Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 21:34, 12 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)
Pocytuję sobie zdjęcia, które do mnie najbardziej przemówiły i zachwyciły Jest pięknie, nasadzenia u Ciebie jak zawsze na bogato. I zdjęcia zyskały na jakości - widać trójwymiarowość - wreszcie Twój wysiłek w tworzeniu ogrodu i upychaniu pięter jest należycie pokazany

Zauważyłam dodatkowo, że coraz mniej mi się podobają moje bukszpanowe murki, bo blokuje mi to fajne nasadzenia od przodu rabat - nie da się nic niskiego wyeksponować na całkiem długim odcinku.

A jakie masz tawułki pięknie kwitnące! Moje są totalnym niewypałem, mus je wykopać z tej mojej suchej ciemnicy pod grabami i coś innego tam wsadzić.
Świetnie Ci koresponduje kolorystyka żurawek i lilii fajne połączenie.

Naprawdę ciężko wybrać tak mało ujęć, bo poszalałaś z ilością fotek, ale zdecydowanie warto powtorzyć choć kilka.
wcięło mi to co napisałam... Od nowa
Fotki podobne nam się podobają na żywo oczywiście lepiej jest, gdy słońca jest mniej lub lekko za chmurami ale w najbliższym czasie słabo to widzę. Po 30 stopni pokazują prognozy. Nasadzenia na rabatach gdzie za dużo nie mieszam są już zacne. Oczywiście jedne lepiej a inne gorzej ale tak bywa. To nie jest ogród na pokaz a raczej dla zaspokojenia mojej manii zbieraczej i jest mi z tym dobrze w końcu osiągnęłam stan, że jest mi w nim dobrze. I chyba o to w tym wszystkim chodzi i może zaczęło to bardziej widać na zdjęciach, nie wiem
Tawułki to Vision in Red polecane przez Anulkę naszą, Zanę. Bezproblemowe. Jak chcesz to ci ukopię bo potwory już są.
Z żurawkami ostatnio miałam dylemat. Miałam za dużo koloru na rabatach na tyłach. Były i beżowe i fioletowe i cytrynowe żurawki i to wszystko było razem i za dużo. Musiałam się jednego koloru pozbyć, padło na różowo fioletowe. Poszły w dobre ręce. Teraz jest odrobinę spokojniej. Zresztą jak uda ci się przyjechać to sama ocenisz
inka74 21:43, 12 lip 2021

Magleska napisał(a)
Iwonka dobrze ,że Ci foch na ogród przeszedł
Twoje fotki pokazują każdy piękny dopracowany na maksa kawałek

prześlicznie masz ,a nocą jak w bajce -napracowałaś się przy tych wszystkich tertrisach -ale było warto
bardzo mi się u Ciebie podoba

a co to za roślinka ?

podoba mi się chcem taką
wiesz jak to jest z tymi fochami ogrodowymi tak jak w małżeństwie, są lepsze i gorsze dni

Pracy było dużo, ale w porównaniu do twojego metrażu to pikuś normalnie chyba najtrudniejsze jest poprzestawianie sobie w głowie, że może być inaczej. I dokonanie wyboru jednej drogi jak tyle pokus i dróg wkoło.

Ta roślinka to słoneczniczek. Nie znam odmiany. Na jesieni mogę ci ukopać i wysyłać sadzonkę. On szybko rośnie.
inka74 21:47, 12 lip 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)

No zobacz, a ja nie mam żadnej na kijku. Muszę to zmienić I właśnie tą Wim's spróbuję nabyć, może będzie podobna do Twojej, fajne te ażurowe kwiaty, nie znałam jej. Dzięki!
namieszam, nie brałabym Wimsa do ciebie do ogrodu. Nie psuje do tego klimatu eteryczności jaki masz. On szybko zmienia kolor na buraczkowy ciemny i jest dużo cięższy w odbiorze. Wybrałabym hortkę idącą potem w zieleń
Juzia 22:16, 12 lip 2021

inka74 napisał(a)

ALe zarąbiaszczy kolor mają te tawułki!!!

Helen 22:23, 12 lip 2021

Jakbym była w Twoim ogrodzie, to głowę musiałabym sobie na kiju zrobić. I na wszystko bym się gapiła, nawet ją odwracając o 360 st.
frezja 22:48, 12 lip 2021

Zielono Ci
frezja 22:50, 12 lip 2021

inka74 napisał(a)
Pięknie..

Koniec! Teraz odsapka od zdjęć na miesiąc ))
inka74 06:23, 13 lip 2021

Juzia napisał(a)
ALe zarąbiaszczy kolor mają te tawułki!!!
To Visions in Red. Intensywna magenta. Ładne, niskie, bezproblemowe u mnie.
inka74 06:28, 13 lip 2021

Helen napisał(a)
Jakbym była w Twoim ogrodzie, to głowę musiałabym sobie na kiju zrobić. I na wszystko bym się gapiła, nawet ją odwracając o 360 st.
tak się tylko wydaje 10 minut i cały ogród masz obejrzany. On ma swoje lepsze i gorsze momenty. Teraz są te lepsze
inka74 06:58, 13 lip 2021

frezja napisał(a)
Zielono Ci
Zielono, zielono choć nadal też sporo koloru jest. Ale lubię to wiesz co mnie cieszy? Że w końcu rabaty nabrały dobrego kształtu. Spacer po ogrodzie jest płynny, wszędzie mogę wejść. Nie ma już mini rabatek. Potworzyły się zakamarki, łuczki, mini pokoje ogrodowe jak cienista za domem i przez to ogród wydaje się większy niż jest w rzeczywistości. To nie oznacza, że ogród jest skończony i zmian nie będzie ale w kształcie to już raczej kosmetyka. Miejsce na nowe rabaty się skończyło no może jest na jeszcze jedną kiedyś, bo przecież trawnik nadal duży, ale to nie teraz, nie w tym roku. Pomysł w każdym razie jest

Cieszę się, że te 5 lat temu trafiłam tu na O. Bez tego forum i bez waszej pomocy, delikatnych wskazówek i pomysłów mój ogród nadal byłby trawnikiem z rządkiem tuj pod płotem i rabatkami o metrowej głębokości ))

Za to wam wszystkim dziękuję!!! Buziaki