Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

margaretka3 23:24, 14 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, to muszę mieć srylion doniczek. kurczę, chyba jogurty będę znowu kupować
Dzięki, liczyłam na twoją podpowiedź

Iwonka, pisząc pojedynczo, miałam na myśli, że możesz posadzić w jednej dużej doniczce, ale nie w kępce, jak np. można lobelię, tylko oddalone od siebie ze 3, 4 cm. Ja tak robię właściwie ze wszystkimi siewkami bylin. Bo gdybym chciała każdą siewkę do osobnej doniczki, choćby najmniejszej, to musiałabym rodzinę pod namiot eksmitować Widziałaś na zdjęciach, rozsadzone, ale w jedna odmiana w jednej doniczce. Może przez to i wolniej rosną, ale do maja wytrzymają.
Iwk4 23:45, 14 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

...Bo gdybym chciała każdą siewkę do osobnej doniczki, choćby najmniejszej, to musiałabym rodzinę pod namiot eksmitować

Gosiu, wyobraźnia moja wielka
Eksmisja rodzinki do najmniejszego pokoju , by koty królowały sobie - to już widziałąm w TV
Ale eksmisji rodzinki ze względu na roślinki - tego jeszcze nie było, hi, hi
Dziękuję za rady. Czyli teraz rozsadzić, a w maju można do gruntu? na miejsce stałe, powiedzmy?

Gosiu, czy zeszłoroczna liatra już ci wschodzi? Czy ona wybija z ziemi? Obciąć wystający kikut?
Zana 23:49, 14 kwi 2016

O rany, jak ja Was podziwiam z tym sianiem, rozsadzaniem, pikowaniem itd.
Iwk4 23:55, 14 kwi 2016

Aniu, to najtańszy sposób na pozyskanie nowych roślinek. Jak ma się zachciankę, można kupić od razu, ale jak budżet podliczony, to czasem warto samemu wysiać. Pod warunkiem, że rodzinka i roślinki - wszyscy się zmieszczą w domku To tak do maja... potem już na rabatki
jazzy 00:02, 15 kwi 2016

Ależ piękna kupa ziemi! Nareszcie napełnisz skrzynie
Wyobraź sobie, że dziś przyjechał do nas pan od ogrodzenia, więc wyszłam na ten deszcz, choć akurat wtedy mocno nie padało, i jak oprowadzalam pana po działce, to rzuciłam okiem do skrzyń, a tam zielone rządki!
Człowiek się cieszy jak gupi z takich oczywistych rzeczy No bo skoro posiane to wzejdzie

Tulipany masz cudne! Już za chwileczkę, już za momencik
Zana 00:05, 15 kwi 2016

Masz Iwonko całkowitą rację! Napisałam tak, bo ja Was naprawdę podziwiam!.
To jest mnóstwo żmudnej pracy i trudu. Mam nadzieję, że nie odebrałaś mojego wpisu w jakikolwiek negatywny sposób. Cmokam na dobranoc
Iwk4 00:21, 15 kwi 2016

Aniu, w żadnym wypadku negatywnie nie
Pisałaś kiedyś, że nie masz miejsca na parapecie, dlatego rozumiem, że możesz troszkę zazdrościć
A doglądać trzeba.
Ja mam to szczęście, że mam w salonie długi parapet, bo zachciało mi się długiego okna. Mieszczą mi się 3 tace z roślinkami na nim w poprzek.Ale i tak wszystkiego nie wysiewam. Planuję sobie dokładnie, co konieczne jest do wysiewu. warzywa np. dziewczyny sieją, ja w tym roku planuję kupić rozsadę. Wszystkiego bym nie ogarnęła. Jak już człowiek będzie miał ogarnięte rabatki, będzie czas na sianie rozsad. Ale wiele z braku światłą się wyciąga, jest kiepskiej jakości. Czasami lepiej kupić rozsadę.
Miłej nocy

Marta, fajnie, że ci już wschodzi coś w warzywniku. Strasznie to cieszy
Ja już bym dziś tą ziemię woziła, tylko czekam do soboty na Zbyszka, aby mi skrzynki wypoziomował. I jeszcze jedną musi zrobić
Fajnie, że płot będziesz miała. Czytałam, że dziki ci pożarły tulipany. Ja bym chyba te dziki ze złości ... hmmmm... no właśnie ... co można im zrobić? Strach się bać

jazzy 00:31, 15 kwi 2016

Hihi, a ja się ucieszyłam z dzika bo w sumie mało szkód zrobił, no i taki dzik to nie nornica czy kret, a tych to ja dopiero nie cierpię
Dobrej nocki
Luki 08:10, 15 kwi 2016

Iwonko a masz może zdjęcie jak wzeszła jeżówka, bo coś wyszło mi na bylinowej pod różowymi jeżówkami i nie przypomina mi żadnego miejscowego chwasta, a te mam opanowane
margaretka3 08:10, 15 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, wyobraźnia moja wielka
Eksmisja rodzinki do najmniejszego pokoju , by koty królowały sobie - to już widziałąm w TV
Ale eksmisji rodzinki ze względu na roślinki - tego jeszcze nie było, hi, hi
Dziękuję za rady. Czyli teraz rozsadzić, a w maju można do gruntu? na miejsce stałe, powiedzmy?

Gosiu, czy zeszłoroczna liatra już ci wschodzi? Czy ona wybija z ziemi? Obciąć wystający kikut?

Ha ha, a moje średnie dziecko mówi, że "wyobraźnia mu grasuje".
Ale jest jeszcze opcja, że to oni mnie by eksmitowali Czterech facetów, a ja tylko jedna
W maju po hartowaniu do gruntu.
Liatra na początku tygodnia u mnie jeszcze spała, ona późno się budzi i tak, wybija z ziemi. Kikut obcinaj jesienią. Ja też zostawiałam jako dekorację, ale wyczytałam, że lepiej jest, jak się ścina.