Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 22:20, 15 kwi 2018

No to perukowiec przesadzony, 3 hortki też i posadzone trzcinniki, uff. nie czuje nóg, kręgosłupa i paru innych rzeczy, ale już nie będę wymieniać

Na cisach 5awidach posadzonych jesienią zauważyłam brązowe igly. Co to może być? Fotek nie mam bo za ciemno już było. Tydzień temu pryskane były promanalem, ale wtedy im się jakoś nie przygladala, hmm
mrokasia 22:30, 15 kwi 2018

I jakie korzenie miał ten perukowiec? Bardzo się uszarpałaś?

Moje zawilce coś tam puszczają, z wyjątkiem jednego, który śpi kamiennym snem. To ich pierwsza wiosna u mnie, muszę poobserować czy też jakaś zaraza ich nie dopadnie.
Toszka 23:36, 15 kwi 2018

malgol napisał(a)
No to perukowiec przesadzony, 3 hortki też i posadzone trzcinniki, uff. nie czuje nóg, kręgosłupa i paru innych rzeczy, ale już nie będę wymieniać

Na cisach 5awidach posadzonych jesienią zauważyłam brązowe igly. Co to może być? Fotek nie mam bo za ciemno już było. Tydzień temu pryskane były promanalem, ale wtedy im się jakoś nie przygladala, hmm

Za każdym razem uprzedzam, że świeżo sadzone cisy w pierwszym roku do lipca mogą się obsypać. To efekt aklimatyzacji szeroko pojętej. Od lipca będzie tylko lepiej
malgol 08:52, 16 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
I jakie korzenie miał ten perukowiec? Bardzo się uszarpałaś?

Troche szarpania było ,ale bardziej z tym ,żeby zachować jak największa bryłę ziemi. Niestety podloże luźne tam więc dużo się obsypało Bryła była ok 0.5 m ,ale najdłuższy korzeń musiałam obciąć bo ciągnąl się w nieskończoność po rabacie..
Oby się przyjął
malgol 08:53, 16 kwi 2018

Toszka napisał(a)

Za każdym razem uprzedzam, że świeżo sadzone cisy w pierwszym roku do lipca mogą się obsypać. To efekt aklimatyzacji szeroko pojętej. Od lipca będzie tylko lepiej

Ale wiesz Toszko, te brązowe igły po prostu są ,nie obsypują się .W kazdym razie na razie...Ale ok, będę cierpliwie czekać na poprawę zdrówka
Makusia 08:56, 16 kwi 2018

O jak fajnie, ze jesteś! Pozdrawiam i podczytuję- nadrabiam weekendowe zalregłości
malgol 09:05, 16 kwi 2018

Cześć Makusia Tez fajnie ,że jesteś
malgol 12:20, 17 kwi 2018

Nie mam komu więc chwale się Wam ,że mam piękny kompost w tym roku Przerzuciliśmy ubiegłoroczny i jest taki pulchny, mięciutki ,że prawie przesiewac nie trzeba
Oprócz tego ,że uzywac do sadzenia to mogę nic wyściółkować rabaty? czy szkoda? Jak najlepiej go spożytkować?
la_estrellita 12:25, 17 kwi 2018

To kompost trzeba przesiewać?! O mamo! Jak ja mało wiem.
malgol 12:28, 17 kwi 2018

No róznie z tym chyba jest przesiany jest taki idealny, ale jeśli jest dobrze przerobiony to bez przesiewania tez chyba można wykorzystywać. Ja lubię przesiany, ale potem jak się tak narobię przy tym sicie to żal mi go zakopywać w ziemi