Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 09:09, 01 wrz 2021

daredevil napisał(a)
Pięknie masz. Busz! Pamiętam, cieszyłam się jak coś po zimie wypadło bo miałam miejsce na chciejstwa

Bambus sobie rośnie, myślę o Tobie jak go widzę

pozdrawiam!
) hehe, urok małych przestrzeni.
Ja chyba odrobinę się nasyciłam roślinami. Wchodzę do ogrodniczego i wychodzę bez wrażenia, że coś bardzo ale to bardzo mi się podoba i że koniecznie muszę to mieć )) i potem, jak nie kupię to taka roślina "chodzi" za mną, prześladuje mnie normalnie Może mam już tego tyle, że trudno mnie zaskoczyć. Nawet ostatnio miałam problem z wyborem róż oglądanych na żywo ) bo albo już daną odmianę miałam albo nie zachwycała )))

Cieszę się, że bambus rośnie. Jak przeżyje zimę to powinien dać radę już potem. On ma potwornie duże te korzenie. To jest bardzo fajna odmiana.
April 09:37, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)

koniec )

Ale dałaś czadu Już teraz tylko siedzieć i się delektować. Bardzo dopracowałaś już każdy zakątek. Aż trudno wybrać co się najbardziej podoba
To miejsce z oczkiem też już wygląda bardzo atrakcyjnie

daredevil 09:42, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)
) hehe, urok małych przestrzeni.
Ja chyba odrobinę się nasyciłam roślinami. Wchodzę do ogrodniczego i wychodzę bez wrażenia, że coś bardzo ale to bardzo mi się podoba i że koniecznie muszę to mieć )) i potem, jak nie kupię to taka roślina "chodzi" za mną, prześladuje mnie normalnie Może mam już tego tyle, że trudno mnie zaskoczyć. Nawet ostatnio miałam problem z wyborem róż oglądanych na żywo ) bo albo już daną odmianę miałam albo nie zachwycała )))

Cieszę się, że bambus rośnie. Jak przeżyje zimę to powinien dać radę już potem. On ma potwornie duże te korzenie. To jest bardzo fajna odmiana.

Da radę

Ja nawet w Anglii nie miałam specjalnie ślinotoku, bo wszystko mam buahahaha a jak nie mam to mi się nie podoba a jak mi się podoba a nie mam to raczej nie zimuje w Polsce, więc problem z głowy
A faktem jest że w PL niewiele jest miejsc które mają rośliny na których widok ślinka cieknie. Może prócz ogrodu Ibuki w którym ostatnio kupiłam judaszowca, piękne rośliny w wielu rozmiarach (i coraz droższe). Ale ceny takie że można w pół godziny wypłatę zostawić nie biedząc się nadto
inka74 10:01, 01 wrz 2021

mrokasia napisał(a)
Aaaale smakowita porcyjka zdjęć .
Zacytuję tylko to jedno bo normalnie szok jak to wszystko szybko urosło! I jak pięknie Ci ta rabata za domem wyszła, nie do wiary, że jeszcze rok temu było tu zupełnie inaczej. Teraz ta część to jak zaczarowany ogród. Uwielbiam!

Po raz kolejny powiem, że wszelkie wprowadzone przez Ciebie zmiany są na ogromny plus. Ogród zyskał na spójności, jest też dużo spokojniejszy choć nadal bogaty i kolorowy.
Musisz na żywo zobaczyć wczoraj smutno było na zdjęcia a dziś słońce wyszło. Może uda mi się na chwilę wyjść i cyknąć zdjęcia w słońcu.
Tam na tyły rzeczywiście wchodzi się jak trochę do innej krainy. I to jest fajne.

CMOK! teraz, mając odrobinę więcej doświadczenia inaczej bym od początku projektowała ogród. Żeby było, ja niczego nie żałuję. Nauczyłam się bardzo wiele. Nikt mi tego teraz nie zabierze to najlepsze doświadczenie, mimo iż bywało bardzo, bardzo trudno.

Na następny rok zostawiam sobie do zrobienia taras i miejsce pracy roślinnej za domem/drewutnie.
Jak to jest, że architektura w ogrodzie ma aż tak ogromne znaczenie?
inka74 10:06, 01 wrz 2021

