Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Toszka 11:11, 02 maj 2018

Makusia napisał(a)
a siarkę próbowałam rozpuścić (bezskutecznie) w wodzie.

Kłania się szkoła podstawowa - siarka nie rozpuszcza się w wodzie.
Dopiero wprowadzona do gleby wchodzi w reakcję chemiczną z innymi pierwiastkami.
Nie znam się na choinach i nie mam z nimi praktyki. Jednak ostatnio coś kupowałam w (dobrej) szkółce i to "coś" było tak przesuszone, że ponad 3 godziny namaczałam w kuble wody. I z 99% prawdopodobieństwem tak przesuszane bywają rosliny, bo pracownicy nie nadążają (wersja optymistyczna) z podlewaniem wszystkich doniczek. I teraz jeśli kilka razy lubiąca wilgoć choina była tak podsuszona to czemu się dziwić. Zwłaszcza jesli choina była wsadzona w doniczkę z torfem. A jak trudno namoczyć wysuszony torf to już pisałam setki razy
malgol 15:51, 02 maj 2018

Aneta, rabate z piwoniami mam, ale z pomocą szefowej dosadzalam im towarzystwo bo nie odwazylam się przesadzić piwonii. Rosną na niej cisy, derenie Ivory halo I tuje golden tuffet. Zaraz cykne fotkę, ale. Nie ma słońca więc kiepskie będzie
malgol 15:55, 02 maj 2018

Piwonie to jakaś odmiana potworów. Są największymi roslinami na rabacie. Pod nogami mają turzyce ID, obok są derenie, ale malutkie I słabo widać na tej fotce, za dereniami Anabelki
malgol 15:58, 02 maj 2018

Z innej perspektywy: między dereniami narcyzy jeszcze kwitna. Z boku piwoni są wysokie zawilce jesienne ale dopiero w powijakach

malgol 16:01, 02 maj 2018

Toszka napisał(a)

Kłania się szkoła podstawowa - siarka nie rozpuszcza się w wodzie.
Dopiero wprowadzona do gleby wchodzi w reakcję chemiczną z innymi pierwiastkami.
Nie znam się na choinach i nie mam z nimi praktyki. Jednak ostatnio coś kupowałam w (dobrej) szkółce i to "coś" było tak przesuszone, że ponad 3 godziny namaczałam w kuble wody. I z 99% prawdopodobieństwem tak przesuszane bywają rosliny, bo pracownicy nie nadążają (wersja optymistyczna) z podlewaniem wszystkich doniczek. I teraz jeśli kilka razy lubiąca wilgoć choina była tak podsuszona to czemu się dziwić. Zwłaszcza jesli choina była wsadzona w doniczkę z torfem. A jak trudno namoczyć wysuszony torf to już pisałam setki razy

Moje niby suche nie były, ale ponoć na sloncu I wygwizdowie rosły siarki im nie sypalam bo wiem że się nie rozpuszcza w wodzie ale obornik, kwaśny torf, kompost... na razie żyją I nie wyglądają gorzej
malgol 16:03, 02 maj 2018

A taka pamiątkę przywiozlam sobie z majowki w Poznaniu kupiłam 2 cisowe, piękne kule. Muszę przerowbic cała rabate pod piwniczka żeby dostały odpowiednią oprawę
malgol 16:21, 02 maj 2018

Dziś przycielam w końcu sliwy wisniowe. Fotka kiepska bo z telefonu no I słońca brak ale ogólny pogląd jest- więcej światła!
la_estrellita 22:11, 02 maj 2018

malgol napisał(a)
Piwonie to jakaś odmiana potworów.

Świetne są . Może moje znajdźki też będą takie fajne .
sylwia_slomc... 22:26, 02 maj 2018

malgol napisał(a)
A taka pamiątkę przywiozlam sobie z majowki w Poznaniu kupiłam 2 cisowe, piękne kule. Muszę przerowbic cała rabate pod piwniczka żeby dostały odpowiednią oprawę

Piękne podziwiam, bo ja bym nie znalazła w sobie tyle siły by przerabiać całą rabatę dla dwóch kul, choćby nie wiem jak ładnych. unikam przerabiania jak mogę, lubię stałe elementy i bardzo się do widoku przywiązuję, przez co mam z tym problem
MirellaB 22:53, 02 maj 2018

Piwonie masz ogromne. Moje w tym roku wyjątkowo kiepskie Biała wcale nie wypuściła, a dwie pozostałe bardzo marne. Chyba rabata żwirowa im nie służy