Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:59, 01 wrz 2021

Reni, też pamiętam te zmiany. Trudno było się na cokolwiek zdecydować ale cieszę się, że na żywo korygowałam plany papierowe. I że finalnie jest jak jest bo zabrakło kostki )))
daredevil 11:42, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)
))
Ja myślę, ze za jakiś rok, dwa to szaleństwo przystopuje. Może pandemia trochę zwolni, znajdą lek na to świństwo i znowu ludzie skierują wydatki w innym kierunku. Ceny raczej nie spadną w dół ale nie będą już tak bardzo galopowały w górę. Pytanie czy w końcu nasze pensje, choć w minimalnym stopniu, nadgonią te europejskie. Koszty zaczynamy mieć na bardzo podobnym poziomie a pensje są ponad 3x niższe niż średnia EU, nie mówię o Niemcach, Szwajcarii czy krajach skandynawskich ale bardziej porównuję nas do Grecji czy Portugalii. Niby się rozwijamy ale ciągle w ogonie. Bliżej nam do Węgier niż do któregokolwiek kraju z tzw. "Zachodu" czy starej Europy.

Dokładnie!

Dzięki bogu mamy ogrody obsadzone, mój jeszcze nie gotowy i młodociany, ale więcej roślin nie planuję (ewentualne pojedyncze chciejstwa może gdzieś wcisnę).
Nowy ogród bedę robić z roślin stąd.
W międzyczasie nadmiar zawsze można oddać czy odsprzedać na olx.

słabo z nami, jako krajem... jestem zła też na siebie, bo wnerwiłam się jakieś pół roku temu i pogadałam z szefem, miałam zamiar się zwolnić ale dostałam podwyżkę 15% i siedzę cicho. A teraz wszyscy dostali podwyżki po inflacja, a ja nie. Po kiego grzyba się było denerwować wtedy??? czy teraz znów musze zrobić awanturę? heh
daredevil 11:42, 01 wrz 2021

Pięknie masz
antracyt 11:45, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)
Hehe, no już nic nie wcisnę. Coś musi wypaść, abym mogła coś innego wsadzić.

Ta pierwsza roślinka to jednoroczny amarantus czyli szarłat. Sam się u mnie wysiewa.

Czosnki w tle to odmiana letnia. Nie wiem czy tak się nazywają. Kupiłam przez przypadek i tak tu są. Pasują.

Kącik z ławeczką baaaardzo lubię Wim's Red już jest ogromniasta. Dzięki buraczkowemu kolorowi na żywo nie przytłacza a się zlewa z tłem.

A z tyłu jest rzeczywiście wejście do dżungli zarosło wszystko.

Czy Wim"s Red tniesz jakoś mocno co roku? Patrząc na Twoje zdjęcia, to moją chyba w niezbyt przemyślany sposób posadziłam...
inka74 12:02, 01 wrz 2021

Kokesz napisał(a)
Może to kwestia zdjęcia ale...czy nie myślałaś, żeby trochę uspokoić to koło?
W sensie ostrego jasnego koloru.
Myślę, że trochę przytłumiony kolor np ciemniejszy szary kolor płyt i żwirku nie odcinałby się tak mocno...
Co myślisz?
hehe, myślałam już kilka razy nad tym (ja nie o wszystkim co myślę piszę tu na O, jeszcze kilkanaście innych pomysłów chodzi mi po głowie zmian) i nawet już szukałam co jest dostępne w okolicy ale nie znalazłam nic, co by mnie zachwyciło. Koło jest na mojej liście do wymiany, kiedyś - kamieni i malowania płyt lub ogólnie do zrobienia go z czegoś innego. Ono było robione po tzw. taniości bo całe kosztowało może ze 150 - 200 zł. Ale chcę zrobić wymianę kamieni we wszystkich miejscach gdzie mam ten stary, tani i sypiący się kamień wapienny. Na razie nie mogę zdecydować się, jaki kamień tu bym dała. Serpentynit, który mi się podoba i mam go pod bukiem formowanym tu nie pasuje, zleje się z trawą a to nie do końca o to chodzi. On zresztą inaczej wygląda jak jest suchy i inaczej jak jest mokry. Granitowa kostka, taka jak za domem, jest niedostępna a inna mi się nie podoba - oprócz tego byłaby za ciemna. Żadnego ładnego kamienia w jasnych szarościach tu w okolicy nie znalazłam a nie będę pół tony czy tonę kamienia ściągać gdzieś nie wiadomo skąd bo jednak tego sporo tam jest. Drożej transport wyniesie niż sam kamień. Na przyczepkę 200-250 kg mogę zabrać jednorazowo. Kamień jest jeszcze w narożniku, pod ławką i pod kulkami bukszpanowymi. Jak już robić to wszystko na raz i w jednej tonacji.

