Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 06:03, 19 kwi 2016

Ależ u Ciebie kolorowo. I trawnik chyba się zazielenia?
olga80 07:30, 19 kwi 2016

Iwonko pięknie kwitnąco u Ciebie. Moja nigra też kwitnie.Nie wiedziałam,ze muszę ją przyciąć a a przycinasz tylko końcówki czy ostre cięcie jej robisz ?
Ewa777 16:10, 19 kwi 2016

Szybko u Ciebie ruszyły tulipany U mnie jeszcze w pączkach. Rozkwitły tylko takie wczesne.
Iwk4 19:10, 19 kwi 2016

mirkaka napisał(a)
Ależ piękne te tarasowe róże, tych herbacianych też jestem ciekawa

Mirko, z herbacianych posadziłam:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1068306/original.jpg
Abraham Derby
Summer Song
Augusta Louise
Ashram

Do tego szałwia w plecach, z przodu kocimiętka. Bergenia jest jeszcze na rabacie zimozielona, jestem w trakcie dosadzania kilku bukszpanów na kulki.
Nie chcę przedobrzyć, bo rabata niewielka... No i coś na brzeg muszę dać... może bukszpan - obwódkę?
albo trawki?

Dopiero zrobione nasadzenia, muszę obserwować, jak rabatka będzie się rozrastać ...
W murowanej donicy są hortensje limelight, powojnik, bluszcz i wiciokrzew...
Iwk4 19:17, 19 kwi 2016

Moniq napisał(a)
Cudowne widoczki Iwonko, pozdrawiam, niestety deszczowo

Moniko, wczoraj u mnie wiało, dzisiaj pada deszcz i wieje, czasem w przerwach pojawia się na moment słońce, ale jest zimno. Wczoraj przyjechał Zbyszek wieczorem, poszliśmy załadować skrzynki warzywne:
Do jednej poszło warstwami: czarnoziem, kompost, czarnoziem
do drugiej pod ogórki: czarnoziem, obornik, czarnoziem
Przez dwie godziny nosiłąm ziemię na łopacie, bo skrzynki wyższe i taczką nie dałabym rady wysypać, a podnosić nie mogę. Zrobiłam 1/4 pracy. Jak przyjechał Zbyszek, w godzinę zrobiliśmy resztę: on woził taczką, ja rozgarniałam. Ile znaczy męska pomoc. Ja bym dwa popołudnia się z tym bawiła Ziemia wygrabiona, wyrównana, zostało jeszcze na zrobienie kawałka trawnika przy skrzynkach...
I dobrze, ze zrobione, bo dziś mi głowa pęka, do ogrodu nie poszłam, popołudnie przespałam, ale jakby mi kto obuchem w głowę dał, tak się czuję.
Chyba ciśnienie i pogoda na samopoczucie mają wpływ ...
Iwk4 19:23, 19 kwi 2016

Anusia napisał(a)
Piękne tulipki. Moje róże prawie wszystkie się przyjęły. Jedynie Chopin coś nie bardzo chce wypuszczać liski. Dobrze, że kupiłam dwie.

Aniu, cieszę się, ze się przyjęły. Kiedyś czytałam, ze jak posadzi się róże jesienią, to szybciej nabierają sił, lepiej kwitną. Ale myślę,ze te wiosenne nasadzenia bynajmniej nie są narażone na mrozy, więc mają łatwiejszy start ...
Niech ładnie rosną
Dla Ciebie Aniu jeszcze białe. To exotic. Miały zgrać się z Quin of night, ale im nie po drodze. Quiny będą znacznie póżniej ...
Iwk4 19:42, 19 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka piękne wiosenne zdjęcia
Uwielbiam tulipany

Mirelko, ja też uwielbiam, ale już zauważyłam,ze są tulipany, które ładnie przyrastają w cebuli i mnożą się, a inne dzielą się na małe cebulki i potem nie mają kwiatów, albo niewiele ...
Wzeszłym roku posadziłam na kwadratowej rabacie
tulipan salmon van eijk
rok temu - kępka na lewo - można policzyć 5 tulipanów:

W tym roku mam w tym miejscu chyba 12 kwitnących tulipanów. To te jasne przy murku. I jak ich nie kochać?
Cebul na tej rabacie nie wykopywałam, ale teraz wykopię i rozsadzę je.

Te ciemniejsze: Van eijk kwitną w tej samej ilości, co rok temu.

I Van eijk zmieniają z czasem kolor:
rok temu pod koniec kwietnia były mocno intensywne.
Iwk4 20:33, 19 kwi 2016

kasja83 napisał(a)
Iwonka widziałam u Ciebie Ptasie Łapki-biorę je zamiast ID. Mam nadzieję-dobra zamiana.Wiem, że mniejsze-ale niekoniecznie chodzi mi o zasłonięcie całej rabaty carexem- a rabaty są nieduże

Kasiu, już ci wczoraj pisałam, że to dobry wybór:
kupione we wrześniu 2014:

Maj 2015 - na rabacie. Wcześniej kwitły, nie wiedziałam, co z tym zrobić, ale szybko nabrały masy i przekwitnięte kwiatostany zginęły w trawce

Lipiec 2015- soczyście:

Sierpień 2015:

Iwk4 20:33, 19 kwi 2016

W listopadzie - po przesadzeniu, zmieniałam linię rabat na proste:

Wiosną czyściłam rabatę i okazało się, że jedna się źle ukorzeniła, była luźna w ziemi, ale niespodzianek w ziemi nie znalazłam. Zabrałam do domu, zrobiłam sadzonki, tylko dwie się nie przyjęły, miałam 23 nowe trawki.

A na rabacie jedną trawkę podzieliłam na dwie - najlepiej rozciąć nożem, nie uszkadzają się tak ... i posadziłam, przycięłam końcówki:
szemusia 20:42, 19 kwi 2016

O, jak już kwitnąco u Ciebie, Iwonko Jednak każdy wiosenny kwiat cieszy podwójnie Ciekawe od czego zależy rozmnażanie się tulipanów. Warto pamiętać, które się same rozmnożą i zakwitną ponownie, coby dokupić. Bo z tego co piszą dziewczyny, to właśnie różnie z tym kwitnieniem jest, niestety... U mnie tulipany po raz pierwszy więc dopiero testuję.

U mnie dziś też pogoda podobna i chyba z ciśnieniem faktyczne coś nie tak, bo przesiedziałam w domu pod kocykiem...