Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 13:23, 20 paź 2017

Anetko, masz na myśli po tym " wklęsłym " łuku? I czy jarzmianki mają ładne liście i mogą rosnąć na skraju rabaty?
I jaki by tu wybrać kolor ,żeby pasował do Red barona sąsiadującego z boku?Biała?
Anda 13:29, 20 paź 2017

A dlaczego juz nie chcesz sadzic rozchodnikow przed trzcinnikami? Chyba mi to umklo w calej tej dyskusji Jeszcze zaproponuje Agastache i Stachys
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 13:39, 20 paź 2017

Ja bym chętnie posadziła i nawet z tego planu ostatecznie nie rezygnowałam, ale nikt mnie do tej wersji nie zachęca wiec słucham wszystkich głosów na razie
Watpliwości mam jedynie dwie:
- czy 65 cm nie jest za mało na rochodnika i czy nie wyglądałby lepiej gdyby mu jeszcze cos w nogi dac( jeśli tak to co bo mało miejsca się robi)
- jaki wybrać żeby pasował do Red barona( dysponuję Matroną w dużej ilości i nawet widziałam na pinterescie ,że przy Baronie rósł...ale nie wiem)

zaraz obejrze te zaproponowane przez Ciebie Ewa
Anda 13:57, 20 paź 2017

To jeszcze polece Ci Scabiose. Caucasica jest wyzsza a columbaria nizsza. Ja mam Scabiose columbaria Pink Mist i kwitnie u mnie od czerwca az do teraz. Jest niska. Nie wymaga duzo miejsca.

Bardzo ladna jest tez Centaurea scabiosa.

Tam jest sloneczne stanowisko,prawda? Bo jarzmianki to raczej polcien lubia. No chyba, ze ten trzcinnik je bedzie troche zaslanial przed sloncem, to dadza spokojnie rade. Tylko tak sie zastanawiam, czy jarzmianki nie lubia miec bardziej wilgotno niz trzcinniki. Wtedy trzcinniki moga lapac rdze.

Mi sie rozchodniki do trzcinnika podobaja W maju je mozesz przycinac, to wtedy nawet na starosc nie beda sie pokladac. Poza tym mozna je bardzo latwo dzielic jak sie zestarzeja

Red Barona nie lubie za bardzo. Wiem, wiem, mam spaczony gust
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nett 14:01, 20 paź 2017

Gosiu u mnie na stronie 305 są zdjęcia rozchodników z Red Baronami. Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej Może jak byłyby okok, tak jak Ty chcesz zrobić, byłoby lepiej.
Kawa 14:08, 20 paź 2017

Gosia wstawiam u siebie trzcinnkika stan obecny i rozchodnika
z tym że między nimi rośnie heptacodium i pysznogłówki

mniej więcej masz wgląd na wysokość
moje rozchodniki z tej rabaty do wywalenia bo zasłaniają mi za bardzo heptacodium i tylko dlatego
chodź
malgol 14:09, 20 paź 2017

Nett napisał(a)
Gosiu u mnie na stronie 305 są zdjęcia rozchodników z Red Baronami. Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej Może jak byłyby okok, tak jak Ty chcesz zrobić, byłoby lepiej.

Aneta, zajrzałam Twoje rozchodniki bardziej różowe wiec może dlatego uwazasz, że mogłoby byc lepiej Matrona o której myślę( bo mam jej dużo i myslałam wykorzystać) jest zgaszona, trudno określić kolor, taki brudno brązowy róz. Do beżowych kłosów trzcinnika super pasuje a do Red barona na pintereście też ktoś spasował
Toszka 14:11, 20 paź 2017

Namieszam
trzcinnik przy zebrinusie to gwarantowana rdza jednego i drugiego

Czochy moga tam być, ale to efekt na maj-czerwiec. A co potem?

Zamiast rozchodnika bym dała jezówki niewysokie

Kawa 14:14, 20 paź 2017

jezowki mam posadzone przy innych trzcinnikach i bardzo mi sie to zestawienie podoba
zobacz tu
https://pl.pinterest.com/pin/426293920965826279/
malgol 14:14, 20 paź 2017

Anda napisał(a)

Tam jest sloneczne stanowisko,prawda? Bo jarzmianki to raczej polcien lubia. No chyba, ze ten trzcinnik je bedzie troche zaslanial przed sloncem, to dadza spokojnie rade. Tylko tak sie zastanawiam, czy jarzmianki nie lubia miec bardziej wilgotno niz trzcinniki. Wtedy trzcinniki moga lapac rdze.

Mi sie rozchodniki do trzcinnika podobaja W maju je mozesz przycinac, to wtedy nawet na starosc nie beda sie pokladac. Poza tym mozna je bardzo latwo dzielic jak sie zestarzeja

Red Barona nie lubie za bardzo. Wiem, wiem, mam spaczony gust

Wiem Red baron specyficzny jest
a co do nasłonecznienia to jak to u mnie...niby od wschodu i południa dociera słońce,ale zawsze jakies dzrewa przez część tego czasu cień rzuca...