Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 11:19, 07 sie 2018

Zana napisał(a)
Jeny, słowo "podszerstek" wprawiło mnie w osłupienie. Musiałam sprawdzić co znaczy, teraz już wiem co masz na myśli, ale nic nie doradzę. Może zaparzony przez te upały? Ja osobiście chyba bym się bała robić wertykulację w taki gorąc. Przleciałabym grabiami, żeby z suchego oczyścić. Ja mam takie fajne grabie fiskarsa, dobrze wygrabiają suche z trawnika.

Tez mam te grabie i grabięTo mój ulubiony narządź ogrodowy trochę wygrabiłam suchego i chciałam doprawić werykulacją, ale masz rację , mi tez intuicja podpowiada żeby jednak tej trawy teraz nie męczyć.
malgol 11:21, 07 sie 2018

Zana napisał(a)

U mnie dokładnie tak jest posadzony, trzy sztuki obok Aureoli, a cztery sztuki troszkę dalej. Jak dla mnie grają razem świetnie, na pewno widziałaś u mnie na fotkach.

No tak mi cos właśnie świtało ,że masz z hakonkami,ale nie pamiętałam z jakimi Za dużo tych fotek oglądam na wątkach i potem się gubię
April 09:31, 10 sie 2018

Zaglądam zobaczyć te twoje zzieleniałe All Gold ale nie mogę znaleźć. Żeby nie było, twój ogród też mam "opanowany" i na bieżąco
Ta twoja cudna hortensja Blue Bird, klon Jordan, charakterystyczne Admiration bajecznie wkomponowane pod wiśniami. Miodzio.
malgol 09:46, 10 sie 2018

Dzięki April All gold jakos nie fociłam ostatnio bo tam cień i trudno o ładne światło.Ale cos cyknę

Odpowiadam na pytania, które padły u Izy, żeby jej nie zasmiecac
Otóż moje All Gold sa właściwie w całkowitym cieniu.Rosna od północnej strony domu a dodatkowo pod sosnami także światła maja chwilami dosłownie przy wschodzie słońca.Nie sa zupełnie zielone, mają ładne smugi i są właśnie takie limonkowe
April 10:17, 10 sie 2018

To moje mają zdecydowanie więcej słońca. I pewnie intensywniejszy kolorek. Ale mi nie zależy na tym żeby były zupełnie zielone bo po przeciwnej stronie trawnika mam rabatę z zielonymi jeżówkami Green Jewel i turzycami ptasie łapki, więc dla zachowania kolorystyki...
Ale przy okazji dobra wiadomość, że jeżeli posadzę w cieniu, nawet zupełnym to coś z limonki zachowają. Zależy mi na rozświetlaniu tych moich brązowych pni sosen.
Bardzo lubię zieloną hakone ale chyba bardziej podoba mi się napakowana All Gold. Zielone hakone u mnie jest takie wybujałe. Może jeszcze nie nabrało w pełni kształtu bo to jego drugi sezon. Ale póki co, to All Gold jest na czele stawki.
Sadziłam też wczoraj Beni Kaze, na stanowisku bardziej słonecznym. Ciekawe jak sobie poradzi i czy wybarwi się ładnie. Jest w nóżkach Guzikowca więc przebarwienia wzajemne mogą być interesujące jesienią.
malgol 10:38, 10 sie 2018

April, załóz wątek i pokaz Nam to wszystko bo nawet najbardziej malownicze opowiadanie nie zastapi fotek
Ja swoje zółte hakonki tez posadziłam pod sosnami,żeby rozjasnic to miejsce i mimo,ze pewnie u innych sa bardziej złote u mnie tez spełniają swoje zadanie Mam jeszcze Aureolę.Ona ma więcej słońca bo od zachodu rosnie, ale mimo tego nie przebarwia sie jesienią.A chyba jakoś powinna?

Zapomniałam o Nocolasie! młody jeszcze więc nie znam jego możliwości,ale też się nie przebarwił rok temu
April 11:36, 10 sie 2018

Wątek, wątek.... no brak czasu i energii...
Aureolę też mam, w nogach Amanogawy, nie przebarwiała się. Może mróz za szybko ściął. A może potrzebuje więcej słońca do przebarwienia, bo niby w necie jest info że kolor powinna zmienić.
Nicolasa nie znam. Tyle tych nowości, że trudno być na bieżąco.
UlaB 12:12, 10 sie 2018

April napisał(a)
Wątek, wątek.... no brak czasu i energii...
Aureolę też mam, w nogach Amanogawy, nie przebarwiała się. Może mróz za szybko ściął. A może potrzebuje więcej słońca do przebarwienia, bo niby w necie jest info że kolor powinna zmienić.
Nicolasa nie znam. Tyle tych nowości, że trudno być na bieżąco.

o, kolejna cienista bezwątkowa

U mnie Aureola ma niemal full sun i ma okolo 5 lat - o ile dobrze pamietam nigdy sie nie przebarwiła. Inna rzecz że jesienią zwykle nie wiem jak sie nazywam i istnieje mozliwosc, niķła ale jednak, ze nie zauważyłam
W ubiegłym ŕoku posadzilam niedaleko AllGold - kolor ma kurczakowy ale ewidentnie ja przypala, chociaz w innym miejscu równie słonecznym wyglada lepiej. Zapewne to kwestia inaczej przygotowanego podłoza, ale i tak ta przypalona powędruje w inne miejsce.
Mam tez Beni Kaze w dwoch miejscach, w obu mało słońca. Chyba jest go za mało, bo slabo sie wybarwia, ale przyrasta fajnie. Mam zamiar pobrac sadzonke i posadzic w bardziej sloneczne miejsce. I BeniKaze i Aureola mi kwitną.
malgol 12:18, 10 sie 2018

Mi tez kwitnie Aureola, Nicolas dopiero się rozrasta ,ale nie chce się przebarwiac ech...same rozczarowania Ale wszystkie hakonki ponoc po kilku latach dopiero pokazują swoja urodę wiec liczę ,że tak się stanie i u mnie
Kasia_CS 12:54, 10 sie 2018

April, jak lubisz limonkę to w ZP zwróć uwagę na hakone sunflare jeśli będą mieli. Ja w zeszłym roku u nich kupiłam , rośnie sobie w półcieniu