April napisał(a)
Ale dałaś czadu Już teraz tylko siedzieć i się delektować. Bardzo dopracowałaś już każdy zakątek. Aż trudno wybrać co się najbardziej podoba
To miejsce z oczkiem też już wygląda bardzo atrakcyjnie
Miejsce z wodą dostało w końcu odpowiednią otoczkę . No brakowało mi tam czegoś. Ale długo nie mogłam wymyśleć czego dokładnie Mam nadzieję, że ten ciemiernik da tam radę. I że hortka jednak będzie kwitła. Szkoda, że to raczej nie jest Skyfall jak było zamawiane i na metce. Przynajmniej kwiat na tą chwilę wygląda inaczej.
inka74 10:12, 01 wrz 2021

daredevil napisał(a)
Da radę

Ja nawet w Anglii nie miałam specjalnie ślinotoku, bo wszystko mam buahahaha a jak nie mam to mi się nie podoba a jak mi się podoba a nie mam to raczej nie zimuje w Polsce, więc problem z głowy
A faktem jest że w PL niewiele jest miejsc które mają rośliny na których widok ślinka cieknie. Może prócz ogrodu Ibuki w którym ostatnio kupiłam judaszowca, piękne rośliny w wielu rozmiarach (i coraz droższe). Ale ceny takie że można w pół godziny wypłatę zostawić nie biedząc się nadto

Ceny roślin zwalają z nóg, dosłownie. Bardzo mi się podobają drzewa na stelażach ale cena 1500 zł za graba już nie bardzo. A ambrowiec tak prowadzony dochodzi tu w Warszawce do 2500 zł. To chore bo przecież nie kupisz takiego drzewa jednego. Zostaje wyprowadzenie roślin samodzielnie a i to nie jest łatwe ani tanie. Jednego graba będę chciała tak poprowadzić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kiedyś za dorodną hortkę płaciłam 25-30 zł i to wtedy uważałam za dużo. Teraz cena 55-70 zł jest tu w okolicy normą. Trzeba mocno poszukać aby znaleźć taniej. Za 35 zł są miniaturowe wręcz okazy.
daredevil 10:18, 01 wrz 2021

To samo jest chyba wszędzie... ładne hortki 70 zł w górę... większe klony palmowe 2500 w górę. Były ładne ukrzyżowane drzewa ale to samo, 2500 wzwyż...

Tego typu drzewa mam wrażenie w większości ściągane są z Holandii, stąd ceny + narzut importera...

Po kupnie judaszowca w ostatnią sobotę i rozejrzeniu się kilka razy złapałam się na myśli że dzięki bogu mam ogród obsadzony i nie muszę wydawać (łamać się żeby nie wydawać) przy takich cenach... ale to samo jest z cenami całej reszty.

Godzina pracy koparki rok temu 100 zł dzisiaj 120, ten sam człowiek (ok paliwo droższe...) a inflacja oficjalna niecałe 4% (bo okomotywy staniały
inka74 10:50, 01 wrz 2021

)) takie same myśli mam jak wchodzę do ogrodniczego!!! dziękuję w myślach sobie, że ogród mam już zrobiony i takiego nakładu już nie potrzebuje. I współczuję wszystkim teraz ogród robiącym. A nowy ogród, o ile kupię bo ceny są jednak koszmarne, zrobię inaczej. Zanim wybuduję dom zacznę robić ramy ogrodu korzystając z mniejszych okazów i roślin, które mam.

W PL znam tylko jedną szkółkę robiącą tego typu drzewa. Po ChFS i w dobie ogrodów nowoczesnych jest popyt na takie drzewa a to długo rośnie, czasu potrzebuje, aby nabrało formy. W ubiegłym roku wymiotło ze szkółek sporo starszego towaru. Tak jest między innymi z cisami. Większe są mega drogie i jest ich po prostu niewiele. To i cena zaporowa. To co jest z nasadzeń z ubiegłego roku, nie nadaje się jeszcze do sprzedaży.

Ja myślę, ze za jakiś rok, dwa to szaleństwo przystopuje. Może pandemia trochę zwolni, znajdą lek na to świństwo i znowu ludzie skierują wydatki w innym kierunku. Ceny raczej nie spadną w dół ale nie będą już tak bardzo galopowały w górę. Pytanie czy w końcu nasze pensje, choć w minimalnym stopniu, nadgonią te europejskie. Koszty zaczynamy mieć na bardzo podobnym poziomie a pensje są ponad 3x niższe niż średnia EU, nie mówię o Niemcach, Szwajcarii czy krajach skandynawskich ale bardziej porównuję nas do Grecji czy Portugalii. Niby się rozwijamy ale ciągle w ogonie. Bliżej nam do Węgier niż do któregokolwiek kraju z tzw. "Zachodu" czy starej Europy.
Kokesz 10:51, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)

Musiałam zacytować bo jest przepięknie
Pamiętam tą rewolucję bo od tamtego czasu jestem tu stałym gościem
Kokesz 10:56, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)

Może to kwestia zdjęcia ale...czy nie myślałaś, żeby trochę uspokoić to koło?
W sensie ostrego jasnego koloru.
Myślę, że trochę przytłumiony kolor np ciemniejszy szary kolor płyt i żwirku nie odcinałby się tak mocno...
Co myślisz?