Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:32, 08 sie 2019

No ale marmurów w Zusie nie będzie za te twoje w skarpetę złożone pieniądze. I armii urzędników mimo cyfryzacji. A co jak nagle 100-tki dożyjesz? Choć przy takiej emeryturze to marna szansa
makadamia 11:34, 08 sie 2019

Zana napisał(a)

Ale zaufanie do takich programów po akcjach z OFE mam bliskie zeru.

I to jest całe clou: co za różnica, w jakim systemie będziemy oszczędzać, skoro i tak za parę lat kolejna ekipa wywróci wszystko do góry nogami?
Tak wygląda w praktyce stabilność przepisów i państwo prawa
Zana 11:34, 08 sie 2019

inka74 napisał(a)
A co jak nagle 100-tki dożyjesz? Choć przy takiej emeryturze to marna szansa

Padłam!
mrokasia 11:35, 08 sie 2019

A co jak ZUS zbankrutuje? Albo Państwo zrobi kolejny skok na zgromadzone tam środki???
inka74 11:36, 08 sie 2019

Zana napisał(a)

Właśnie ostatnio czytałam, że podobno największą zaletą tego ppk jest to, że można z niego.... zrezygnować.
Dla jasności, to była opinia społeczeństwa po jakimś sondażu a nie merytoryczny artykuł. Mnie to już nie dotyczy, więc mi "wisi". Ale zaufanie do takich programów po akcjach z OFE mam bliskie zeru.
mnie chyba jeszcze obejmie na razie tematu nie drążyłam

Matulu, jak mi się dziś nic nie chce robić...
makadamia 11:52, 08 sie 2019

mrokasia napisał(a)
A co jak ZUS zbankrutuje? Albo Państwo zrobi kolejny skok na zgromadzone tam środki???

Jaki skok!? Na razie państwo do ZUSu dokłada potężną kasę, bo tego, co zgromadziliśmy, to wystarcza chyba na połowę wypłat.
No niestety - system został zaprojektowany w trochę innych warunkach demograficznych.

Czy my naprawdę musimy rozmawiać na takie paskudne tematy w taki piękny dzień?
Zana 11:54, 08 sie 2019

makadamia napisał(a)

A to wszystko przeze mnie.
Temat jak najbardziej paskudny!
inka74 11:58, 08 sie 2019

Z innej beczki - co pomiędzy trawy można wsadzić oprócz jeżówek. Warunek - musi startować później, kwitnąć w lato bo z tyłu są azalie japońskie kwitnące na przełomie maja i czerwca. Nie może roślina z przodu ich zasłaniać. Wysokość roślin 50-60 cm. Na razie jest 1 buks w hakone all gold, które u mnie 30 cm tylko osiąga i Hamlen Gold niby do 50 cm rosnąca. Rośliny mają się "wylewać" z rabaty stąd trawy bo i one późno startują. Szpalerek odpada. Mam dalej różano-żurawkowy i mnie wnerwia po 2 latach patrzenia na niego. Najpierw chciałam same jeżówki ale nie do końca koncepcja mi pasuje.
Może kocimiętka? Niska musiałaby być. Ogólnie coś jasnego bo tło ciemne. Rabata ma 2.5 metra szerokości i 60-30 głębokości do zagospodarowania. Maks. 3-4 roślin mi brak. Różnica poziomów 10 cm.
inka74 12:01, 08 sie 2019

makadamia napisał(a)

Jaki skok!? Na razie państwo do ZUSu dokłada potężną kasę, bo tego, co zgromadziliśmy, to wystarcza chyba na połowę wypłat.
No niestety - system został zaprojektowany w trochę innych warunkach demograficznych.

ostatnio nie dokładali. Sami podali ze zdziwieniem, że takie duże wpływy były. Ogólnie konstrukcja systemu jest wadliwa i co rząd to coś zmienia.

Dobrze, skupcie się proszę na mojej rabacie bo listę roślin do kupienia muszę zrobić ))
makadamia 12:03, 08 sie 2019

O, ten temat dużo bardziej mi się podoba

A nie pasowałby Ci tam ten rdest golden arrow? Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie dość długo się zbiera i dopiero niedawno nabrał mocy.

Ewentualnie - rozchodniki.