Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:46, 09 kwi 2018

Piątek wieczór - przesadzony klon na rabatę z perovską i miskantami:
Zdjęcia z placu boju - to ten koło wiaderka...

Sobota - Zbyszek składa konstrukcję tunelu

Potem umieściliśmy go między drzewami, jednocześnie przesadzając część roślin, zrywając darń, przekopując obrzeża i rozmieściliśmy na nowo linie rabat i ścieżek, skróciliśmy trawnik ...
I taki detal: haki - śledzie bardzo krótkie, więc trzeba było dorobić dłuższe szpilki i więcej... Zbyszek wypoziomował konstrukcję ...

Iwk4 22:46, 09 kwi 2018

Przed:

Po:

Z innej perspektywy
Przed:

Po:

Iwk4 22:57, 09 kwi 2018

Taki widok ogólny. Zabrakło czasu na założenie folii.

Myślałam, ze cały tydzień będę kopać ziemię w środku, zrywać darń... Zrobione jeszcze w sobotę. Na ścieżkę wykorzystaliśmy stare parapety z lastryka. Zobaczę, czy się sprawdzą. W tygodniu muszę nawieźć obornik, wymieszać razem ziemię...
Zostały mi tylko dwie płytki, więc położyłam przy wejściu, ale tak sobie myślę, że położyłabym więcej, bo żwirek zbyt miękki, źle się chodzi...

Dziś dosadziłam ID przed różami, i kilka odmłodzonych karp kosaćców syberyjskich... I ponownie skróciłam gałązki Anabell, bo za wysoko je zostawiłam. Przycięłam nad pierwszym i drugim oczkiem...
Tess 22:58, 09 kwi 2018

Fajnie z tym tunelem. Dobrą miejscówkę dla niego znalazłaś.
bacowa 22:59, 09 kwi 2018

I zrobił się całkiem przyjemny zakątek warzywny.
_Martini_ 23:01, 09 kwi 2018

Świetnie się tunel wkomponował. Brawo Wy! Życzę udanych plonów
lindsay80 23:01, 09 kwi 2018

Świetnie się wpasowała szklarenka i porządeczek już u Ciebie.
Iwk4 23:11, 09 kwi 2018

Pewnie myślicie, że w niedzielę założyliśmy folię? Nie daliśmy rady.
Nie wiem, czy była jakaś część ciała, która nas nie bolała po sobotnich pracach ... ( w domu też pracowaliśmy - ale to nie temat na ten wątek...). No i taras umył mój pracowity M karcherem, ustawiliśmy stół i krzesła, możemy już na tarasie pić kawę...

W nocy ze zmęczenia spać nie mogliśmy. Też tak macie, jak się przerobicie? No więc Zbyszek zszedł do salonu, licząc, że na twardej kanapie się lepiej wyśpi, ja rzucałam się na łóżku, w końcu oglądałam o 2.45 filmy na Youtube o prowadzeniu pomidorów pod folią...
W niedzielę więc odpoczywaliśmy... Nie da się przegonić roboty
Ewa777 23:12, 09 kwi 2018

Dobrze wpasowaliście ten tunel. Dobra miejscówka
Iwk4 23:18, 09 kwi 2018

Taaak, wydaje mi się, że całkiem dobrze to wyszło.
Perspektywa się skróciła, denerwował mnie długi i wąski trawnik w tamtym miejscu...
Ciekawa jestem, jak wkomponuje się folia, bo jest zielona z filtrem UV. Nie wiem, co to dokładnie znaczy dla roślin, czytałam o zaletach zielonej folii, czytałam też o białej i zrozumiałam, ze zielony lepszy... Zobaczymy...

No i doczytałam w necie, ze pomidorki można pod folię sadzić już pod koniec kwietnia, a dziś w pracy kolega się wypowiadał, że jeszcze w maju mogą pod folią zmarznąć... Prawda to?
Bo ja się jeszcze nie znam, a na targach bym chciała kupić na koniec kwietnia krzaczki pomidorków... I posadzić.
W sobotę założymy folię. mam nadzieję, ze wtedy ziemia zacznie się ogrzewać...