Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

anna_t 20:13, 30 mar 2016

dobra jesteś, nie pamietasz gdzie co masz
ja uwielbiałam matme, mature w 40 min napisałam miałam łaczaną z dostaniem sie na polibude.ech stare dobre czasy..
ja im dłużej czytam forum tym bardziej lubie asymetrie, jest poprostu piekna
Ty czekasz az przestanie padać bo bedziesz pryskać a ja czekam na deszcz bo trawnik nawoziłam
Kacha123 20:13, 30 mar 2016

Piękne róże Ale będzie u Ciebie nowych piękności do podziwiania w tym sezonie
Iwk4 20:20, 30 mar 2016

szemusia napisał(a)
Widzę, że konsekwentnie idziesz w linie proste. I chyba na takich rabatkach doskonale widać kolejne punkty katalogu Danusi - ograniczona ilość gatunków, plamy roślin i właśnie konsekwencja w nasadzeniach.
Twój ogród staje się bardzo spójny i charakterystyczny I nowego wyglądu nabrało wejście z płytami i kamykiem Pięknie

Bukszpany też namiętnie rozmnażam. Jakoś szkoda mi wyrzucać patyczki po obcięciu i te ładniejsze upycham w doniczki. Zawsze gdzieś się przydadzą

Różane zakupy podziwiałam również, ale jeszcze do nich nie dorosłam, więc oprócz tego, ze obłędnie wyglądają, to nic nie mogę o nich powiedzieć...

Beatko, fajnie, ze zauważasz, do czego dążę. Na początku pinowałam wszystko, zresztą przydaje się teraz, jak ktoś o radę prosi. W pewnym momencie kilka przypadków sprawiło, ze są:
linie proste,
obwódki z bukszpanu, ale w kształcie niedokończonych L
sadzenie po linii
dobór kolorów na danej rabacie
dbanie o spójność kolorystyczną, choć na różnych rabatach mam różne kompozycje

I nawet, jak coś zrobię pochopnie, tak długo mnie to męczy, aż mogę poprawić, czasem jest to przesadzenie roślinki o 10 cm

Beatko, to wejście do domu jest gospodarcze, od strony kotłowni. Ale, żeby było śmiesznie, więc wszyscy zmotoryzowani goście, którzy wjeżdżają na podwórko, wchodzą do naszego domu przez kotłownię, często z tego wyjścia korzystamy sami. Więc staram się zawsze posprzątać w kotłowni po rozpalaniu w piecu, jakby to było najważniejsze wejście do domu
Kiedyś jeden z gości się złapał na tym, że myślał, iż to jedyne wejście do domu Zdziwił się, jak wychodził z domu wejściem z przodu domu

Na swoje bukszpany trochę trzeba czekać, ale ile oszczędności w tym. Zeszłoroczne też powtykałam do ziemi
Iwk4 20:22, 30 mar 2016

szemusia napisał(a)

Ciekawa dyskusja toczy się tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/366-odnowa-regeneracja-wertykulacja-aeracja-trawnika?page=83

Bardzo dziękuję za link, muszę doczytać sobie . Może się w końcu coś wyklaruje
Iwk4 20:26, 30 mar 2016

Mirka napisał(a)
Rabata do zapinowania ☺Iwonka czy pod drzewkiem w tym pustym miejscu coś jeszcze dosadzisz?

Mirko, czy masz jakąś propozycję?
I czy chodzi o
1 - pod Irgą
2 - pod cyprysem?
olga80 20:45, 30 mar 2016

Iwonko czy już wiesz jaką wielkość będzie miała twoja kratka do różanej ścianki? Ja chcę wys.180 szerokość 120 czy to odpowiednie wymiary ?
bacowa 21:10, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Najlepsze jest to, że ja Aniu nie pamiętam, gdzie niektóre byliny przesadziłam, a z ziemi wychodzą jakieś kikuty i się zastanawiam, co to za pioruństwo...

.Mam tak samo.
Iwk4 21:28, 30 mar 2016

olga80 napisał(a)
Iwonko czy już wiesz jaką wielkość będzie miała twoja kratka do różanej ścianki? Ja chcę wys.180 szerokość 120 czy to odpowiednie wymiary ?

Tereniu, mam z tym problem, bo płot jest po łuku. I nie wiem, czy dać wyżej, czy niżej czubka płotu. Muszę porozmawiać ze Zbyszkiem w sobotę, jak on to widzi
Zobacz, narysowałam, jak u mnie to powinno wyglądać, tylko nie wiem, czy taką wysokość zostawić ...

Iwk4 21:30, 30 mar 2016

bacowa napisał(a)

.Mam tak samo.

No to czuję się rozgrzeszona

Ewa, mam chrapkę na twoje anabelki
jazzy 21:41, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

...

Marta, ja mam kłopot z trawnikiem i nie wiem, co zrobić.
Jesienią nas pokusiło i po tych upałach zrobiliśmy wertykulację trawnika przed domem. Trawa już się nie zebrała. Było za zimno.
Dziś rozmawiałam ze Zbyszkiem i on uważa, ze nie powinniśmy go teraz wertykulować, skoro jesienią trawę pocięliśmy.

Ale też jak ją grabię, ciągle zbieram suche źdźbła. I nie wiem, czy tylko wygrabić i dosiać trawę, posypać dolomit i nawozy, czy jednak przejechać wertykulatorem? U mnie są piaski, wiec trawa nie jest zbita...

Chciałabym Ci dobrze doradzić, ale że jeszcze tematy wertykulacji mnie nie dotyczą, to tylko tak na logikę wzięłabym stronę pana Zbyszka
Daj mu (trawnikowi)się zregenerować, a jesienią znów potniesz

A nie chcesz tam dosypać ziemi równo z krawężnikami?