Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 12:47, 25 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
Człowiek w ogrodniczym dostaje natchnienia

A potem wraca do domu i okazuje się, że to co w ogrodniczym było idealne w ogrodzie nie pasuje w planowanym miejscu... .
Żartuję .
inka74 13:01, 25 maj 2021

Hehe, tak też się zdarza.

Moje obie sosny drobnokwiatowe. Po lewo w czarnej doniczce Negishi a po prawo NN. Z bliska igły są bardzo podobne ale różnią się pokrojem i kolorem pylników/kwiatów. W sumie można by nalewkę z tego zrobić, hmmm...

Kwiat i szyszka Negishi

Kwiat i szyszka NN

Tak patrzę na Negishi, może bałwanka z niej zrobię...
Magleska 14:25, 25 maj 2021

ale śliczne te sosenki
ja wsadziłam klonika nn do donicy przed domem -nie wiem ,czy będzie chciał tam rosnąć i żyć -ale zaryzykuję

w ogrodzie masz pięknie ,kolorowo ,trawnik gęściutki jak dywan

po jakim czasie lilaki odmianowe się rozrastają -kupiłam maleńkie krzaczki i zastanawiam się ,czy wystarczy im miejsca ..

...zresztą -jeśli zaczną szaleć ,to będę przesadzać
jolanka 15:44, 25 maj 2021

inka74 napisał(a)
Pokaż zdjęcia, please.
Czytałam wcześniej o tych sosnach i one są wybierane na drzewka typu bonsai, dają radę. Sosna, zawsze mi się wydawało, że jak klon, ma szerszy a płytszy system. Może na stare lata głębiej rośnie. Ona do 5 metrów w gruncie może urosnąć. W donicy podobno można ją utrzymać w ryzach do 1,5 m a to jest tak akurat jak dla mnie. Nawet 2,5 m mogłaby mieć i nie będzie przeszkadzała tylko wtedy jej większą donicę dam

Iwonka, już zrobiłam ale nie ma mńie w domu, wrzucę albo wieczorem albo jutro, ok?
Gruszka_na_w... 16:55, 25 maj 2021

inka74 napisał(a)
Hehe, tak też się zdarza.

Moje obie sosny drobnokwiatowe. Po lewo w czarnej doniczce Negishi a po prawo NN. Z bliska igły są bardzo podobne ale różnią się pokrojem i kolorem pylników/kwiatów. W sumie można by nalewkę z tego zrobić, hmmm...

Kwiat i szyszka Negishi

Nie mogłaś wcześniej wkleić tych zdjęć?
Nie mam w okolicy sosen i sądziłam, że to coś w rodzaju ochojnika zaatakowało mi kosówki. Pół dnia to zrywałam do wora. Dopiero Tarcia mnie uświadomiła, że to kwiaty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 18:02, 25 maj 2021

jolanka napisał(a)

Iwonka, już zrobiłam ale nie ma mńie w domu, wrzucę albo wieczorem albo jutro, ok?
spoko, nie goni nic
inka74 18:08, 25 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie mogłaś wcześniej wkleić tych zdjęć?
Nie mam w okolicy sosen i sądziłam, że to coś w rodzaju ochojnika zaatakowało mi kosówki. Pół dnia to zrywałam do wora. Dopiero Tarcia mnie uświadomiła, że to kwiaty.
Nie mogłam, bo one później u mnie zaczęły kwitnąć, wcześniej nic nie było.
Chciałam podpisać, że to dla ciebie specjalnie te zdjęcia ) ale coś mnie powstrzymało. Ja sosny mam w okolicy, i wiecznie przez to żółty taras w okolicy maja-czerwca. Więc już wcześniej rozeznanie robiłam co mi tak brudzi. I nie wszystkie sosny w ten sposób aż tak widoczny kwitną. Także wiesz... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Zapamiętasz i ty i pół O, że to nie choroba
inka74 18:13, 25 maj 2021

Magleska napisał(a)
ale śliczne te sosenki
ja wsadziłam klonika nn do donicy przed domem -nie wiem ,czy będzie chciał tam rosnąć i żyć -ale zaryzykuję

w ogrodzie masz pięknie ,kolorowo ,trawnik gęściutki jak dywan

po jakim czasie lilaki odmianowe się rozrastają -kupiłam maleńkie krzaczki i zastanawiam się ,czy wystarczy im miejsca ..

...zresztą -jeśli zaczną szaleć ,to będę przesadzać
Też jednego klona będę miała w donicy. Na razie klon jest a donicy nie ma inne wydatki na głowie. Chcemy/-chcę automatykę do bramy bo już mnie drażni wiecznie otwarta na oścież bo eM wyjeżdża i nie zamknie a mi tu po drodze dziki łażą. I różne inne elementy.

Lilaki dosyć szybko rosną, raczej w drugą stronę trzeba je temperować. Kilka lat i jest spory krzak. Jeszcze pewnie od odmiany zależy ale w ciągu 5 lat ja mam 2,5 metrowe kolumbryny z malutkich sadzonek. Na dodatek 2 razy przesadzane.
Magleska 19:49, 25 maj 2021

2,5 m wysokości, a szerokości ile?
April 20:09, 25 maj 2021

Łał, ładne sosenki. Donice ocieplisz? Szkoda by przemarzły.
Śliczny bożykwiat kupiłaś. Ja mam białe, tak pięknie w zeszłym roku kwitły a w tym mizeroty. Ciekawe co zrobiłam źle.
No i ciągle nie ruszają bambusy. To chyba najboleśniejsza strata po zimie.