Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

ell 18:17, 18 kwi 2012

niestety hiacynty i żonkile wyglądają tak
majkel0326 18:21, 18 kwi 2012

Elu,moje hiacynty tylko łepki nad ziemię wystawiły i jakby zamarły,koniec.A żonkile zaczęły już w styczniu wychodzić i zakończyło się to katastrofą Dlatego śledzę wątki i chociaż u innych sobie podglądam jak kwitną
ell 18:28, 18 kwi 2012

Maju u mnie dokładnie tak jak u Ciebie - tylko dwa niedobitki kwitną. Jednego hiacynta juz wyrzuciłam, bo cebula nawet zgniła.
Bogdzia 19:08, 18 kwi 2012

ell napisał(a)
Bogdziu -chyba jednak nie wilczomlecz.

myslę, że to jest wiczomlecz - jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu

chociaż jak się przyjżeć to kwiatuszki podobne

Na pierwszym zdjęciu jest śledziennica a na drugim PIŻMACZEK wiosenny.Faktycznie pierwszą nazwę podałam złą co wynikało ze sposobu podpisywania roślin w atlasie gdzie podano na jednej stronie zdjęcia a na drugiej podpisy i stad ta pomyłka.Teraz juz będzie dobrze.Pozdrawiam.
majkel0326 19:08, 18 kwi 2012

Szkoda mi tych cebulowych.Pusta bez nich ta wiosna.Dobrze,że tulipany jakoś wytrwały i będą kwitły
popcorn 19:11, 18 kwi 2012

Tulipany masz piękne!
Moje hiacynty wyglądają jeszcze gorzej niż twoje Elu - praktycznie ich nie ma:/ jakieś niedobitki pochowane, a reszta wymrożona:/ ciekawe czy coś z nich zostało czy gniją?? W styczniu miały tak ze 2 cm, a potem zmarzły ponad 40 sztuk :/
ell 20:47, 18 kwi 2012

Bogdziu - jesteś wielka !!!
Poczytałam o obu roślinkach. Śledziennica - cenne ziółko. Warto poczytać.
marzena 20:52, 18 kwi 2012

Bogdziu, no to gratulacje rozwiązałaś zagadkę dotyczącą piżmaczka ! ale rzeczywiscie to raczej niepozorna rzadkość u nas... ale byłaś cierpliwa i wynik jest ! ... ja po tych pierwszych poszukiwaniach juz zrezygnowałam...
ell 20:53, 18 kwi 2012

A tu jeszcze zdjecia z mojej hodowli stryszkowej.

Karola - trawki już całkiem spore.

kobea i pomidorki

Bogdzia 21:08, 18 kwi 2012

marzena napisał(a)
Bogdziu, no to gratulacje rozwiązałaś zagadkę dotyczącą piżmaczka ! ale rzeczywiscie to raczej niepozorna rzadkość u nas... ale byłaś cierpliwa i wynik jest ! ... ja po tych pierwszych poszukiwaniach juz zrezygnowałam...

Ja od razu dobrze znalazłam tylko ponieważ podpisy nie były na tej samej stronie to pomyliłam podpis, potem nie zaglądałam tutaj bo byłam pewna ze jest dobrze a dzis patrze a tu piszecie że to nie ta roślina no i tylko poprawiłam swój błąd a sledziennicę zapamietałam jeszcze jako dziecko bo zawsze się roślinami interesowałam .Do cierpliwych absolutnie nie należę o czym nawet swiadczy ten błąd bo za szybko i niedokładnie działam.