Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

frezja 09:29, 13 kwi 2018

Mój perukowiec rósł sobie w donicy ze 3 lata i od momentu przesadzenia do gruntu miał raz zmienioną miejscówkę. Jest szczepiony, ale ..zniósł ten zabieg bez komplikacji.
Jak teraz patrzę na niego, że tak późno startuje, to mam ochotę znowu go przesiedlić
malgol 12:12, 14 kwi 2018

Dziś chciałam przesadzać perukowca ale od rana leje. Wczoraj była burza, krótka, ale intensywna, fajna taka wiosenna
Trawnik od razu zielenszy się zrobił po areacji I nawozie
Dziewczyny, na moim klonie Jordanie zauważyłam mnóstwo czarnych mszyc!!to one klony też lubią? Spryskalam decisem,pomoże?
Toszka 12:43, 14 kwi 2018

Mszyce uwielbiaja klony. Niestety.

Nowa miejscówka pod perówkowca powinna być mocno przemieszana z piaskiem i dolomitem. One lubią sucho, ubogo, zasadowo. Dobrym sąsiedztwem może być piwonia drzewiasta - lubi ubogo, bezazotowo.

malgol 12:53, 14 kwi 2018

Dzięki Toszko będzie miał ubogo choć nie przy piwonii a co do klonow... czy te mszyce nie uszkodza młodych listków tzn zawiazkow?
malgol 12:53, 14 kwi 2018

Dubelek to powiedzcie mi jeszcze czy mogę evergoldy przyciąć jak np miskanty, tak nisko? Bo podmarzly I wygladaja jak duchy
kwartet 12:57, 14 kwi 2018

Ja tak przyciełam czekam co będzie.
Toszka 14:50, 14 kwi 2018

Jeśli evergoldy źle wyglądają to tnij krótko jak się da. Jesli w kępie coś się dzieje to wykop, podziel, poczyść, o połowę skróć korzenie i sadź. Plus tego taki, że zyskasz nowe sadzonki. Dla ukorzenienia podlej albo ukorzeniaczem, albo wywarem/gnojówka z pokrzyw.

Przeciwko mszycom najlepiej działa wczesnowiosenny oprysk promanalem. Jak tylko pąki zaczynają pękać. Mszyce zimują pod pierwszą łuską pąka. Teraz pozostaje tylko oprysk kontaktowy lub systemowy. Tak, mszyca jest ssąco-kłująca i uszkadza=deformuje liście.
UrsaMaior 15:11, 14 kwi 2018

Ja z evergoldami tak walczyłam w zeszłym roku. Straaaasznie długo się zbierały, a jak zaczęły wyglądać, to się zimno zrobiło. W tym roku je wywaliłam.
malgol 15:16, 14 kwi 2018

Najdziwniejsze jest to że evergoldy na otwartej przestrzeni, gdzie sądziłam że przy tych 16 stopniowych mrozach szlag je trafi to właśnie przeżyły. Brzydkie są pod drzewami gdzie zaciszniej...nie nadazysz za tymi roslinami
UrsaMaior 15:25, 14 kwi 2018

Moje żyły wszystkie, tylko nadawały się do ścięcia. Nie chce mi się znów czekać do zimy. Wczoraj za to widziałam u Tess cudne! Ani jednego brązowego listka. No, może końcówki minimalnie.