Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 06:48, 10 mar 2021

Magleska napisał(a)
Iwonka
piękne te ciemierniki ja mam aż jednego -czas powiększyć kolekcje

co będziesz siać ? mi już rośnie papryka ,pelargonie ,bakłażan ....kapusty i sałaty powywalałam ,bo mi się za bardzo powyciągały -po 15-tym będę wysiewać pomidory ,ogórki arbuzy ....

Buziaki
ciemierniki bardzo lubię i sporą kolekcję już mam polecam. Przyspieszają wiosnę - kwitną kiedy jesteśmy już spragnieni koloru, roślin. Potem są super zadarniaczami miejsc cienistych. U ciebie jak klony palmowe się utrzymują to i ciemierniki powinny dać radę.
Ja do warzywnika nic bo go nie mam ale jarmuż wysieję, smagliczkę na obwódki, stipy, aksamitki białe, amarantus, jednoroczną szałwię, rudbekię, kalarepki. Chcę zrobić taki niewielki pionowy warzywnik na pietruszkę naciową, rukolę, może poziomki.
inka74 06:50, 10 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

No dokładnie, u nas dzisiaj -5 i znów śnieg zalega w ogrodzie.. Mam już dość tej zimy, chcę już ciąć i pracować w słoneczku w ogrodzie...
u mnie też na minusie ale jeszcze tylko tydzień taki pokazuje prognoza
Gosiek33 06:55, 10 mar 2021

Widok na parapecie zachwycający. Nie wysiewasz nic?
inka74 06:57, 10 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Iwonka czekasz aż przymrozki ustąpią i dopiero wsadzisz ciemierniki do gruntu?
A ja wsadziłam już...
ja czekam. Te teraz dostępne ciemierniki są szklarniowe. One muszą się przekorzenić a to się u nich dzieje w niskich temperaturach ale nie na minusie. Przy przymrozkach chronią górne partie wypompowując wodę z kwiatów. Obserwuj swoje. Jak jest na minusie to bym te teraz sadzone zakryła doniczkami. Sama roślina może nie padnie, ale kwiaty może stracić. Ja te co kwitły z poprzednich lat mam nadal zakryte gałązkami z jodły świątecznej
inka74 07:01, 10 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Ha, ha .
Wiosnę poczułaś i wzięłaś się do roboty?
chciała bym... Niestety w pracy zawodowej mam psychiczny kołowrotek. Ilość tematów do obrobienia przerasta ilość dostępnego czasu. Na ogrodzie nic nie robię bo nie ma jak. Ziemia zamarznięta.
inka74 07:02, 10 mar 2021

April napisał(a)
Co będziesz siała?
jednorocznych trochę. Madzi chwilę temu pisałam. Miałam wczoraj zacząć i lipa.
inka74 07:14, 10 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)
Widok na parapecie zachwycający. Nie wysiewasz nic?
trochę będę siała. Ale nie typowo warzywne wysiewy. Nie mam warzywnika a to co potrzebuję to ilości mizerne, wolę rozsady kupić gotowe.
Szklarnia wygląda tak i jest dla mnie rozwiązaniem braku parapetów słonecznych. Wystawię ją w oknie balkonowym na górze. Tam słońca sporo
April 07:19, 10 mar 2021

Fajna ta szklarenka. Ja też nie mam słonecznych parapetów. Generalnie mam mało parapetów i żaden nie wychodzi na południe. A gdyby nawet to i tak las... a i tak jak uparty osioł ciągle coś wysiewam. Większość się nie udaje a ja nie umiem sobie wytłumaczyć żeby tego nie robić...

Buki jednak w doniczkach... no właśnie ten mróz mógłby już zelżeć. W porównaniu z ubiegłym rokiem to baaaardzo długa zima. W lutym już miałam większość zrobione.
Gosiek33 07:33, 10 mar 2021

W tym roku raczej siać nie będę... jeszcze. Nawet coś mi wschodzi ale i tak zanim do gruntu wsadzę to się powyciąga, wygnije. Nie mam dobrego miejsca na taką zabawę
Kokesz 08:14, 10 mar 2021

Dostałam wczoraj od kolegi pomidory i paprykę wysianą miesiąc temu do takiej szklarenki ale dodatkowo doświetlane specjalną lampą.
Wieczorem wstawię zdjęcie. Są takie duże że chyba zaraz zaczną kwitnąc