Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

Makusia 23:02, 28 cze 2016

Monia, sosenka faktycznie zepchnięta na bok przez jałowca, ale za to jaka śliczna! Oby dało się ją przywrócić do pionu, lub znaleźć inne rozwiązanie, żeby tylko nie wyrzucać ;(
Makusia 23:02, 28 cze 2016

Monia sosenka faktycznie zepchnięta na bok przez jałowca, ale za to jaka śliczna! Oby dało się ją przywrócić do pionu, lub znaleźć inne rozwiązanie, żeby tylko nie wyrzucać ;(
Monka 08:00, 29 cze 2016

Makusia napisał(a)
Monia sosenka faktycznie zepchnięta na bok przez jałowca, ale za to jaka śliczna! Oby dało się ją przywrócić do pionu, lub znaleźć inne rozwiązanie, żeby tylko nie wyrzucać ;(

Czekam na wsparcie od Bogusia może coś doradzi
Toszka 10:23, 29 cze 2016

Zaczynam być pewna (po zbliżeniach), że obok sosny, to niebieskie to Cyprysik groszkowy 'Boulevard' (Chamaecyparis pisifera 'Boulevard')

w ogrodzie Domi
boguslaw_r_ 13:20, 29 cze 2016

Witaj Ziomalko,
Błąd przy sadzeniu za blisko, urosły i się dotykają a one nie zawsze to lubią, szczególnie jałowce,
ja bym powycinał przynajmniej do połowy jałowca ( od dołu) byłaby ładna kula na patyku,
nie dotykałyby się, one często żółkną nie zawsze są estetyczne,
przy tym załóż grube rękawice długie rękawy i wyczyść w środku to co żółte, pozostałe powycinaj i do wora, one potrafią uczulać skórę, mocno kłują,

dla mnie jak mocno krzywa tym ładniejsza, gdybym miał wybierać wybrałbym sosnę a jałowiec aut.
Przy sośnie na tę chwilę wytnij te dwie gałązki najbliżej gruntu, odsłoni to trochę nogę, a potem zobaczymy jak to wyglądać będzie.
pozdrawiam

Makusia 13:52, 29 cze 2016

Ale profeska...żeby to tylko umieć zrobić- wyższa szkoła jazdy
Monka 17:37, 29 cze 2016

Makusia napisał(a)
Ale profeska...żeby to tylko umieć zrobić- wyższa szkoła jazdy

No właśnie w piśmie to wszytko łatwe w realu gorzej , a zauważyłaś, że zaraz wszystko wytnę jak tak dalej pójdzie
Monka 17:39, 29 cze 2016

boguslaw_r_ napisał(a)
Witaj Ziomalko,
Błąd przy sadzeniu za blisko, urosły i się dotykają a one nie zawsze to lubią, szczególnie jałowce,
ja bym powycinał przynajmniej do połowy jałowca ( od dołu) byłaby ładna kula na patyku,
nie dotykałyby się, one często żółkną nie zawsze są estetyczne,
przy tym załóż grube rękawice długie rękawy i wyczyść w środku to co żółte, pozostałe powycinaj i do wora, one potrafią uczulać skórę, mocno kłują,

dla mnie jak mocno krzywa tym ładniejsza, gdybym miał wybierać wybrałbym sosnę a jałowiec aut.
Przy sośnie na tę chwilę wytnij te dwie gałązki najbliżej gruntu, odsłoni to trochę nogę, a potem zobaczymy jak to wyglądać będzie.
pozdrawiam

Dzięki za podpowiedź , no i teraz mam zagwostkę co robić? przycinać , wycinać , formować ?
boguslaw_r_ 14:45, 30 cze 2016

Wygląda mi to na: Pinus Mugo Pumilo - Kosodrzewina
Makusia 19:45, 30 cze 2016

Monika- napisano "przynajmniej" wiec masz szerokie pole manewru z tym wycinaniem
Zostanie sam czubek, to bedziesz tłumaczyć, że miało być "przynajmniej do polowy" wycięte, wiec wszystko się zgadza

Pójdzie Ci dobrze-dasz radę! Bo jak nie Ty, to kto?!