Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kasya 09:13, 25 maj 2021

inka74 napisał(a)
małą na razie. Taką 40x40. Ale ona teraz w 20-tce rośnie. To miniaturowa sosna. Powinna dawać radę według opisów. W realu weryfikacja będzie.

Hmm
Tez bym taka chciała
Mam małe sosny ale takie małe ze do dużej donicy to za 10 lat....
jolanka 09:37, 25 maj 2021

Mam tę sosnę i ona już ma prawie 2 m. Rośnie wolno i być może można ją trzymać w donicy ale ogławiać co roku z nowych przyrostów. Poza rytm sosny maja palowy system korzeniowy i w małej donicy będzie się zawijać. Jak to wpłynie na drzewko? Nie wiem. Jak chcesz to zrobię zdjęcie tej mojej.
Kasya 09:51, 25 maj 2021

jolanka napisał(a)
Mam tę sosnę i ona już ma prawie 2 m. Rośnie wolno i być może można ją trzymać w donicy ale ogławiać co roku z nowych przyrostów. Poza rytm sosny maja palowy system korzeniowy i w małej donicy będzie się zawijać. Jak to wpłynie na drzewko? Nie wiem. Jak chcesz to zrobię zdjęcie tej mojej.

Ja chce zdjęcie
Karlowe sosny chyba się tak nie korzenią
Kasia_CS 11:12, 25 maj 2021

Ja dojrzewam do przebudowy sobie krzewuszki, mam takie miejsca gdzie czegoś potrzeba, róże tam mi nie pasują, a to kwitnienie fajne całkiem i jeśli się nie mylę, to one jeszcze w sezonie powtarzają, prawda?

Pięknie, kolorowo masz! Lilaki na zapłociu są fajne, ja mam u sąsiadów kawałek dalej, ale że sporych rozmiarów, to zapach dociera nawet do mojego ogródka

Śliczny bożykwiat-najpierw u Gosi się zachwycałam, teraz u Ciebie mogę-mój się dalej buntuje i nie raczy kwitnąć
Chyba jednak mu tam za sucho.
inka74 11:23, 25 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)
Aż wróciłam do starych zdjęć! Oczywiście, że ma. Tylko kiedy kwitnie kilka pędów to nie zastanawiałam się ile kwiatków jest na pędzie
Dopiero na Twoim zdjęciu zwróciłam na to uwagę
kilka pędów - moje marzenie mam nadzieję, że się zadomowią u mnie. Widzisz, czasami się zdjęcia u innych przydają do odświeżenia tematu
inka74 11:30, 25 maj 2021

Kasya napisał(a)

Hmm
Tez bym taka chciała
Mam małe sosny ale takie małe ze do dużej donicy to za 10 lat....
Tam gdzie kupiłam to już nie ma ale one są dosyć popularne/dostępne w sprzedaży. Oczywiście cena na większy egzemplarz przekracza stówę ale nie zamierzam czekać 10 lat na jakikolwiek efekt.
Ja sporą sztukę wzięłam, ponad metr ma i zamierzam z niej taki trochę pokręcony bonzai robić. Zobaczymy, czy mi się uda. Mam teraz takie 2 te drobnokwiatowe. Druga jest podobna, ale odmiany niewiadomej ta druga z zasobów od Pana Andrzeja z AF. Ja bardzo lubię sosny o tych miękkich igłach. Nie cierpię kłujących zarówno jodeł, jak i sosen. Dlatego też nie ma już u mnie ani jednego jałowca.
inka74 11:35, 25 maj 2021

jolanka napisał(a)
Pokaż zdjęcia, please.
Czytałam wcześniej o tych sosnach i one są wybierane na drzewka typu bonsai, dają radę. Sosna, zawsze mi się wydawało, że jak klon, ma szerszy a płytszy system. Może na stare lata głębiej rośnie. Ona do 5 metrów w gruncie może urosnąć. W donicy podobno można ją utrzymać w ryzach do 1,5 m a to jest tak akurat jak dla mnie. Nawet 2,5 m mogłaby mieć i nie będzie przeszkadzała tylko wtedy jej większą donicę dam
inka74 11:38, 25 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
Ja dojrzewam do przebudowy sobie krzewuszki, mam takie miejsca gdzie czegoś potrzeba, róże tam mi nie pasują, a to kwitnienie fajne całkiem i jeśli się nie mylę, to one jeszcze w sezonie powtarzają, prawda?

Pięknie, kolorowo masz! Lilaki na zapłociu są fajne, ja mam u sąsiadów kawałek dalej, ale że sporych rozmiarów, to zapach dociera nawet do mojego ogródka

Śliczny bożykwiat-najpierw u Gosi się zachwycałam, teraz u Ciebie mogę-mój się dalej buntuje i nie raczy kwitnąć
Chyba jednak mu tam za sucho.
Krzewuszka, aby ładnie kwitła musi mieć słońce, duuużo słońca. Jak ją w cieniu posadzisz to kwiatów nie zobaczysz. Tak, ona powtarza w sezonie ale jest to raczej symboliczne kwitnienie. Za to teraz daje czadu i dosyć długo te kwiaty będzie miała.
Chwalę sobie opcję lilaka posadzonego na zapłociu. mam z niego to, co najlepsze a miejsca nie zajmuje
Kasia_CS 11:53, 25 maj 2021

W planach miejsce słoneczne bym dla niej miała, więc ten warunek spełniony jeszcze kwestia, że może jakąś na pniu bym dorwała, to też ciekawiej, piętrowo. Dojrzewam, żeby pod grabami w miejscu po zdechłym Orange dream posadzić derenia Ivory halo dla zapełnienia pustki. Człowiek w ogrodniczym dostaje natchnienia
inka74 12:39, 25 maj 2021

Ivory Halo śliczny jest, rozświetla cień