym przypadku nie mam wrażenia, ze róże mają jakąś przerwę w kwitnięciu

Te gałązki (zdrowe) także od drzewek i krzewów zostawiam do podeschnięcia przy kompostowniku, a potem mielę na zrębki
Iwk4 21:02, 29 sie 2016

Basilikum napisał(a)
Tak wklejam do Wordy, wycinam sobie tylko to co potrzebuje, dodaje tytul, by latwiej bylo znalezc w segregatorze, zwiekszam trzcionke i takie tam

Czy Ty masz ten sam zawod co ja?

Zurawka z roza wyglada super a ten kamien z tylu dodaje jeszcze uroku podoba mi sie ta kompozycja

A wiesz, jakoś mi się nie chce tak wklejać, mam dość tej papierologi
Nawet segregator kupiłam do ogrodniczkowania. I na razie tyle. Chłonę i testuję w praktyce na ten moment. Ja mam dobrą pamięć. Krótką. Obawiam się, że mogę zapomnieć, gdzie potem szukać

Tak, mamy podobny zawód, tylko dzieci wiekiem się różnią.
jolanka 21:03, 29 sie 2016

Iwonko, przeczytałam własnie, że masz 40 róż? Ja doliczyłam sie 29 rodzajów - wszystkich 32 .

Zapraszam do siebie na alfabet różany
Basilikum 21:10, 29 sie 2016

a ja papierow tez mam dzis troche posprzatalam w nich ale ja ich potrzebuje w pracy, nuty, kolorowanki musze na papierze miec, wierszyki i bajki tez, bo jak czytac dzieciom z kompa

a ogrodowe mam w jednym miejscu to i latwo znalezc
Iwk4 21:33, 29 sie 2016

Basilikum napisał(a)
a ja papierów tez mam dzis troche posprzatalam w nich ale ja ich potrzebuje w pracy, nuty, kolorowanki musze na papierze miec, wierszyki i bajki tez, bo jak czytać dzieciom z kompa

a ogrodowe mam w jednym miejscu to i łatwo znaleźć

No, takie koniecznie mieć na papierze. Czasami się zastanawiam, jak się można w tym ogarnąć Ja piosenki też mam pozbierane, bo czasami sa potrzebne na różne okazje
Iwk4 21:38, 29 sie 2016

jolanka napisał(a)
Iwonko, przeczytałam własnie, że masz 40 róż? Ja doliczyłam się 29 rodzajów - wszystkich 32 .

Zapraszam do siebie na alfabet różany

Jolu, ty chyba w jednym sezonie tyle róż posadziłaś ?
Idę na alfabet

bacowa 06:22, 30 sie 2016

Iwonka, zapisz do wiosennej listy , właśnie zaczyna kwitnąć.
Iwk4 06:51, 30 sie 2016

Ok. Biała hosta
Czyli muszę zacząć listę tworzyć.

Ewa, mebelki na przód przeniosłaś?