Na żywo to koło nie jest białe tak jak na zdjęciu a w szarym beżu. Odcina się od reszty ale nie wszystko musi być w jednej tonacji i zlewać się z resztą jakiś kontrast jest potrzebny.

Powiem ci szczerze, że na razie bardziej zasadzam się na pomalowanie kostki na podjeździe bo tam został fragment żółtej i to mnie drażni ale albo nie mam weny do pracy, albo było coś innego do roboty albo pada a do tego musi być sucho. I drugi element - nie wiem, czy nie przesadziłam z ilością koloru cytrynkowego w roślinach. To mi jeszcze tak chodzi po głowie. Mam sporo teraz All Golda na rabatach na froncie, do tego jest sporo tymianku i w całości jakoś tak cytrynowo jest. Może za bardzo. Ale to wymaga przespania się z tematem, popatrzenia na ogród w różnych porach roku. Może coś z tego będę usuwała.

Na razie po prostu cieszę się z tego co jest. I że w tym roku placyk za domem powstał i chyba do końca sezonu nabierze kształtu i odpowiednich elementów dodatkowych. No i że zrobiliśmy bramę z automatyką po kilkunastu latach. Strasznie mnie denerwowało jej otwieranie ręczne w deszczu i na mrozie a teraz cieszę się jak dziecko za każdym razem jak naciskam guzik w pilocie Ale krok po kroku ...
inka74 12:14, 01 wrz 2021

daredevil napisał(a)
słabo z nami, jako krajem... jestem zła też na siebie, bo wnerwiłam się jakieś pół roku temu i pogadałam z szefem, miałam zamiar się zwolnić ale dostałam podwyżkę 15% i siedzę cicho. A teraz wszyscy dostali podwyżki po inflacja, a ja nie. Po kiego grzyba się było denerwować wtedy??? czy teraz znów muszę zrobić awanturę? heh
I po co ci to było? A tak serio, to teraz jest bardzo ciężko o dobrego pracownika. Jak jesteś dobra w tym co robisz - szukaj pracy. Jest mnóstwo ofert a ludzi nie ma. mam na myśli specjalistów.

ja kiedyś myślałam o wyprowadzce ale... lubię Polskę jako miejsce, roślinność. Mamy spore grono znajomych i rodzinę tu. Oprócz tego mój eM by sobie nie poradził w innym miejscu (bo ja do Rosji to nie chcę, nie bawią mnie takie klimaty ))
inka74 12:24, 01 wrz 2021

antracyt napisał(a)

Czy Wim"s Red tniesz jakoś mocno co roku? Patrząc na Twoje zdjęcia, to moją chyba w niezbyt przemyślany sposób posadziłam...
Zuza tnę i to mocno. Na jedno oczko, usuwam wszystkie pędy słabe i trochę też co roku grubych. Ona u mnie dodatkowo sama wyprowadziła się częściowo na wersję na pniu więc jakby to powiedzieć.... To jest w sumie kwitnące 2 pędy z jednego pnia w ziemi )) Wim's szybko osiąga duże rozmiary i grube łodygi.
Nie wiem czy tu na zdjęciu dojrzysz...
daredevil 12:26, 01 wrz 2021

hehe

Ja do Rosji też nie chcę

Ale UK, jak młoda pójdzie na studia? Kto wie, kto wie.
Dobrze mi póki co, płacą przyzwoicie, no i ruszac się z domu nie muszę. A co potem się zobaczy
antracyt 12:29, 01 wrz 2021

Kurcze, widzę i się jej boję Pewnie za 2 lata będzie musiała miejsce zmienić.
inka74 12:51, 01 wrz 2021

daredevil napisał(a)
hehe

Ja do Rosji też nie chcę

Ale UK, jak młoda pójdzie na studia? Kto wie, kto wie.
Dobrze mi póki co, płacą przyzwoicie, no i ruszac się z domu nie muszę. A co potem się zobaczy
do UK też raczej nie chcę pracuję z nimi na co dzień i chyba wolę inne kraje. Pociąga mnie Hiszpania, Portugalia, Włochy, takie cieplejsze jednak regiony. Lubię ich styl życia, ludzi jako takich, uwielbiam ich jedzenie i dobre wino Może kiedyś...