Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 15:52, 30 lis 2016

Gosiu, ja o tej liatrze: chyba sypnę na rabatę w ramach eksperymentu, skoro tak piszesz. Kiedy rozsypać nasionka? A skrzynek nie zazdroszczę

Aniu, dobrze piszesz. Przemalować i nie martwić się.

Mireczko, odbuziakowuję bardzo serdecznie

Jolu, dziś doczytałam raniutko wpis Danusi, że w okolicach warszawy w tym tygodniu będą kopczykować róże. Właśnie tej zmarzniętej ziemi się obawiam. Zatem w sobotę też będę kopczykować. Najpierw kompostem, jak zabraknie, to ziemią

Iwk4 16:03, 30 lis 2016

Makao_J napisał(a)
... Takie różne pomysły otwierają umysł a po jakimś czasie układają się i człowiek zastanawia się czemu wcześniej na to nie wpadł.
Myślałam że miło jest pomagać komuś a nie myślałam że czasem lepiej nic nie pisać.
Zapamiętam.

Aniu, to co napisałaś jest bardzo ważne.
Pomagać jest bardzo miło, człowiek czuje się spełniony ... I faktycznie pojawiają się pomysły, na które by się samemu nie wpadło. A niektóre bywają bardzo trafne. Wczoraj się zastanawiałam nad tą półeczką, ale pomysł odsunęłam. A dziś, jak wchodziłam do domu, on wydawał mi się najtrafniejszy.

Jak jeszcze kilka razy sobie tam będę przechodzić, muszę obejrzeć miejsce pod kątem różnych propozycji.
I pisz kochana, pisz. Dziewczyny, każdy pomysł jest dobry. Tylko jeszcze raz powtórzę: trzeba się z nim przespać
Iwk4 16:05, 30 lis 2016

asiak napisał(a)
Moje różyczki jeszcze nie zakopczykowane
Pewnie im zimno

Moim też. Do soboty muszą poczekać. I chyba już hortensje ogrodowe okryję agrowłóniną.

Teraz deszczyk pada
Mirka 16:07, 30 lis 2016

Iwonko chcesz nasionka liatry sypać na rabatę to uważaj wiosną przy pieleniu bo ona jak wyłazi to wyglada jak trawa i możesz właśnie wyrwać.No i pikować mus.Ja sieją do doniczek i pikowanie mam z głowy. .Zostawiam na dworze i zaglądam dopiero wiosną .Ona i tak zakwitnie w nastepnym roku.
Edit:
Jeszcze napiszę o maskowaniu skrzynki.Może taka kratka od ziemi do wysokości okienka w kolorze płytek przy drziach a na niej tzn.kratce zawieszone doniczki z bluszczem jak u Irenki z Miłkowa
Iwk4 16:09, 30 lis 2016

ren133 napisał(a)

Iwonko
Mnie te propozycje bardzo dobrze robią ... pokazują inny punkt widzenia przez co pozwalają dostrzec to czego wcześniej nie widziałam, rozbudzają wyobraźnię i w konsekwencji mobilizują do działania

Reniu, świetnie to podsumowałaś
No taaaak. U siebie chciałaś wstawić tylko drzewa w hortensjach, a plan rewolucyjny dziewczyny rozpisały na pół trawnika. Okazało się, że twój problem był głębszy, niż myślałaś.

Kiedyś spotkało mnie coś podobnego. Pokazałam problem, co mnie denerwuje, a z innego punktu widzenia ta rzecz akurat była ok, tylko otoczenie nie pasowało
Makao_J 16:11, 30 lis 2016

Pewnie że będę pisać. Lubię to
Iwk4 16:24, 30 lis 2016

Mirka napisał(a)
Iwonko chcesz nasionka liatry sypać na rabatę to uważaj wiosną przy pieleniu bo ona jak wyłazi to wyglada jak trawa i możesz właśnie wyrwać.No i pikować mus.Ja sieją do doniczek i pikowanie mam z głowy. .Zostawiam na dworze i zaglądam dopiero wiosną .Ona i tak zakwitnie w nastepnym roku.

Dzięki za ostrzeżenie. Bo ja wszystko pielę na rabacie. Czyli tak nie mogę wysiać, bo wypielę, zanim urośnie. Pewnie dlatego nie miałam siewek stipy i werbeny, hi, hi
Czyli kiedy wysiać do doniczek i zostawić na zewnątrz?

Bo ja siałam w marcu, potem wystawiłam ją w maju na zewnątrz.
Koniec kwietnia:

18 lipca -

W tym czasie roczna sadzonka już kwitła:

JustynaZ 16:26, 30 lis 2016

Iwonka a ja lubię czytać u Ciebie . Tyle pomysłów , przemyśleń i mądrości .Prawdziwa skarbnica , żadna książka nie dorówna. Niekończąca się opowieść ...
Iwk4 16:29, 30 lis 2016

Mirka napisał(a)
...
Jeszcze napiszę o maskowaniu skrzynki.Może taka kratka od ziemi do wysokości okienka w kolorze płytek przy drziach a na niej tzn.kratce zawieszone doniczki z bluszczem jak u Irenki z Miłkowa

Mirko, nie widziałam tego. Wiesz, gdzie Irenka pokazywała?
Wczoraj też dziewczyny o tej kratce pisały. U mnie proponowały listewki, jak na płotku sąsiada ...
hanka_andrus 16:43, 30 lis 2016

Dołożę 3 grosze do omawianego miejsca, ja bym zostawiła tak jak na górnej fotce, a na pomalowanej przestrzeni wypisała zaproszenie do wejścia. Jakieś dowcipne.