Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 22:12, 31 lip 2017

m_gocha napisał(a)
Gosia! Cudne te hortensje - nawet takie pochylone - wyglądają jakby Ci się kłaniały
Ciekawa jestem czy te podpory, które pokazywałaś (nie pamiętam czy na hortensje) zdają egzamin?

No więc pokazuje...
Tak bez podpory

Tak na podporze
Zana 22:19, 31 lip 2017

Hmmm, jak patrzę na Twoje hortensje, to dochodzę do wniosku, że moje tzw. strong może faktycznie są strong, chociaż też się pokłoniły, ale nie aż tak.

Ale Twoje mimo, że leżą to też są piękne.
malgol 07:55, 01 sie 2017

Anula, te co rosna w grupie(7szt) jakos sobie radza bo jedna o druga się podpierają.Ta z przedogródka( na pierwszej fotce) ma tylko kulki berberysów więc lezy jak długa.nawet jej nie podpieram już.Malowniczo zaczęło to wygladac
malgol 19:18, 01 sie 2017

Dziewczyny, pomóżcie mi w ratowaniu buksow takie straszne coś je zlapalo, jakieś plamy na listkach, całe się sypia. Jeden już cały obsypany, od niego się zaczelo I zaraził chyba 2 pozostałe. Nie wiem co robić, psikalam Topsinem kilka dni temu I mospilanem gdyby to coś gryzacego było. Plamy to chyba jakiś grzyb. Ratować? Jak?

malgol 19:33, 01 sie 2017

Toszka 20:35, 01 sie 2017

Opsikuj środkami p/grzybicznymi. Na zmianę - zaczęłaś od Topsinu, potem np. Amistar, Aliette. Ważne by pryskać co 10-14 dni zmieniając środki.
Opadłe liście odkurz odkurzaczem - to bardzo ważne.
Wiosną dopilnuj oprysku. Odbije. Ważne by zahamować grzyba. Też miałam takiego łysego. Na wiosnę zazielenił się cudnie.
UrsaMaior 20:35, 01 sie 2017

Toszkowy program ochrony buksów
• październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
• maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
• czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
• lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE, MIRAGE+TOPSIN
• sierpień - na przemian oprysk MIRAGE+TOPSIN, oprysk MOSPILAN
• wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR
UrsaMaior 20:36, 01 sie 2017

Haha Iwona, w TEJ SAMEJ minucie się wpisałyśmy U mnie jak dotąd był święty spokój, ale wczoraj też zauważyłam brązowe placki. Teraz widzę, że spryskiwacz jednak tak dosięga...
malgol 20:40, 01 sie 2017

Dzięki dziewczyny! Ale zalamalyscie mnie z tym programem Toszkowym. Nie wiedziałam, że tyle te buksy wymagają cackania. Mam kilka kupionych w lidlu za 2 zł, są już ładnymi kulami I ani razu nic im nie było ani niczym nigdy nie pryskalam. A te w szkolce kupione I w zeszłym sezonie też chorowaly,ale lato mniej wilgotne chyba było I jakoś dały radę a teraz...dramat. Jutro kupie amistar, uff
malgol 20:43, 01 sie 2017

Toszka napisał(a)
Opsikuj środkami p/grzybicznymi. Na zmianę - zaczęłaś od Topsinu, potem np. Amistar, Aliette. Ważne by pryskać co 10-14 dni zmieniając środki.
Opadłe liście odkurz odkurzaczem - to bardzo ważne.
Wiosną dopilnuj oprysku. Odbije. Ważne by zahamować grzyba. Też miałam takiego łysego. Na wiosnę zazielenił się cudnie.

Toszko, czyli rozumiem że w tym miejscu zdrowych buksow na razie nie sądzić? Chciałam do tych 3 chorych ( jak jeszcze zxdrowe byly) dosadzic kilka dużych zdrowiutkich bo kulkowisko mi się marzylokiedy mogłabym tam coś sadzic?