Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

jolanka 20:24, 29 sie 2018

Iwonko, jakiej wysokści jest u Ciebie miscant Klaine F. ? Mam wrażenie, ze u mnie sporo niższy
Szkoda, ze w tym roku nie mogłam dojechać do Pęchcina. Fajnie byłoby poznać się osobiście
Margerytka40 21:02, 29 sie 2018

Podpinam się pod zachwyty nad Twoim ogrodem Iwonko,śliczne zestawienia roślinne i roślinki takie bujne . Też miałam ochotę podzielić jeszcze rozplenice
szemusia 21:23, 29 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Iwonko, co to za hortensje? Pinki winky może? Ślicznie się wybarwiły i jak sztywno u Ciebie stoją. U mnie tylko limki sztywne - resztę muszą wiązać i mnie to wkurza. A wszystkie ścięłam tak samo nisko...
Pięknie ujęłaś na zdjęciach ten zakątek

I wiesz, od jakiegoś czasu chodzą i po głowie linie proste... Twój ogród stał się taki uporządkowany, spójny. Pewnie, że główną rolę odgrywają nasadzenia, ale myślę, że w małych ogrodach (a mój przecież też taki) te proste linie też się do tego przyczyniają. Jak już dojrzeję do decyzji, zwrócę się do Ciebie po pomoc

Pozdrawiam, już powakacyjnie
Iwk4 21:28, 29 sie 2018

jolanka napisał(a)
Iwonko, jakiej wysokści jest u Ciebie miscant Klaine F. ? Mam wrażenie, ze u mnie sporo niższy
Szkoda, ze w tym roku nie mogłam dojechać do Pęchcina. Fajnie byłoby poznać się osobiście

Jolu, następnym razem się spotkamy. Chociaż to tak daleko ode mnie, ze co rok jeździć nie będę.
Poleciałam zmierzyć Miskanta. Ma 145 cm z pędzelkami. Po ciemku mierzyłam, ale powinno być dobrze
Iwk4 21:35, 29 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)
Podpinam się pod zachwyty nad Twoim ogrodem Iwonko,śliczne zestawienia roślinne i roślinki takie bujne . Też miałam ochotę podzielić jeszcze rozplenice

Asiu, pomyślałąm sobie, ze jeśli chcę to zrobić teraz, to natychmiast, aby miały czas się ukorzenić. Trzeba je tylko dobrze obsypać u nasady korą na zimę. Tak na początku grudnia, jak róże będziemy kopcować. I pilnować, by nie wygniły.
Mi wygnił z nadmiaru wody jeden Gracilimus. Teraz będę pilnować, bo szkoda. Codziennie podlewam delikatnie rozplenice, by miały łatwiej.
Dziś dosadziłam szałwie między nie. Tak sobie myślę, jak rozplenice będą małe, to kwitła będzie szałwia, a potem wszystko zasłonią pędzelki rozplenic.
Chciałabym taką powtórkę za jakiś czas

Iwk4 21:37, 29 sie 2018

Anda napisał(a)
Iwonko, nie wiem, co zacytować, wszystko piękne Kącik z ławeczką i miskantami cudowny. Baujnie i gustownie masz w ogrodzie

Ewuniu, bardzo dziękuję. Jeszcze mam co robić
Choć z nasadzeniami koniec. Podjazd muszę wytyczyć...
Iwk4 22:38, 29 sie 2018

HannaR napisał(a)
A mnie ciekawi czy stół był kupiony gotowy, czy robiony na zamówienie. Ogromnie lubię stoły z takimi krzyżakami zamiast normalnych 4 nóg.

Stół Haniu robiony i ławeczka też... Problem w tym, ze drzewo pracuje i mimo, że już kilka lat, nadal żywica wychodzi miejscami. Czyściłam benzyną.
A ostatnio zeszlifowałam nadmiar farby i chcę na nowo pomalować.

Iwk4 22:53, 29 sie 2018

Aniaaa napisał(a)

Jeśli smaczne pomidory to nasiona możesz sama zebrać z każdego pomidora dojrzałego Wydrążasz miąższ łyżeczką.Resztę pomidora zjadasz
Miąższ z nasionkami na małe sitko,opłukujesz pod wodą by pozbyć się miąszu.
Nasionka przekładasz na talerzyk i tak mają sobie schnąć.Każdego dnia palcem delikatnie je przesuwam bo inaczej przykleją się i jest problem z ich odklejeniem z talerzyka
Jak wyschną przekładasz do małej papierowej torebki i podpisujesz.
Iwonko jeśli odmiana smaczna warto zachować nasiona
Potem sama je sobie siejesz i masz własne flance.
Nie wszystkie pomidory się rozsiewają samoistnie,najszybciej koktailowe.

Aniu, dziękuję za rady, tak zrobię
Cały czas prouję zdecydować, które nasionka zbiorę. Wszystkie odmiany są smaczne: Malinowy - nr 1
Awatar
Forenza
a na zewnątrz Maskotka rewelacyjnie sobie poradził. Mam jeszcze bawole serce, ale strasznie spóźniony. Dopiero dojrzewa...
Iwk4 23:03, 29 sie 2018

TAR napisał(a)

kiedys jezdzilam do starego pola co roku ale teraz blizej mi na renk, wygodniej z zakupami, parkowaniem i ladowaniem, sa dostepne wozki. w starym polu niestety z tymi siatami kilometry robilam. ale urok maja od paru lat ten sam termin w starym i na renku.

w starym z kolei bedzie moj ulubiony dostawca bylinek, zawsze tam jakies rarytaski kupie.

Do Renku jeżdżą dziewczyny z Gdańska: Ewa (Do raju daleko - u Ewy), widziałam, ze wpisała się u Ciebie, Mirka (Wszystkiego po trochu), Jola ( Znowu na wsi) i jeszcze kilka dziewczyn Macie szansę się spotkać
Teraz na jesień nie pojadę. Wiosną byłam towarzysko i po zioła i pomidorki. Z dziewczynami: Ewą (Ogród bacowej) i Anusią (Skandynawia po krzyżacku ) się spotkałam
Iwk4 23:29, 29 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Ale pięknie porosło u Ciebie Iwonka, naprawdę śliczny busz

Miskantowi kleine fontain aż świecą te kłoski, uwielbiam ten czas... można chodzić i miziać… uwagę moją zwrócily Twoje Vanilki - to aktualne zdjęcie? - bo takie świeżynki z nich... apetyczne bardzo, moje daleko w bordzie posunięte

Angela, u mnie wszystko dwa tygodnie do tyłu. Nie zapominaj o tym.
Tylko mróz nie czeka, a żeby było sprawiedliwie, to też powinien dwa tygodnie później przyjść. Prawda? Zobaczę, czy w tym roku posłucha
Tak, to aktualne fotki.
Uwielbiam trawy świecące w promykach zachodzącego słońca. Niestety trochę garaż przysłania