Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:49, 05 lut 2021

No niestety, zachciało mi się modrzewia syberyjskiego, powiększenia tarasu o 1,5 metra z jednej strony i zrobienie od tej strony ogrodu zimowego ze szklanym dachem. Okna składane na drugiej części tak, aby otworzyć go z jednej strony po całości. Także wiesz, to kosztuje. A jeszcze teraz temat z mamą mi się przewija...
TAR 11:06, 05 lut 2021

sporo zmian, szklany dach kosztuje tyle co 3 scianki (mialam taki taras w poprzednim ogrodzie) na dachu sa szyby bezpieczne klejone i one robia koszty, niestety umycie daszku wymagało od nas cyrkowych akrobacji a daszek zawsze byl uflejany robakami, ogolnym brudem po opadach, liscie, nasionka, ptasie qpy i nigdy nie bylam zadowolona z efektow mycia. wkurzało mnie to przeokrutnie. tam mialam płytki gresowe na betonowym podłożu.
obecny taras ogarnelismy sami, tez mam modrzewia syberyjskiego, kupilismy dosc tanio dechy w miejscowym skladzie drzewnym, sporo kosztowały wkręty, czesc legarow zrobilismy z krokwi dachowych, ktore zostały ponad norme po zrobieniu więźby. izolacje styropianem z pozostałych resztek po elewacji i posadzkach. meżaty taras zrobil w 2 dni.

czytalam o mamie, masz sporo wyzwan.
inka74 11:38, 05 lut 2021

Ja już w drodze oszczędności myślałam o takim rozwiązaniu na powiększonej części tarasu
https://www.dancovershop.com/pl/product/szklarnia-z-poliweglanu-305m2-125x244x225m-srebrny.aspx
ale ta mi się nie podoba, w sensie konstrukcja.

Tu jest już bardziej akceptowalna ale cena już dużo wyższa
https://topszklarnie.pl/produkt/halls-silverline-86-50-m%C2%B2/
Kasya 11:43, 05 lut 2021

inka74 napisał(a)
No niestety, zachciało mi się modrzewia syberyjskiego, powiększenia tarasu o 1,5 metra z jednej strony i zrobienie od tej strony ogrodu zimowego ze szklanym dachem. Okna składane na drugiej części tak, aby otworzyć go z jednej strony po całości. Także wiesz, to kosztuje. A jeszcze teraz temat z mamą mi się przewija...

Ogrod zimowy ... to juz jakieś fanaberie
Tez bym chciała... kiedyś
W 2019 robiliśmy taras /ponad 60m/ ..., takie koszty ze męża pogonilam i polowe sam zrobił
SlonecznyOgrod 11:50, 05 lut 2021

Ano wiadomo, jak powymyślałaś cuda to i cena konkretna (chociaż nie wiem ile )
To odnośnie tarasu.

A odnoście e-koszyków to samo , wszystko by się chciało, jeszcze jest tyle pięknych roślin...
inka74 11:53, 05 lut 2021

Wiem Kasiu, że to fanaberia ale jakże piękna w zamyśle )). Mogłabym na wiosnę i na jesieni w tym sobie siedzieć i być po prostu w ogrodzie. Nie potrafię określić dlaczego jest to dla mnie tak ważne ale np. bez porannej kawy wypitej teraz w fotelu z widokiem na ogród i na karmnik a w lato na tarasie na fotelu, mój dzień jest taki jakiś niepełny.

Mam za mały ogród na wszystkie moje pomysły, chciejstwa i marzenia. Trzeba ruszyć tyłek i poszukać większego Projekt domu mam wybrany
inka74 12:04, 05 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ano wiadomo, jak powymyślałaś cuda to i cena konkretna (chociaż nie wiem ile )
To odnośnie tarasu.
28 i trzy zera... ale konstrukcja spawana, szyby klejone warstwowe, okno 4 metrowe z pełnym otwarciem, modrzew bezsęczny. No porządne i ładne w teorii. W praktyce wiesz, zależy od wykonawcy.
TAR 12:19, 05 lut 2021

te szyby klejone to na dachu tylko? czy boki tez? jaki duzy masz ten taras?

TAR 12:57, 05 lut 2021

inka74 napisał(a)
Wiem Kasiu, że to fanaberia ale jakże piękna w zamyśle )). Mogłabym na wiosnę i na jesieni w tym sobie siedzieć i być po prostu w ogrodzie. Nie potrafię określić dlaczego jest to dla mnie tak ważne ale np. bez porannej kawy wypitej teraz w fotelu z widokiem na ogród i na karmnik a w lato na tarasie na fotelu, mój dzień jest taki jakiś niepełny.

Mam za mały ogród na wszystkie moje pomysły, chciejstwa i marzenia. Trzeba ruszyć tyłek i poszukać większego Projekt domu mam wybrany

to nie jest żadna fanaberia rozumiem Ciebie doskonale, kiedy mamy sloneczny dzien jesienia czy zima praktycznie nasze życie salonowe przenosi sie wlasnie na taras, mamy tam wygodny naroznik, rozlozony dywan a nawet dwa dla psiakow, jest cudownie. ładujemy tam akumulatorki. dąż do marzen, czasem wydaje nam sie odlegle a nagle sie spelnia.
inka74 13:16, 05 lut 2021

Obecny taras ma 3,5x4,5 ale nie wszystko jest pod dachem. Dużo przestrzeni zabiera słup, poustawiane donice. Chciałam taras powiększyć o ok. 1-1,5 metra - da się bo jest kostka z 2 stron. Całość musiałaby być robiona na zamówienie bo tu nic standardowego nie da się dokleić - stąd wysoka cena. No i zawiera też taras z drewna, jego obudowanie i powiększenie. Za sam projekt techniczny tego 1000 zł, oczywiście odjęty od ceny jak weźmiemy taras. A te 28 tys. to cena ruchoma w zależności gdzie będą wyjścia i czy powiększenie szkłem robimy z obu stron czy tylko z jednej.

Zdjęcia sobie skopiowałam, możesz usunąć, dzięki!