Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Tess 16:50, 22 sie 2012

Elu, bardzo pomogłaś
Bo musze się przyznac, ze ja już podjęłam próbę ucywilizowania mojej winorośli, na razie bezefektywną, ale dzięki Tobie wiem, gdzie popełniłam błąd
Nie podcięłam tych pędów po zawiązaniu owocników. To sobie tak rosły jak chciały I zamiast kierować wszystkie siły na owoce, traciły je na bezproduktywne tworzenie masy zielonej

Oj, wiele się jeszcze musisz nauczyć, Tess...
ell 16:56, 22 sie 2012

Cieszę się, że choć trochę pomogłam
Ja tez jeszcze sporo muszę się nauczyć. Muszę jeszcze doczytać kiedy mam przyciąć tegoroczne pędy - czy jesienią czy na wiosnę, bo nie mam pojęcia.
bociek 19:08, 22 sie 2012

Witaj Elu,

Masz przepiekne i dorodne winogrona. Podziwiam, bo to juz nie taka prosta sprawa wyhodowac takie duze grona. To sa chyba stare winorosle... Czy sa slodkie, deserowe czy raczej na wino?

Piekne wrzosy i widze, ze tuningujesz schodki Super
Urszulla 19:17, 22 sie 2012

Witaj. Wspaniałe kiście winogronowe. Tak jak u Ciebie widziałam ostatnio u znajomej winogron stary i bardzo krótki z 2 pędami. Miał kilka dużych liści ale winogrona olbrzymie. Też zrozumiałam że za bardzo pozwalamy łodygom się rozrastać. Ale jak to wszystko ciąć dla mnie też jest jeszcze zagadką.
bociek 20:00, 22 sie 2012

I masz sliczny avatarek
alinak 21:23, 22 sie 2012

Elu widzę że upały nie uprawniają cię do odpoczynku .daj sobie na razie luzik . i tak roślin nie przesadzisz teraz . winogrona - moje następne zachciewajki. tylko muszę co nie co się nauczyć i przygotować do ich uprawy.......rabaty ładnie nabierają bujności u ciebie . bardzo mi było miło gościć cie u siebie . jeszcze raz dziękuje za poświęcenie ( w końcu prosto z pracy wyskoczyłaś do nas )
Milka 13:23, 23 sie 2012

ell napisał(a)
Irenko fajna zabawa.............. spróbowałam i młodzież miała ubaw, bo jest ich tam z 10 osób
Ach ,żeby tak byc lżejszym o 10 kilo .......... nawet z moją wagą udało mi się stanąć na taśmie................ ...........z pomocą Olci .................ale nogi chodzą na boki, że hej. Będę ćwiczyć

Andrzej ma kupić pierwszy dymion i może nastawimy winko - zobaczymy.

ale fajnie!! a ja zrobię nalewki, znalazłąm w necie dobre przepisy
ell 14:24, 24 sie 2012

bociek napisał(a)
Witaj Elu,

Masz przepiekne i dorodne winogrona. Podziwiam, bo to juz nie taka prosta sprawa wyhodowac takie duze grona. To sa chyba stare winorosle... Czy sa slodkie, deserowe czy raczej na wino?

Piekne wrzosy i widze, ze tuningujesz schodki Super

Boćku winorośle są młode dopiero pierwszy raz owocują mają trzy lata.
To białe jest słodziutkie - bardziej deserowe chociaż z tej odmiany wina też robią - to polar. To ciemne, które myślałam, że jest różowym raczej na wino, ale tez słodkie - no może odrobinę cierpkie.

Schodki w tym roku zmieniają wygląd z trawiastych na kamienno rozchodnikowe - jak na razie brak rozchodników
ell 14:26, 24 sie 2012

alinak napisał(a)
Elu widzę że upały nie uprawniają cię do odpoczynku .daj sobie na razie luzik . i tak roślin nie przesadzisz teraz . winogrona - moje następne zachciewajki. tylko muszę co nie co się nauczyć i przygotować do ich uprawy.......rabaty ładnie nabierają bujności u ciebie .

Alinko jak tu odpocząć jak się widzi takie piękne ogrody, to potem ochota na zmiany dwa razy większa.
ell 14:29, 24 sie 2012

irena_milek napisał(a)

Irenko fajna zabawa.............. spróbowałam i młodzież miała ubaw, bo jest ich tam z 10 osób
Ach ,żeby tak byc lżejszym o 10 kilo .......... nawet z moją wagą udało mi się stanąć na taśmie................ ...........z pomocą Olci .................ale nogi chodzą na boki, że hej. Będę ćwiczyć

Andrzej ma kupić pierwszy dymion i może nastawimy winko - zobaczymy.

ale fajnie!! a ja zrobię nalewki, znalazłąm w necie dobre przepisy

Ja już w tym roku wymiękam i nie zrobię ani jednej nalewki
Właśnie kończę robić soki z czarnego bzu.