Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

m_gocha 00:18, 05 lip 2016

Popieram Toszkę

Toszko kochana, a czy ten link "jak ciąć gałązki" to dotyczy może sosny? Bo mam trochę problematyczną sosnę w ogrodzie i do tej pory tylko uszczykiwałam w maju tzw. świeczki ale i tak robi się ogromne drzewo w moim małym ogródku
Toszka 02:15, 05 lip 2016

Na gałązce sosnowej dopóki są igły dopóty ze śpiących pączków powstaną/wyrosną nowe gałązki. Czasami trzeba podjąć męską decyzję o obciąć całą gałąź by uzyskać ciekawy kształt. Najciekawsze formy uzyskuje się wyprowadzając drzewko z bocznej, pochyłej gałązki.
Czasami uszczykuję niemal całe świeczki, co w następnym roku procentuje albo zagęszczeniem się przyrostów, albo wypuszczeniem ze śpiących pączków wielu gałązek. Trzeba eksperymentować to fajna zabawa!
Makusia 08:35, 05 lip 2016

Dziewczyny ale niesamowite rzeczy prawicie- fajnie to wygląda, instrukcja obrazkowa Gosi też wydaje się prosta- ot patyczek i już
No ale wiadomo- w praktyce- schody
Monka 21:37, 05 lip 2016

Małgosia dziękuję za podpowiedź Tobie tylko tak prosto się pisze , podciąć , zrobić chmurki . podciąć to jeszcze rozumiem, ale jak na Boga te chmurki zrobić , jak dla mnie tam są same krzaczory , rzeczywiście szkoda, że nie mieszkasz koło mnie , ale jak się zdenerwuję to wyczarteruje dla Ciebie samolot,
Monka 21:40, 05 lip 2016

Toszka napisał(a)
Absolutnie popieram Gosię. Wykopać, wyrzucić zawsze zdążysz.
Moniko, jak czytam twój pospiech w wycinaniu to mam ochotę przerzucić przez kolano i tyłek złoić chociaż nigdy ręki nie podniosłam na nikogo to teraz aż mnie świerzbi

Ogrodnika cechuje cierpliwość. Nawet głupi trawnik wymaga cierpliwości.

Boguś napisał ci, że wiele lat trzeba czekać na efekt... a ja ci powiem, że wiele lat trzeba było czekać aż np. taka sosna tak ładnie urośnie. Nie można tych lat przekreślać jednym ruchem łopaty czy piły. Masz olbrzymią szansę stworzyć własne niwaki - cacko w ogrodzie. Materiał/fajne drzewko już masz. No chyba, że masz kilka tysięcy by iść i kupić sobie niwaki w szkółce, bo tyle kosztują np. sosnowe małe dzieła sztuki tworzone latami na podrośniętych drzewkach.

popatrz jakie cudeńko możesz zrobić swoimi rękoma

takie cacko możesz zrobić

jak ciąć gałązki

i jeszcze

Staram się pójść ci po ambicji

Nasza Toszka kochana Ty to umiesz ludzi zmotywować , postaram się zrobić te niwaki i stożki ,ale nie ręczę, że będzie to ósmy cud świata , oczywiście wszystko obfocę
Monka 21:43, 05 lip 2016

Dziewczyny , ale jałowiec obok sosny (czytaj w przyszłości - niwak ) to wywalenia ?
Monka 21:48, 05 lip 2016

Zana napisał(a)
Monika nic a nic się nie wyznaję na cięciu takich okazów, ale absolutnie nie wolno Ci tych świerków wywalać!!!!

Aniu, świerki by się chyba ostały, chciałam wywalić sosnę i jałowca ale dziewczyny stanęły w ochronie przyrody, i tak do kilku zawodów, które wykonuje każda kobieta będę mogła dopisać do CV - ogrodnictwo - formowanie niwaków
Toszka 22:34, 05 lip 2016

Moniko, próbuj. Lepiej powiedzieć, że się próbowało, niż że się odpuściło w bloku startowym. Będziesz miała co wnukom opowiadać z długie zimowe wieczory
Monka 22:46, 05 lip 2016

Toszka napisał(a)
Moniko, próbuj. Lepiej powiedzieć, że się próbowało, niż że się odpuściło w bloku startowym. Będziesz miała co wnukom opowiadać z długie zimowe wieczory

Tak jest !!
Margarete 23:48, 05 lip 2016

Monika ja 3 lata temu zrobiłam ze swojego jałowca ( takiego plaskatego) bonsai dla ubogi h, mam go na rabacie żwirkowej i nawet, nawet jakoś wygląda. Chmurki się zagęszczają powoli bo rzDko co tnę, gdybym mogła więcej czasu mu poświęcić i ciąć częściej to by były gęstsze. Takim "nożycorękim" jest mąż Doni, wejdź na jej wątek i zobacz ile niwaków i a'la bonasi porobił.e on tnie często i efekt jest. Ja cięłam wg instrukcji szefowej i jej relacji z wspólnego formowania wielgachnego jałowca u Zbyszka. Mój po cięciu nie zachwycał ale teraz już jest ok. Odwagi!
Do zobaczenia w sobotę!