Zoju, ja osobiście nie znałam wcześniej aronii. Rok temu mój Zbyszek otrzymał zalecenia co do diety wspomagającej przy pewnych problemach zdrowotnych...
Między innymi jednym z łatwych do wykonania posiłków był energetyczny koktajl z aronii lub innych owocó sezonowych. On w tygodniu jest w delegacji i musi sobie sam przygotowywać szybkie posiłki, stąd pomysł, by wprowadzić ten koktajl. Oczywiście, każdy woli, jak mu "podadzą do stołu", więc wolał, żebym to ja robiła, jak on będzie w domu. Podam ci oryginalny przepis, nie ma w nim cukru, bo my wyeliminowaliśmy cukier z żywienia. No, czasami zgrzeszymy jakimś ciastem... ale wolę zrobić jakiś deser z maleńką ilością cukru i wtedy dodaje owoce

Ale to inna sprawa
Koktajl energetyczny:
śmietanka 30% lub kefir albo kwaśne mleko - 100 gram
4 żółtka surowe - 80 gram (odgrywają ważną rolę, jako źródło aminokwasów, witamin, kwasu foliowego, ... )
1/2 cytryny - 30 gram
50 gram owoców sezonowych, mogą być mrożone: aronia, truskawka, malina, porzeczka, jagody
Produkty zmiksować blenderem. Gotowe
Aronia mrożona traci cierpkość, używam też do deserów. Trochę mdła jest, więc dodaje się cytrynę.
W Internecie jest mnóstwo przepisów dotyczących aronii: soki, nalewki, dżemy, galaretki. Ze względu na cukier tam zawarty ja ich nie robię. Ale podobno nalewka z aronii jest wyśmienita.
edit: tu jest wiecej o aronii, a na dole link do przepisu na sok
O właściwościach aronii
sok z aronii - ale uważam, że cukru można dać mniej