Borbetka
19:00, 29 cze 2013

Można kupić nasadkę na lancę opryskiwacza, która nie "rozbryzguje" Roundapu na rośliny. Tylko taką mam radę. Napisałaś 60 worków kory. Ale na ile metrów rabaty? W tym roku w niektórych miejscach ściągnęłam włókninę z dawnych lat i wysypałam korę. Ale bardzo grubo. I muszę napisać, że chwasty rosną, a jakże, ale tak samo jak na włókninie i i wyrywa się je bardzo łatwo. Jedyny problem mam ze skrzypem i ostem. Ale u mnie w niektórych miejscach bardzo kwaśna gleba i za płotem nieużytki. Po 11 latach uprawiania ogrodu widzę co dzieje się już na "szmacie". Ogromny porost korzonków i słabnące rośliny. Doskonale rozumiem dylematy i czasowe, i finansowe, i inne. Zamieszkałam na 2200 m2 działki. Miałam puste pole, roślinki maleńkie i masę chwastów. Siałam facelię, kładłam stare dywany, grubą tekturę pozyskaną od sąsiadki, która dostawała paczki z firmy w ogromnych kartonach. Kładłam i dobijało mnie to, że nie nadążam, że mam zaniedbany ogród. I nagle coś się stało, nawet tego specjalnie nie zauważyłam, że rośliny zadarniły większość powierzchni. Że nie muszę już tak pielić. Sadziłam jałowce płożące, które zadarniły bardzo szybko część działki. Teraz po latach wyrzucam je i zastępuję innymi roślinami. Keri, nie wiem jaką dużą działkę masz, ale dasz radę.